Ako pripraviť interiér na chlad bez prekvapení v ročnom vyúčtovaní

21.11.2019

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

(pr) Martin na bielom koni neprišiel ani túto sezónu, čo však neznamená, že sa budeme počas celej zimy vyhýbať mínusovým teplotám. Aj keď predpovede ešte silné mrazy nesľubujú, práve teraz je ten najlepší čas pripraviť náš interiér na chladnejšie obdobie. Dobrou správou je, že si svoj apartmán a milované bývanie dokážete na náročnejšie podmienky pripraviť aj bez špeciálnych finančných nákladov.

Stačí využívať osvedčené a overené spôsoby uchovávania tepla v interiéri, vďaka ktorým nebudete v polovici roka z posledného ročného vyúčtovania nájomného nemilo prekvapení. Poďte s spolu s nami na nepozrieť, a potom ich môžete aplikovať aj do praxe.

Izolujte okná - oblasti s najvyššou tepelnou stratou

Vedeli ste, že až o 25 % tepla v interiéri prichádzate práve vďaka trhlinám a medzerám v oblasti okien? Našťastie sú tu dostupné spôsoby izolácie, ktoré vám pomôžu zvýšiť teplotu v byte až o 5 až 7 ° C.

Najúčinnejšou metódou je nahradiť staré okná za moderné s dvojitým zasklením, ktoré zvýšia teplotný komfort takmer okamžite. A to aj tie strešné, ktoré vám poskytujú dostatok denného svetla v miestnosti, do ktorej vás dovedú pevné podkrovné schody.

Uprednostnite dvojkomorové okná s dvojitým sklom. Je to taký zlatý priemer. Energetická účinnosť moderných dvojskiel je zabezpečená vďaka niektorým konštrukčným prvkom - takzvaným ventilom klimatizácie. S ich pomocou je teplota v miestnosti udržiavaná a stabilná.

Ak nie ste pripravení na inštaláciu nových okien, použite na ich izoláciu úspornejšie tipy:

  • Skontrolujte, či nie sú prasknuté nielen rámy okien, ale aj spoje s parapetom.
  • Medzery uzavrite silikónovými tmelmi.
  • V zime sa 10 až 14 % tepla stráca a prechádza cez sklo v okne. Zabrániť sa tomu dá pomocou fólie, ktorá sa na sklo ľahko nalepí pomocou fénu. Je priehľadná a schopná prenášať až 85 % svetla.
  • Prítomnosť krásne veľkej lodžie je bezpodmienečným plusom, no platí to najmä v lete. V zime však apartmány s lodžiami trpia, pretože tu môže dôjsť až k 40 % strate  tepla! Ideálne je preto mať zasklený aj balkón.
  • Slnečné svetlo predstavuje asi 3 % tepla v byte. Zdá sa to málo, no v tej najväčšej zime oceníte aj to. Nechajte preto prúdiť slnko cez okná do interiéru čo najviac.
  • V noci naopak okno izolujte žalúziami alebo záclonami, ktoré pomáhajú eliminovať tepelné straty za sklom veľmi dobre.

Nezabudnite na izoláciu steny a podlahy

Aj cez steny vám môže z interiéru unikať až 35 % tepla, preto by ste sa mali postarať o ich dobré izolovanie ešte v lete. Vďaka novým podkrovným schodom sa dostanete do najvrchnejšej časti domu oveľa rýchlejšie.

Nakoľko je ale teplý vzduch ľahší ako ten chladnejší, dostane sa k únikovým mostom v podkroví alebo streche ešte rýchlejšie, dôsledkom čoho ale  prichádzate o teplo v interiéri. Zmeniť to môžete kompletnou hydrozioláciou strechy, ktorá okrem tepla vytvára bariéru aj vode a vlhkosti.

Zlepšite výkon radiátorov a iných zdrojov tepla

Až 90 % tepla sa generuje z vykurovacích telies. Často sú ale umiestňované pod oknom a pri stene, ktorá môže teplo z tohto zdroja pohlcovať a nie odrážať do miestnosti. Zmeniť to môžete aplikáciou špeciálnej fólie medzi toto teleso a stenu.

Vyhýbajte sa dlhým záclonám alebo závesom, ktoré zdroj tepla prekrývajú. A nič veľké pred ne neumiestňujte.

Izolujte dvere a podlahy

Vstupné dvere znamenajú pre interiér až 15 % tepelných strát. Zmeniť ich vlastnosti dobrým tesnením nie je dnes náročné, pretože v správnom obchode si to konkrétne určite vyberiete veľmi rýchlo, rovnako ako aj tesniaci tmel.

Pod plávajúcu podlahu umiestnite špeciálnu penu, ktorá sa postará o minimálne prenikanie chladu do miestnosti veľmi dobre, čo platí najmä pre prízemné časti bytov. Pomôcť vám môže ale aj krásny koberec. Stačí to len vyskúšať a presvedčiť sa, že to funguje.

Páčil sa vám článok?