Bratislavské ženy dostali po brutálnej vražde Violy strach a kritizujú aj prístup polície!

21.11.2019

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Mimoriadne krutá smrť 34-ročnej Violy Macákovej nielenže šokovala celé Slovensko, ale vyvolala pocit ohrozenia v mnohých ženách žijúcich v našom hlavnom meste. Veľa z nich zmenilo svoje správanie, boja sa po tme niekam chodiť samé a viaceré sú presvedčené o tom, že ak by im aj hrozilo potenciálne nebezpečenstvo, tak im ani polícia nepomôže!

Znásilnenie a umučenie 34-ročnej fotografky, učiteľky angličtiny a cestovateľky Violy Macákovej, ktorá zomrela pred desiatimi dňami na následky početných zranení utrpených pri brutálnom útoku. Zúbožené žieňa našiel v pondelok 11. novembra 2019 ráno ležať na kope železnej rudy žeriavnik z nákladného prístavu ešte živú. Okamžite jej privolal rýchlu zdravotnú službu, ale napadnutému dievčaťu, žiaľ, už nebolo pomoci a tá skonala v sanitke počas prevozu do nemocnice. O tom, že Viola v Bratislave zomrela, sa jej príbuzní zo Sniny dozvedeli od polície v stredu, teda deň po tom ako po nej bolo vyhlásené celoštátne pátranie. Obrovský smútok zavládol nielen v jej rodine, ale aj medzi kolegami, kamarátmi či na Filozofickej fakulte UK, kde Viola študovala 2. ročník stredoeurópskych štúdií. "Táto tragédia v nás posilňuje odhodlanie povedať dôrazné NIE všetkým formám násilia, vrátane násilia na ženách. Očakávame, že tento brutálny čin, ktorý sa vzpiera akémukoľvek pochopeniu, bude čím skôr objasnený a páchateľ náležite potrestaný. Dôkladné a úspešné objasnenie tohto prípadu tragické udalosti nezvráti, no bude istým zadosťučinením pre všetkých, ktorí Violu poznali a mali radi," píše sa v statuse fakulty, ktorý bol včera zverejnený na sociálnej sieti. 

Vražda sympatickej Violy zasiahla doslova všetkých. Verejnosť právom očakáva, že tento desivý zločin bude čo najskôr vyšetrený, páchateľ odhalený a zadržaný. Policajti prostredníctvom sociálnych sietí vyhlásili, že o prípade skôr neinformovali aj preto, aby nevyvolávali zbytočnú hystériu, čo však malo za následok šírenie konšpiračných teórií o tom, že skutok musel spáchať niektorý z imigrantov, ktorý v Bratislave žijú, čo by asi bol možný dôvod na takéto prehnané utajovanie. Dokonca sa objavili aj fámy o tom, že polícia pôvodne chcela prípad uzavrieť ako samovraždu s tým, že zranenia členkov, zlomený stavec ako aj ostatné telesné deformácie si žena spôsobila po skoku z Mosta Apollo. Miroslava si prečítala diskusiu na FB stránke polície, kde priebežne informujú aj o Violinom prípade, ale zarazilo ju, že väčšina komentujúcich tu označovala znepokojené ženy za hlupane. "V situácii, kedy je násilie páchané na ženách bežné a štátne inštitúcie ho neriešia, sa nejedná o hystériu, ale úplne logicky o pud sebazáchovy, pretože každá žena si veľmi ľahko spočíta, že keby sa jej niečo podobné stalo, pomoci sa dovolá len veľmi tažko," napísala Mirka. 

​Tento jej predpoklad potvrdila aj novinárka Zuzana Kovačič Hanzelová, ktorá zverejnila na sociálnej sieti príbeh svojej známej, ktorá je takisto z Bratislavy a opísala ho nasledovne: "Nebudem menovať ženu, ktorej sa to stalo, ale začal ju prenasledovať cudzí muž. Dialo sa to týždne, keď chodil priamo pod jej okná a stál tam aj o tretej ráno, keď bola v celom dome tma a zastreté. Videla ho, keď pre istotu kontrolovala, či je zamknuté. Suseda ho raz vymákla takto v noci, začala na neho kričať, a utiekol. O 10 minút tam stál zas. Takto to pokračovalo rôznymi zážitkami. Napríklad raz prišla autom, a stál tam zas a nepanikáril. Len zašiel za roh, a keď prišla domov a skontrolovala zasa z okna, či už odišiel, opäť tam stál. Táto žena mi volala a pýtala sa ma, čo má robiť. Nevie kto to je, deje sa to už dlho, bojí sa, ale zasa nechce byť hysterická. Riešili sme to spolu a jediný záver, ktorý sme urobili, bol, že nech zájde na políciu. Vo svojej štvrti teda na druhý deň cez deň išla na políciu v jednej mestskej časti Bratislavy. Dopredu som ju upozorňovala, že to môže byť obrovské sklamanie. Ale nejako v kútiku duše som si hovorila, že ak stretne niekoho príčetného, povie jej, že na to upozorní hliadku a večer sa tam vždy môžu previesť. Preventívne. To, čo sa stalo, šokovalo vlastne aj mňa. Žena sa nedostala ani len do kancelárie, vo dverách ju rovno otočil policajt na vrátnici, ktorý s ňou nič nespísal, povedal jej, že muž nepácha žiadny trestný čin a "budeme dúfať, že sa nič vážne nestane". Muž chodil k domu mesiace, naposledy ho tam zazrela opäť pred tromi týždňami. A tak sa bojí ďalej, nainštalovala aspoň svetelnú fotobunku a spolu s políciou dúfa, že sa nič vážne nestane. Pointa tohto príbehu nie je to, či je stalking trestný čin, a čo všetko žena ešte mohla urobiť. Pointou tohto príbehu je, že keď príde vystrašená žena na políciu, tak nenájde pomoc. Ak má nedajbože nižšie vzdelanie a nepozná svoje práva, ani netuší ako sa vlastne môže brániť a ak už nabrala odvahu a na políciu išla, nabudúce sa tam už ani nezastaví."

Tento jej status zdieľalo takmer tisíc užívateľov a rozpútala sa búrlivá diskusia, pričom mnohé ženy sa priznali, že majú s políciou veľmi podobné skúsenosti, keď na niektorom z oddelení chceli nahlásiť, že sa cítia byť ohrozené.  Lucia opísala svoju skúsenosť formou dialógu: - Pani, nevyzeráte ohrozená. - Môžte to aspoň spísať; keby niečo, nech mám dôkaz? - Pani, nič sa nestalo, ak máte potrebu vyrábať si problémy, prídite ráno na stanicu... - A teraz mi radíte vrátiť sa tam? - Pani, choďte k matke alebo kamarátke keď sa bojíte. - A deti mám o druhej ráno zobudiť a vziať či riskneme že si to zliznú? - Nehlásili ste, že by ohrozoval deti. Sa upokojte a premyslite si to, ráno bude lepšie.

Rovnako u policajtov pochodila aj pani Zuzana: "Mňa sa tiež opýtali, či som si istá, že sa cítim ohrozená a či to nie je iba prehnaný strach a úzkostlivosť. Nespísali so mnou nič, nekontaktovali ma, len ma poslali preč s pocitom, že som precitlivelá emočne rozkývaná bytosť."

S vlastným nepríjemným zážitkom sa podelila aj Simona: "Mne takto vypisoval nejaký chlap, ktorý ma evidentne odniekiaľ sledoval, lebo písal mi, kam idem, keď som nastupovala do auta a pod. Mali sme podozrenie, či to nie je taxikár, ale to sa nepotvrdilo. Aj napriek mojim prosbám, aby ma nechal, mi venoval ešte par správ, z ktorých bolo evidentne, že ma sleduje. Radila som sa aj s políciou, tak isto som dostala odpoveď, že nepácha žiadny trestný čin a nemôžu mi pomôcť. Neskôr neznámy muž moju žiadosť asi vypočul, alebo si našiel inú obeť a utíchlo to. No tiež ma zarazila odpoveď polície a iba som musela konštatovať, že je to veľmi smutné."

Polícia SR, teda presnejšie Krajské riaditeľstvo v Bratislave zvolalo na dnes mimoriadnu tlačovú konferenciu s témou Bezpečnostná situácia v hlavnom meste. Dá sa predpokladať, že najviac pozornosti budú venovať práve prípadu beštiálne usmrtenej Violy a snáď sa im podarí rozptýliť obavy bratislavských žien z toho, že by sa podobný ohavný čin mohol v našej metropole v blízkej budúcnosti zopakovať. 

Priebeh tlačovej besedy si môžete pozrieť tu: 

(ars) 

Páčil sa vám článok?