Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. novembra 2019, 15:07
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Slovák vyhodí až vyše kilogram odpadu denne, žiadna krajina EÚ nezvýšila produkciu odpadu tak veľmi ako my

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Slováci nevedia separovať, až polovica odpadu skončí na skládke.

Pod každým príspevkom na Facebooku sa nájdu nevhodné komentáre, ktoré zosmiešňujú aktivistku Gretu Thunberg. Veľa ľudí si z nej robí srandu, lebo sa snaží žiť tak, aby neškodila našej planéte. Mnohí Slováci, miesto toho, aby sa zamysleli, ako žijú, si radšej vylejú zlosť. Možno by bolo naozaj na čase pozrieť sa skôr na seba, ako na druhých. Slovensko totiž kraľuje negatívnej štatistike.

Odporúčané
Slovák vyhodil do prírody pri rieke Váh 5,5 tony odpadu, hrozia mu dva roky vo väzení Slovák vyhodil do prírody pri rieke Váh 5,5 tony odpadu, hrozia mu dva roky vo väzení 18. októbra 2019, 17:17

Za posledných 10 rokov naša krajina zvýšila produkciu komunálneho odpadu o približne 30 percent. Čítaš správne, o takmer celú jednu tretinu. Slovensko v roku 2018 vyprodukovalo 2,3 milióna ton komunálneho odpadu, vyplýva to z analýzy spoločnosti Wood & Company, ktorá vychádza z údajov Štatistického úradu SR a Eurostatu.

Na snímke skládka spoločnosti Vassal EKO v bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice.

Slovák vyhodí až vyše kilogram odpadu denne, žiadna krajina EÚ nezvýšila produkciu odpadu tak veľmi ako my
Zdroj: Marko Erd/TASR

No a ako sa darí ostatným krajinám Európskej únie? Všetky sú na tom lepšie. Za desaťročie ani jedna krajina nezvýšila produkciu odpadu tak veľmi ako Slovenská republika.

„Priemerný Slovák tak vlani vyhodil do odpadových nádob 427 kilogramov komunálneho odpadu, čo je 1,2 kila odpadu denne. Prvýkrát v histórii bola prekonaná 400-kilová úroveň odpadu na hlavu,“ uvádza analytička Wood & Company Eva Sadovská.

V recyklovaní sme na tom taktiež žalostne. Slovensko zaostáva za vyspelými európskymi krajinami. V tom sa ale, našťastie, zlepšujeme. Medzi rokmi 2017 a 2018 sa recyklácia komunálneho odpadu zvýšila z 30 na 36 percent, podiel skládkovania sa znížil zo 61 na 55 percent. Tento rok dosiahla miera recyklácie 45 percent. „Na Slovensku vlani dominovalo skládkovanie a to s podielom 54 percent,“ hovorí Sadovská.

Domov
Zdieľať
Diskusia