26.04.2024, meniny má
21. novembra 2019

Jedna z najkrajších čerpacích staníc sveta sa nachádza v blízkosti Serede. Už ste na nej tankovali?

Jedna z najkrajších čerpacích staníc sveta sa nachádza v blízkosti Serede. Už ste na nej tankovali?
Zdroj: c-partnersk.com
reklama

Čerpacie stanice sa nám nezvyknú spájať práve s krásou. Sieť čerpacích staníc GAS prišla však s veľmi netradičnou a originálnou architektúrou. Je tak pozoruhodná, že je už známa po celom svete. Vedeli  ste, že Seredčania ju majú len „na skok“?

Najkrajšia nielen na Slovensku

Táto unikátna čerpacia stanica sa nachádza v obci Matúškovo pri Galante. Nielen obec, ale aj celé Slovensko preslávila vďaka celosvetovým architektonickým súťažiam, v ktorých získava obdivuhodné umiestnenia. Ešte v roku 2013 prestížny americký magazín Travel and Leisure v súťaži Design makes travel betters ocenil našu slovenskú čerpaciu stanicu v kategórii Najlepšia doprava. V roku 2015 sa podľa amerického magazínu Fast company ocitla v zozname deviatich najkrajších čerpacích staníc sveta. Okrem iného sa častokrát objavuje na mnohých zahraničných stránkach, ktoré zhotovujú podobné rebríčky.

ZDROJ: C-PARTNERSK.COM

Ich cieľom bolo odlíšiť sa od bežného vzhľadu čerpacích staníc

GAS v Matúškove je pilotným projektom podľa návrhu Atelieru SAD z Prahy. S realizáciou sa začalo ešte v roku 2011. Cieľom architektov bolo navrhnúť sieť originálnych čerpacích staníc, ktoré sa budú už na prvý pohľad odlišovať od bežného zaužívaného vizuálu a budú na prvý pohľad čitateľné, čo sa im aj nakoniec podarilo. Boli navrhované tak, aby boli použiteľné pre celú sieť staníc GAS od jednostojanovej až po veľkú diaľničnú čerpaciu stanicu.

reklama

Prevedenie pripomína lietajúce taniere

Jedinečný štýl tvorí prestrešenie, ktoré má netradičnú železobetónovú konštrukciu. Tá je osadená na stĺpoch prechádzajúcich do rotačných stĺpov lievikového tvaru. V nich je napríklad vedená aj dažďová kanalizácia, ktorá zo strechy odvádza dažďovú vodu. Kombinácia betónu a dreveného obkladu predajne tak vytvára veľmi zaujímavý kontrast.

Slovensko sa tak môže pýšiť nielen nádhernou prírodou či kultúrnymi pamiatkami, ale aj architektúrou v netradičnom, ale za to kreatívnom podaní. Seredčania majú výhodu, pretože je vzdialená iba necelých 15 km, a tak si okrem natankovania môžu odniesť aj estetický zážitok. Stihli ste ju už navštíviť?

ZDROJ: C-PARTNERSK.COM

ZDROJ: C-PARTNERSK.COM

ZDROJ: C-PARTNERSK.COM

ZDROJ: C-PARTNERSK.COM

ZDROJ: C-PARTNERSK.COM

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: e-partnersk.com
slovenskyturizmus.sk
auto.pravda.sk
Zdieľať na Facebooku