Blog 21. november 2019

Máme koho voliť?

Robert  Puk
Robert Puk
Ocitáme sa v chápadlách chobotnice, kde je prepojený každý s každým.
Ocitáme sa v chápadlách chobotnice, kde je prepojený každý s každým.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Robert Puk

To, že takmer každý politik sľubuje obyvateľom nezmysly, ktoré by nedokázali splniť ani všetky demokratické vlády najvyspelejších a najbohatších európskych krajín je jasné každému obyvateľovi Slovenskej republiky, ktorý na rozdiel od smiešnych politických figúrok oligarchov a finančných skupín, uvažuje zdravým sediackym rozumom. Tých ostatných občanov ale trochu chápem, denno-denne sú ohlupovaní nezmyslami mnohých komentátorov.

Nebudem sa k nim pridávať. Skúsim načtnúť len názor, ktorý vídím cez komunálnu politiku a pripájam k tomu konkrétneho politika.

Sulík: bratislavský komunál zasvinil rôznymi postavičkami, ktoré v mnohých hlasovaniach podporili nie kvalitnejší život Bratislavčanov, ale doslova pracovali pre finančné skupiny (zmeny v územnom pláne k radosti developerov) a pochybných podnikateľov (herne a kasína). Niektorí z nich neskôr vymenili ešte zopár strán (NOVA, SKOK) a napokon pracovali pre bratislavský Smer. Ostalo za nimi pochybné hospodárenie v mestských akciových spoločnostiach kde sa ročne tunelujú milióny eur a masívne sa rozkrádali a rozkrádajú verejné zdroje. Pozrite si články Jána Hrčku, v súčastnosti starostu mestskej časti Petržalka. Sulíkovi dnes tečie do topánok a súčasne mu horí mu pod zadkom, čo neuhasí ani tá voda v topánkach. Poskakuje a tlačí sa všade kde sa dá, ako sibírska zima. Česť výnimkám, ako Lucia Nicholsonová, samozrejme. 

Matovič: Utiekli mu takmer všetci príčetní nielen parlametní, ale aj komunálni poslanci. Jeho myšlenkové pochody nie sú hodné ani predsedovi krachujúceho roľníckeho družstva. Neviem kto mu dal ten skvelý nápad zobrať pod krídla tú trucpodnik - stranu Kresťanskú úniu. Tá vznikla pod záštitou exeuroposlankyne Záborskej len preto, lebo Alojz Hlina ju a emeritného europoslanca Škripeka nepostavil na kandidátku do eurovolieb. Záborská totiž bola presvedčená, že pri euroválove zostane do smrti a pán Škripek asi  tiež. Táto strana nebola založená klasickým spôsobom, ale exulanti Záborskí ju kúpili ako bývalý rodinný komunálny podnik rodiny Černých. Konkrétne štatutárom strany bol Tomáš Černý syn dlhoročnej mestskej, starosmestskej a svojho času aj župnej poslankyne Marty Černej. Tá mimochodom na jednom zo staromestských zastupiteľstviev označila arcibiskupa Zvolenského za zaklínača hadov, čo by nebolo nič čudné, keby sa netmolila okolo kresťanských politikov. Táto poslankyňa bola nočnou morou Starého Mesta, ale aj magistrátu. Bola taktiež podržkaškou predsedu smeráckeho mestského klubu a bývalého staromestsého a mestského poslanca Martina Borguľu, ktorý sa v súčastnosti točí okolo Kollárovcov. K Matovičovi ešte toľko, dnes im robí promoakcie novodobý polický analytik, veľmi unavený zabávač Jožo Pročko, ten nedávno uverejnil článok o masívnom rozkrádaní verejných zdrojov v meste Prešov. Uviedol, že v tomto krajskom meste vyhral súťaž na vybudovanie cyklostojiska zo strieškou a betónovým základom obaleným drôtom syn ministra dopravy Atilla Ersék. Táto klietka stála 286 450,25 eur, teda jedno stojisko vyšlo 35 806,28 eur. Zamozrejme obviňuje z toho Smerácku mafiu. Pročko a Matovič, takého zmluvy podpisuje štatutár mesta-teda primátor alebo ním poverený zamestnanec. A primátorom mesta Prešov je Anna Turčanová z koalície KDH, OľaNO a NOVA.

Progresívci Spolu: Padajú im preferencie a som presvedčený, že je to hlavne vďaka primátorovi Vallovi, ktorého nezmyslené predvolebné sľuby hnijú jeden za druhým ako hrušky z tohtoročnej úrody. Je mi jasné, že tatéto pred voľbami asi musel dávať, keď chcel, aby ho zvolili. Aj tak, však dokázal osloviť len 15 percent zo všetkých Bratislavčanov. Áno, zlyháva aj vďaka zlyhaniam ľudí, za ktorých sa zaručil so slovami, že všetko ide o špičkových odborníkov. Za rok okrem namaľovania pár kruhov na miestach, ktoré sa mu páčia, natretí jednej doteraz zdevastovanej mini plochy a preplávaniu Dunaja, pár stoličkám a stromom v kochlíkoch pri "jeho" paláci, žiadne výsledky. Pamätáte si na tie predvolebné sľuby? Máme dva roky náskok, od prvého dňa začneme pripravovať nový územný plán, stavať cyklotrasy, všetky služby budeme robiť s vlastnými ľudmi a organizáciami, budeme vysádzať zeleň. Za rok dali jeho ľudia vyrúbať desiatky stromov, nevysadil sa ani jeden, jediné čo bolo vypráznil od áut a následne zasvinil jeden pekný verejný priestor plechovými kochlíkmi. 

Smer: Táto strana je bezpečnostným rizikom pre Bratislavu (vlastne ako každá doterajšia vládna strana od roku 1990). Ak si myslíte, že Bratislavu riadi len primátor alebo starostovia, do istej miery to tak nie je. Všetky odvolacie konania ohľadne kontroverzných developerských projektov, ktoré bratislavský komunál pod tlakom verejnosti zamietne sa riešia na Okresnom úrade Bratislava a tu je na čele skrachovaný pseudopodnikateľ, Smerák, Maroš Karšnák z Michaloviec. Mimochodom aj cez Smer a Karšňáka a firmy v obchodnom registri nájdeme prepojene k blízkym spolupracovníkom primátora Valla v podobe Michala Radosu. Koniec-koncov na Okresnom úrade niekoľkokrát - a znovu pod tlakom verejnosti - zasahovala aspoň na oko NAKA. Pamätám si tragické pôsobenie Viktora "Kočnerovie" Stromčeka vo funkcii riaditeľa magistrátu, alebo bývaleho Spišskonovomeského poslanca Ľubomíra Andrássyho, ktorý defacto riadil magistrát v  predminulom volebnom období namiesto Ftáčnika. Chudákovi chlapcovi museli dať Bratislavčania byt, lebo ako funkcionár nemal kde bývať, ale po čase si z výplaty veľa odkladal, pretože si kúpil dve nehnuteľnosti pod bratislavskou Kolibou a to v trhovej hodnote asi 700 000 eur. Musím podotknúť, že v bratislavskom komunále mal Smer výdatnú podporu aj od teraz už bývalého mestského poslanca Greksu, ktorého do funkcie vytlačila SaS, neskôr doržala NOVA.

SNS: pôsobenie starostu Rače Zvonára pozná veľa Bratislavčanov, to bolo vlastne to pravé podnikateľské prostredie Andreja Danka, račianska radnica, mestské akciové spoločnosti a iné štátne podniky. To je tá jeho advokácia. Prepojenie tejto strany na podnikateľa Kmotríka nie je tajomstvom, veď aj v parlamente má svojho Tittela, persónu inak absolútne zbytočnú. Tento podivný developer so stavbami z polepeného sadrokartónu potrebuje bratislavský komunál, aby mu slúžil a podpisoval.

Hlina: nuž napriek tomu, že v bratislavskom komunále poznám niekoľko ľudí z KDH a vážim si ich, v Bratislave doteraz neexistovala skorumpovanejšia strana ako KDH. Len spomeniem v skratke: Zemková Straré Mesto - začiatok megakorupcie, Kresánek, primátor - megakorupcia, Ďurkovský o jeho koručnom spravaní sa bude hovoriť ešte roky rokúce, Exstarosta Rače Bielik - korupcia, súdy, za ušami mal mal ďalší exstarosta Starého Mesta Čiernik, anarchia v mestskej časti Devín v podobe absolútne neschopnej straostky Kolkovej, ktorú riadi miestna podnikateľská rodina, čo sa dostala k veľmi zaujímavým pozemkom a rada porušuje územný plán, pravdepodobne najskorumpovanejši komunálny funkcionár na úrovni miestnych častí, bývalý starosta Nového Mesta Frimmel, ktorý začínal ako KDH, neskôr prešiel cez spoločnú podporu HZDS, SDKÚ a Smer. A ešte mnoho ďaľších...

O Kollárovi som napísal predchádzajúci blog. Kotleba je pre Bratislavu nepodstatný, zatiaľ.

Takže, môžete si začať vyberať, prosím. Čaká nás opäť naše mnohogeneračné prekliatie: menšie zlo? Ale to menšie zlo je zabetónované podnikateľmi, ktorí platia predvolebné kampaňe a venujú nemálo finačných prostriedkov na založenie strán. Pochopiteľne, robia to preto, aby ich strany a stranníci poslúchali. Tak to bolo a tak je tomu do dnešného dňa. Bez výnimky.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0