reklama

Charizmatický Alan Alda

„Natáčali sme scénu, kde som si vyzliekal nohavice. Museli sme to natočiť viackrát, pretože som sa vkuse smial.Viete, každý deň sa nevyzliekate pred Alanom Aldom.“ (Gary Burghoff)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (26)

Gary Burghoff je herec, ktorý hral Radara. Mladý chlapec, čo sa v jednu noc prvýkrát opil a zároveň sa naučil šoférovať. Keď Garry mal hrať Radara, vymyslel niekoľko úprav. Napríklad, Radar má vždy väčšie oblečenie. Takisto jeho zrak. Tým, že mal problém so zrakom, Gary zapracoval na inom zmysle: jeho sluch. Veď kto už len prvýkrát skríkol „Vrtuľníky!“?

Čo však nevymslel on, bol jeho vzťah s Hawkeyem. Benjamin Frankin raz písal list svojmu otcovi. Charakterizoval svojich spolupracovníkov. Nie je jednoduché kormidlovať potápajúcu loď, keď veliteľ zistí, že veliteľom je kačer Donald. O Radarovi sa vyjadril, že nikdy neveril na parapsychológiu. Do doby, pokiaľ spoznal toho malého ****. Radar šiel okolo a povedal mu. „Nie je pekné tak hovoriť.“

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Len tak mimochodom, pokiaľ sa stretnem s tým, že mi niekto povie, to, čo očakávam, poviem mu tú istú vetu. „Nikdy som neveril na parapsychológiu pokiaľ som nespoznal teba.“ To mám odtiaľ. (Rovnako ako, keď sa má v reštaurácii spýtajú, či chutilo a ja poviem ako doma od mamy, to mám z Troch kamarátov. Niektoré črty Robbyho Lockhampa odo mňa neodídu.)

Pokiaľ ste videli 30. výročie MASHu, Gary Burghoff sa vyjadril o Alanovi Aldovi takto. „Nikdy som nevidel na hercovi úplne odviazanie. To všetko som zažil na Alanovi Aldovi. Mohli ste sa z toho veľa naučiť.“

Alan Alda je snáď jediným hercom (možno ešte Loretta Swit), ktorý účinkoval v každej časti sierálu MASH. Seriál by nikdy nedosiahol takú slávu, pokiaľ by ho neobohatil Alan Alda svojim šarmom, humorom a ľudskosťou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Alan Alda vytvoril veľkého bojovníka. Lekár, ktorý sa snaží pacienta zachrániť za každú cenu. Na druhej strane je veľmi zraniteľný a nemá ďaleko k tomu, aby sa sám nezosypal. Napríklad diel, keď hral basketbal. (O záverečnom filme ani nehovorím.)

Bol to Hawkeye, ktorý spravil zo seriálu niečo,čo ľudí donútilo sa zamyslieť. Pôvodne to bolo zamýšľané ako vojenský humor. Aj prvé časti sú veselé, humorné. Víkend so sestrou strávi kňaz, atď. Potom však prišla časť, keď do MASHu prišiel Hawkeyho kamarát z detstva. Reportér, ktorý píše o vojakoch. Lúči sa so svojim priateľom vetou „Ale já tu kulku slyšel.“ Presne touto vetou zmenili seriál.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď sa natáčal MASH, Alan Alda nosieval vojenské topánky skutočného vojaka. Vďaka nim sa vedel lepšie vcítiť do svojej postavy.

Keď som bol malý, ugraučaný hastroš, vnímal som ho ako detského hrdinu. Nekôr som ho začal spoznávať a uvedomovať si, koľko ma naučil. Snáď jedna z najkrajších častí MASHu je tá, kde píše závet. Ukazuje sú tam scénky, ktoré som si užil najviac. Vďaka tomu dielu som si uvedomil aké si boli postavy blízke. O pár dielov neskôr stojí pred všetkými a hovorí. „A vy všetci, ktorí so mnou pracujete, ktorí ma chápete a poznáte, plukovník Potter, otec Mulcahy, Klinger, Charles, Margaret a BJ, všetkých vás milujem.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Charizmatický Alan Alda hral ešte v mnohých ďalších filmoch. Objavil sa aj v seriáli Pohotovosť. Keď som videl tých pár častí, kde hral, trošku som si predstieral, že Hawkeye Pierce prišiel opäť do nemocnice. Mám rád Alana Aldu pre jeho humor, uštipačnosť, veľmi“mierny“ sarkazmus a pocit ochrany. Pár vlastností som si od neho ukradol. (Až na ten sarkazmus. Nikdy poriadne nepochopil, čo je to za slovo.)

Obrázok:https://i.pinimg.com/originals/d9/b0/c1/d9b0c133248b21282e23dc58d3113993.jpg

Martin Šuraba

Martin Šuraba

Bloger 
  • Počet článkov:  654
  •  | 
  • Páči sa:  231x

Prebíjaný fiškál ;) Zoznam autorových rubrík:  Malý princČeskí herciSúkromnéNezaradenéknižný svetturistický blogDievčatko so zápalkamibehanie

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu