Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. novembra 2019, 14:35
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Odštartovala herná služba Google Stadia. Zatiaľ je to prepadák

TECH GOOGLE
Uložiť Uložené

Vysoká cena hier, nízke rozlíšenie a lagy sú veľkým sklamaním.

November je mesiacom, v ktorom štartujú viaceré veľké služby. Okrem seriálového a filmového Disney+ bola 19. novembra spustená aj Google Stadia. 

Táto platforma má navždy zmeniť spôsob, akým hráme počítačové hry. Vďaka Stadii už nebudeš potrebovať najnovšiu konzolu alebo počítač s výkonnou grafikou. Mal by ti stačiť akýkoľvek tablet alebo bežný kancelársky stroj schopný spustiť internetový prehliadač.

Hry bežia na vzdialených serveroch Googlu, kde svoju postavu ovládaš cez bežnú myš, klávesnicu alebo ovládač, no všetky grafické výpočty sa urobia tam a nie na tvojom bežnom PC. Na monitor sa ti vrátil len video stream, náročný približne rovnako, ako seriál z Netflixu.  

Prvé recenzie však odhalili niekoľko závažných háčikov. Stadia má v najvyššej konfigurácii ponúkať 4K HDR video so 60 fps, čím by teoreticky stačila dnešnému PlayStationu 4 Pro a Xboxu One X

Redaktor webu Finalweapon.net si však všimol, že to čo Stadia produkuje dnes, je veľkým sklamaním. Porovnáva napríklad screenshoty z Red Dead Redemption 2, ktoré nedávno vyšlo na PC. 

Súčasné rozlíšenie má byť len približne 1440p, a čo je horšie, obraz dosahuje iba 30 fps, takže nie je vôbec plynulý. V sľubovanej kvalite beží iba zlomok dostupných hier. 

Odporúčané
Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) 29. marca 2024, 9:30

A problémy pokračujú. Stadia zatiaľ beží len ľudom, ktorí si kúpili tzv. Premiere Edition s controllerom a Chromecastom pre pripojenie k televízoru za 129 eur. 

Niektoré hry si ale budeš musieť kupovať zvlášť aj v prípade, že si budeš platiť mesačné predplatné vo výške 9,99 eur.

Za spomínaný Red Dead Redemtion 2 zaplatíš minimálne 59,99 dolárov a Assasins's Creed Odyssey by ťa vyšiel ďalších 30, píše Android Police. FIFU, NHL či GTA a ďalšie top tituly bežne dostupné na PC, Xbox alebo PlayStation, si však cez Google Stadiu nezahráš vôbec. V ponuke totiž nie sú. 

Recenzia The Verge Google Stadiu označuje za prinajlepšom betu, takže ti vôbec nemusí byť ľúto, že na Slovensku zatiaľ služba dostupná nie je. Určite by si totiž tiež nadával na nepríjemný lag (odozvu po stlačení každého tlačidla alebo pohybe) a ďalšie nedostatky. 

„Nie je žiadny dôvod, prečo by si mal ktokoľvek Stadiu práve teraz kúpiť,“ hodnotí práve The Verge. Je otázkou, či sa to v roku 2020 zmení, veľa totiž nepočuť ani o GeForce Now od Nvidie, ktorá sa objavila už skôr. Že by technológie na cloudové hranie ešte nedozreli? 

Domov
Zdieľať
Diskusia