Chce polícia niečo ututlať? V prípade mŕtvej fotografky stále veľa nejasností, nečakaný status o vyšetrovaní

Zdieľať
Viola Macáková
Viola Macáková Foto: Polícia SR, Facebook Viola Macáková

V prípade mŕtvej fotografky a modelky Violy Macákovej je stále veľa nejasností. Ľudia sa pýtajú, či sa majú obávať nejakého sériového vraha, ktorý zabil aj mladú brunetku, rovnako vyvstáva otázka, prečo polícia čakala s oznámením jej smrti viac ako týždeň. Muži zákona sa bránia a na svojich oficiálnych stránkach poskytli už druhé rozsiahle stanovisko v priebehu 48 hodín. Napriek tomu sa bežní ľudia, ale aj známi Violy pýtajú: Chce tým polícia niečo ututlať?

Najväčšou nejasnosťou v celom prípade je časová os, kedy polícia našla telo mladej fotografky a kedy sa rozhodli poskytnúť nejaké informácie k prípadu. Medzi nájdením Macákovej a prvotnou správou o jej smrti, ktorá sa dostala na verejnosť totiž uplynul týždeň. Na to má však polícia jednoduché vysvetlenie, ktoré zopakovala na sociálnej sieti už po druhýkrát. „V pondelok 11. novembra na základe informácie poskytnutej od občana na linku 112 bola objavená žena vo vážnom stave v areáli bratislavského prístavu. Napriek snahe záchranárov krátko na to zomrela. Operatívni pracovníci Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave II a ďalší ich kolegovia od tohto momentu intenzívne zisťovali súvisiace informácie s cieľom zistenia možnej hrozby proti ďalším obyvateľom, a hlavne obyvateľkám Bratislavy. Získané poznatky jednoznačne nepreukázali prítomnosť hrozby, teda aktivitu recidivistu, alebo sériového páchateľa. Z tohto dôvodu nebolo nevyhnutné okamžite informovať či varovať verejnosť a šíriť dezinformácie ústiace do masovej paniky a strachu. Policajný zbor tu je pre bezpečnosť občanov a jeho príslušníci sú tými poslednými, ktorí by si priali ďalší podobný trestný čin rovnakého páchateľa. Preto je ich rozhodnutie nevyvolávať zbytočnú hystériu postavené na racionálnom základe,“ znie stanovisko na Facebooku, ktoré bolo dnes zverejnené. 

Napriek tomu, že prácu polície nikto nespochybňuje, muži zákona akoby mali potrebu sa brániť a uvádzať veci na pravú mieru. „Chceme uviesť na pravú mieru niektoré medializované informácie, a preto vám v ďalších riadkoch priblížime štandardné postupy kriminalistov s prihliadnutím na ozrejmenie použitej taktiky. Po skone nájdenej ženy bolo prioritou zistiť jej identitu. Keďže nemala pri sebe žiadne identifikačné doklady, bol tento proces značne sťažený. Aj napriek tomu už nasledujúceho dňa, (čo je pre podobné prípady značne krátka doba), bola žena identifikovaná. Dovtedy policajti a ďalší odborníci skúmali, aké typy zranení žena utrpela, čo jej ich mohlo spôsobiť, ako sa na mieste nálezu vyskytla, a ďalšie podobné informácie a úkony,“ pokračuje v stanovisku polícia.

Dôvodov, prečo informácie nevyšli na svetlo sveta skôr je viacero, jedným z nich operuje polícia neustále. Podľa nich išlo o taktiku, aby sa prípadný páchateľ z médií nedozvedel informácie, ktoré by mu mohli dať náskok, prípadne utiecť pred zákonom. „Ako už bolo včera nami prezentované, o tomto prípade sme neinformovali aj z hľadiska vyšetrovacej taktiky, ktorú nebudeme detailne rozvádzať. Nie je asi nutné rozpisovať, že páchatelia všetkých druhov trestnej činnosti aktívne sledujú médiá a sociálne siete, a takto získané informácie sa snažia využiť na to, aby pred políciou unikali, zametali stopy a neboli nikdy zadržaní. Chápeme časť verejnosti, ktorá očakáva viac informácií o tak závažnom trestnom čine, avšak žiadame aj my pochopenie – ak zverejníme toho viac a vďaka tomu nikdy páchateľa nechytíme, budeme ešte pod väčšou paľbou kritiky ako možno v súčasnosti,“ píše sa v obsiahlom stanovisku.

Dnes sa však ešte nevie, či polícia niekoho obvinila, prípadne či páchateľa zadržala. Iba dodali, že na prípade naďalej pracujú. „Môžeme uviesť, že kriminalisti na prípade intenzívne pracujú, zaoberajú sa rôznymi verziami a zbierajú nové dôkazy. Akonáhle to bude možné a neohrozíme tým dolapenie páchateľa, povieme vám viac. Na záver sa chceme poďakovať mnohým z vás, ktorí ste nám v posledné dni posielali rôzne tipy v súvislosti s týmto trestným činom. Kriminalisti ich vyhodnocujú,“ uvádzajú na záver stanoviska. Isté je jedno, v prípade je ešte veľa nejasností a či sa nakoniec podarí polícii dolapiť páchateľa, je teraz otázne. Rovnako tak je otázne, či bol postup mužov zákona správny, alebo nie.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom