Tieto stromy na Partizánskej lúke a Kamzíku budú musieť vypíliť

21.11.2019
0

Zdroj: Mestské lesy

Páčil sa vám článok?

Starostlivosť o les neznamená iba vysádzanie nových stromčekov, ale aj odstránenie tých, ktoré môžu byť pre svoje okolie nebezpečné. K atkémuto kroku masia pristúpiť Mestské lesy v Bratislave na Partizánskej lúke a Kamzíku.

Rekreačné areály Partizánska lúka a Kamzík patria medzi najobľúbenejšie oddychové miesta Bratislavčanov a zároveň predstavujú vstupné brány do lesoparku. Každý jeden strom, ktorý tu rastie je dôležitý. Bohužiaľ, niektoré stromy sú v havarijnom stave, viaceré sú vyschnuté, zlomené či bútľavé a hnilé zvnútra, pričom predstavujú bezpečnostné riziko pre návštevníkov. Vzhľadom na skutočnosť, že ide o najviac frekventované miesta v lesopark, s vysokou koncentráciou návštevníkov, najmä detí, začneme koncom novembra s ich postupným odstraňovaním. V minulosti nám na týchto rekreačných miestach viacero stromov spadlo a poškodili aj rekreačný mobiliár," informoval nás Marek Páva z mestských lesov.

Stromy určené na sanáciu podľa neho posudzovali zvlášť dôkladne. Priamo na miesto okrem lesníkov pozvali aj ochranárov, aby každý jeden strom spoločne prediskutovali. "Ak by tieto stromy rástli hlbšie v lese, mimo turistických chodníkov, nechali by sme ich v poraste, nakoľko bezpečnostné riziko je tam minimálne. V zónach intenzívnej rekreácie (cca 3% územia lesoparku) si to však dovoliť nemôžeme," dodal Páva.

Poškodený strom na Partizánskej lúke:

Zdroj: Mestské lesy

V lokalite Kamzík v tesnej blízkosti detského ihriska a lanovej dráhy odstránia spolu 15 stromov (prevažne buky a jeden dub). Na Partizánskej lúke to bude jedenásť stromov (jelše, topole a agáty).

Suchý strom na Kamzíku:

Zdroj: Mestské lesy

​Po asanácii a uprataní konárov a haluziny ešte na jeseň vysadiam nové stromčeky, ktoré vyberali v spolupráci s krajinným architektom. Spolu vysadia 25 vzrastlých stromov. Prevažne pôjde o o javory, platany a zaujímavé ľaliovníky tulipánokveté, ktoré sú vysadené aj na ďalších miestach na Železnej studničke.

Suchý strom pri ihrisku na Kamzíku:

Zdroj: Mestské lesy

​"Uvedomujeme si citlivý vzťah obyvateľov Bratislavy k stromom a zeleni... Rovnako ako v obdobnom prípade na Sitine, aj tu bude možnosť priamo na mieste o rozhodnutých opatreniach diskutovať s riaditeľom mestských lesov. Stretnutie sa uskutoční v utorok 26.11.2019 o 15.30, na Kamzíku pri lanovej dráhe," informoval Marek Páva.

(ms)

Páčil sa vám článok?