Je to magický moment, kedy sa rozpálené ohnisko zmení na zálesácku kuchyňu. Vytiahnete z batoha panvičku, rozpustíte na nej troška loja alebo masti a keď sa začne ozývať žiadostivé praskanie viete, že občerstvenie je na dosah ruky.

Bez ohľadu na to, či to bude odležaný hovädzí steak, výdatná praženica z vajíčok, fazuľová konzerva alebo lievance s lesnými plodmi – panvička nesmie sklamať. Aké to je, ak do svojich služieb povoláte fínsku legendu Muurikka Retki Hiiliteräspannu taittuvalla varrella?

Poctivý kus železa

Od prvého momentu je jasné, že nejde o žiadneho drobčeka pre rýchle presuny skalnatými, horskými hrebeňmi. Nabalíte si ju do batoha pre týždňové kempovanie v horách, vezmete ju na chatu do hlbokých lesov a siahnete po nej všetkými desiatimi i vtedy, ak sa vyberiete na splav alebo objavný pochod horami, ktoré sa tiahnu poza humnami až do neznáma.

S váhou 1240 gramov ide o poctivý kus plechu s hrúbkou 1.8 milimetra, ktorý má náležitú robustnosť, pevnosť a trvácnosť. Čím dlhšie sedí panvička na ohni, tým viac si uvedomujete aký je jej tvar stály a nemenný. Správa sa akoby bola z liatiny iba s tým rozdielom, že je o poznanie ľahšia.

Výrobca jej dal podobu, akoby ju staval na večnosť – so spoľahlivým a mocným nitovaním, s robustným sklápacím kĺbom rukoväte a ergonómiou, ktorá vám vyjaví svoje prednosti až po čase používania. Nič na tom, že absolvuje neustále sklápanie, rozklápanie, balenie do batohu a vyberanie von. Je na to stavaná.

S nepriľnavou vrstvou

Ak sa vám s pojmom Muurikka spájajú panvičky bez povrchovej úpravy, tentokrát je to trošku iné. Plech je čiernený a od začiatku sa javí byť nelepivým. Pretriete ju olejom a bez toho aby ste ho vrstvičku po vrstvičke vypaľovali na tmavú zálesácku patinu, všetko je už akosi pripravené vopred.

Po prvýkrát možno nesmelo poopekáte nasucho gaštany, potom sa pustíte na masti do placiek, avšak vo chvíli keď príde na rozpálené maslo a poriadny steak, všetko je jasné. Ani surové mäso sa nenalepí tak mocne, aby vám robilo starosti pri terénnej údržbe. Skôr jazdí z okraja na okraj na spenenom omastku.

Páči sa nám, že povrchová úprava pokrýva nielen varnú plochu, ale aj rub panvičky a celú jej kovovú časť rukoväte. Vytieranie papraďovými listami, novinami ale i oplachovanie vodou z horských bystrín ju dokážu udržať v príjemnej hygienickej čistote. A nielen to – je to aj účinná ochrana pred hrdzou. Veď materiálom je plech z uhlíkovej ocele.

A ak príde na batoh, všetko je bez mrzutostí, a fľakov od sadzí a dechtu. K panvičke patrí prateľný, prepravný obal so zipsom. Zabalíte ju do novín, vložíte do obalu a na ďalšej zastávke môžete smelo vybaľovať.

Slušné tri porcie

Ak sa povie, že panvička má priemer 24 centimetrov, možno si predstavíte pstruha ktorý hlavou i chvostom vytŕča pri pečení von. Pridajte k tomu 4,5-centimetrové bočnice a razom viete, že panvička má užitočný objem 1,7 litra. Čo to znamená?

Asi toľko, že na ňu dostanete 15 vajíčok, tri konzervy fazule v omáčke, alebo statočnú nádielku zemiakov a všetkého, čo vyberiete z cestovných zásob a toho, čo ste nazbierali v teréne. Ak by sme to  chceli odhadnúť na porcie, dvaja i traja ľudia sa štedro zasýtia bez toho, aby museli niesť svoje vlastné varné nádoby. Pustite sa do lievancov a placiek – s jedinou panvičkou nakŕmite celý tábor.

Ak teraz pomyslíte na jej váhu, už nepočítate gramy. Pretože kým vy nesiete výbavu na varenie, iní nesú suroviny a vodu. V skupine zálesákov sa to všetko vyrovná.

Aj na veľké ohnisko

Ak sa radi pristavíte na verejných ohniskách a nie je vám zaťažko vytiahnuť panvičku ani tam, kde už iní pečú, varia a opekajú, rýchlo si obľúbite mimoriadne dlhú rukoväť. Dosiahnete ňou do veľkého ohniska bez toho, aby ste si pálili ruky. V ruchu bujarej spoločnosti vyhľadáte v ohnisku tichý kútik a varenie ide podľa plánu.

Panvička sadne rovnako dobre i na akúkoľvek piecku alebo dostatočne veľký varič. Spočiatku sme sa obávali, že rukoväť by mohla v nepozornosti svojou dĺžkou, pákou a váhou panvičku v nečakanej chvíli prevrhnúť. Postupom času však zisťujeme, že to boli zbytočné obavy.

Kým drevená časť je stále príjemne chladná, hrubý plech má výbornú tepelnú kapacitu. Oceníte to nielen pri dusení pod hliníkovou fóliou, ale hlavne v chladnom a mrazivom počasí.

Jedlo vám na horúcej panvičke nevychladne tak rýchlo ako v tenkom hliníkovom ešuse alebo plastovej miske.

Panvička je horúca, horúca a horúca – neustúpi ani sychravým poryvom vetra, ani poletujúcim snehovým vločkám. A to sa nám určite páči.

Ustojí zálesácku nepohodu

Keďže sa výrobca vyhol teflónovému povlakovaniu, starosti si nemusíte robiť ani s náradím, ktoré použijete pri varení. Hoci my s radosťou používame drevené varešky, smelo sa môžete držať svojich vlastných zvykov. Hliníková vidlička, plechová lyžica alebo obracačka – so všetkým môžete bez obáv dnu.

Podobné je to aj s drhnutím. Ak po týždni pochodu pristúpite k potoku aby ste pieskom vydrhli nazbieranú patinu, opäť nehľaďte na žiadne škrabance či odreniny. Všetko sa i tak zapečie tukom a vznikne jednoliata, nelepivá vrstva.

Určite sa však vyvarujte v domácnosti údržbe v umývačke riadu. Agresívne čistiace prostriedky by zaiste spôsobili koróziu. A ani drevu nerobí horúca voda a para potešenie.

Muurikka Carbon Steel Outdoor Pan (53,34€) je vynikajúco spracovaná zálesácka panvička, ktorá sa kupuje na celý život. Či sa stane vašou oporou na chate v lesoch, pri táborení v horách alebo nekonečných splavoch a pochodoch krajinou je iba na vás. Isté však je, že s ňou bez obmedzení využijete každý tepelný zdroj – od malého ohníka, cez plynový varič, piecku, kachle až po veľké verejné ohnisko. Čaká vás  trvácny materiál, nelepivý povrch, dobre fungujúca poistka a dlhá rukoväť. To všetko s prepravným obalom pre bezproblémovú hygienu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

    • Ťažko povedať – veľmi sa ponáša na čiernenie olejovým polymérom. Tak ako sa vypaľujú drotárske práce a plechové pannvičky. Nie je to klasické PTFE/Teflón a nevyzerá to priveľmi ani na keramiku.

Pridaj komentár