V druhej polovici nultých rokov sa stal prvým gitarovým Youtuberom a o niekoľko rokov neskôr nahradil Richieho Samboru v slávnej kapele Bon Jovi. To už mal za sebou spoluprácu s takými menami jako Chris Cornell, Avril Lavigne, Adam Lambert, Kelly Clarkson, Orianthi, Rob Zombie či Alice Cooper.

Reč je o poprednom grécko-kanadskom gitaristovi Theofilosovi Xenidisovi, známym pod pseudonymom Phil X, ktorý aktuálne so svojou kapelou The Drills vydáva EP s názvom Stupid Good Lookings, Vol. 1. Pilotným singlom je skladba No Woman Of Mine, ktorú na konci októbra zverejnil spolu s videoklipom z kalifornského The Atrium Studia, ktorého majiteľom je Tommy Lee.

Spolu s Philom tam skladbu hrajú basgitarista Daniel Spree, za bicími dlhoročná koncertná opora Paula McCartneyho Abe Laboriel Jr. a v prvej slohe je za mikrofónom hosťujúci Dug Pinnick z King's X. Napriek tomu, že skladba je inšpirovaná tým najlepším z klasického archívu rockových nahrávok, znie aktuálne a súčasne. Aj preto sa stali Phil X & The Drills miláčikmi hudobných kritikov v USA.


Phil X si na hudobnej scéne urobil meno ako vyhľadávaný štúdiový muzikant, ktorý spolupracoval s umelcami ako Tommy Lee, Alice Cooper, Orianthi alebo Rob Zombie. Celosvetovú popularitu si v gitarovej komunite získal pred desiatimi rokmi v úlohe jedného z prvých gitarových influencerov, keď na svojom kanáli na Youtube predvádzal historické vintage gitary. Veľký zlom v jeho kariére prišiel roku 2011, kedy najskôr len dočasne nahradil Richieho Samboru v skupine Bon Jovi. O dva roky neskôr sa stal stálym koncertným členom kapely a v roku 2016 ho oficiálne prijali do svojej zostavy.

Po odchode Samboru v roku 2013 kapelu doslova zachránil. "Na turné Because We Can, ktoré sa neskôr premenovalo na Because We Did, sa vďaka tomu Richieho odchod nijako nepodpísal. Phil hral od srdca a s chuťou. Stačí sa pozrieť na jeho úsmev od ucha k uchu počas vystúpení," popisule v monografii Bon Jovi autor a novinár Bryan Reesman.

Sám Phil X spomína, že informácia o nástupe do rozbehnutého vlaku s Bon Jovi ho zastihla behom nakupovania. "Zistil som, že mám hodinu na to, aby som sa zbalil, nastúpil do lietadla a odletel do Calgary v Kanade, kde ten večer bolo vystúpenie. Skladby som si musel oživiť po ceste," hovorí s úsmevom.

Phil X nedávno pricestoval do Európy, aby svoj vlastný hudobný projekt predstavil na stretnutiach s novinármi v rôznych krajinách, pričom nevynechal ani Bratislavu. Už čoskoro vám prinesieme zaujímavý rozhovor, ktorý s ním pripravila Andrea Fedorovičová.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Andrea Čurná. Tlačovú správu sme upravili.