18.04.2024, meniny má
20. novembra 2019

Videli sme unikátnu výrobu v Sedite a neverili sme vlastným očiam. Takto sa vyrába jedinečná Mila, ktorú ľudia milujú

Videli sme unikátnu výrobu v Sedite a neverili sme vlastným očiam. Takto sa vyrába jedinečná Mila, ktorú ľudia milujú
Zdroj: seredsity.sk

Sedita sa rozhodla pootvoriť svoje brány a prostredníctvom nás poodhaliť tajomstvo vzniku jedinečných produktov, ktoré miluje celé Slovensko. Tento zážitok bol pre nás výnimočný, nakoľko do samotnej výroby je takmer nemožné sa dostať. Do týchto priestorov sme vkročili vôbec po prvýkrát v živote a povieme vám, bol to fantastický a hlavne voňavý zážitok.

Bolo nám jasné, prečo nie je vstup do výroby taký jednoduchý. Najprv sme sa museli preobliecť, nasledovalo poučenie o základných pravidlách bezpečnosti práce a hygienických zásadách a pred samotným vstupom ešte dôkladná dezinfekcia rúk. A sme tu.

Mierime priamo k linke, na ktorej sa vyrába jeden z najobľúbenejších produktov – Mila. Tá sa teší obrovskej popularite už päť desaťročí. Možno ste nevedeli, ale na Slovensku je Mila po Horalkách druhá najpredávanejšia oblátka a v Čechách je dokonca jednotkou! Ročne sa jej v Seredi vyrobí viac ako 80 miliónov kusov.

reklama

Nezameniteľná vôňa a mechanizmy

Prvé, čo okamžite zaregistrujete pri vstupe do výrobnej haly je úžasná vôňa, ktorá sa nesie všetkými jej zákutiami. Pre nás nováčikov to bolo niečo nepredstaviteľné a ohromujúce. Niekde ste cítili nezameniteľnú vôňu čerstvých Horaliek, inde vám do nosa udrela skvelá vôňa čerstvo pražených arašidov, ktoré sa sypali na Linu.

Okrem vône nás potešila dokonale klimatizovaná výrobná hala, kde vám bolo len v tričku naozaj príjemne. Bez prikrášľovania musíme uznať, že nás prekvapil vysoký stupeň automatizácie výroby a špeciálne stroje, ktoré zaručujú rýchlu a kvalitnú výrobu. No sami sme mohli vidieť, že samotné stroje by boli bez ľudského faktoru nepoužiteľné, a preto je nesmierne dôležité, aby Sedita mala vo výrobe šikovných ľudí, ktorých práca jednoducho baví.

Naša cesta za mapovaním výroby Mily začína pri pečiacich automatoch. Je to miesto, kde sa pečú pláty. Cesto je vedené z prvého poschodia na prízemie potrubím priamo do pečiacich automatov, kde vznikajú krásne a súmerné pláty. Na tomto mieste zamestnanci kontrolujú gramáž, rozmery, kvalitu a vizuálne vlastnosti upečených plátov, ktoré následne putujú cez chladiaci tunel do takzvanej natieračky.

Tu sa na jednotlivé pláty nanáša vrstva plnky a prekrýva sa ďalším plátom. Ako si môžete sami spočítať, Mila obsahuje štyri krehké pláty, medzi ktorými je ukrytá mliečna plnka. Ani tento krok nie je bez kontroly a každý kus, ktorý nespĺňa gramáž a vizuálne pravidlá, musí z linky preč.

Fintičky, ktoré máme iba v Seredi

Navrstvené pláty prechodom cez rezačku dostanú raz-dva rozmer, ktorý je už dôverne známy všetkým maškrtníkom. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako je možné, že sú všetky Mily dokonale omáčané polevou len z hornej časti a prečo poleva po okrajoch nesteká?

Je to také malé, pečivárenské tajomstvo. Mechanizmus je dokonca navrhnutý tak, aby na omáčanej časti Mily, zostávala jedinečná vlnkovitá štruktúra. V údive sme zostali z informácie, že v začiatkoch výroby tohto produktu, vlnkovú  štruktúru na poleve ručne zabezpečovali pracovníčky so špeciálnymi hrabličkami, ktorými jemne prechádzali po poleve.

Po zachladení je Mila pripravená na to, aby sa zaodela do svojho typického magentovo – tyrkysového obalu. Aj obal samotný prešiel dlhú cestu. Pôvodne bola Mila balená do papierového obalu a prelepená etiketou. Dnes ju nájdete v metalickej fólii, vďaka ktorej si dlhšie uchováva čerstvosť. Keďže si Sedita zakladá na dokonalosti svojich produktov, kontrola vizuálneho stavu a gramáže je nutná ešte aj tesne pred samotným balením.

Dokonalá rýchlosť balenia a príprava na distribúciu

To, čo nás pri tomto kroku výroby fascinovalo najviac, bola extrémna rýchlosť baliacich strojov. Pred očami nám prešli behom niekoľkých sekúnd desiatky a desiatky Míl, ktoré boli automaticky balené. Dnes by sme si už len ťažko dokázali predstaviť ručné balenie.

Na tomto stanovišti sme stretli mladého zamestnanca Dávida, ktorý mal na starosti kvalitu obalu. Ako nám vysvetľuje, ten musí na výrobku dokonale sedieť, informácie pre spotrebiteľa musia byť čitateľné a žiadna časť obalu nemôže byť deformovaná. V takejto rýchlosti by človek každý kus skontrolovať nemohol a preto mu pomáhajú moderné stroje, ktoré dokážu detekovať prípadné nezrovnalosti.

Dokonale zabalená Mila následne prechádza do finálnej časti procesu, ktorým je balenie jednotlivých kusov do krabíc. Z takzvaných prírezov sa vďaka strojom automaticky poskladá krabica, do ktorej sa zmestí 56 kusov tejto dobroty. Tie sú do krabíc vkladané vďaka ďalšiemu stroju, ktorý ich dokáže v obrovskej rýchlosti umiestniť na presné miesto bez toho, aby sa výrobkom niečo stalo. Zabalené krabice putujú samé po akýchsi „tobogánoch“ až pod strechu výrobnej haly a odtiaľ pomocou dopravníkových pásov do paletizačného centra. Tu sú ďalšie automaty, ktoré krabice umiestnia v požadovanom vzore na paletu. Skompletizovaná  paleta plná výrobkov sa automaticky balí do fólie. Stroj, ktorý toto zabezpečuje, vyzerá naozaj ako z budúcnosti a dokáže to behom niekoľkých sekúnd. Zabalená paleta po páse putuje do expedičného skladu na distribúciu.

A možno si na jednej takej Mile práve teraz pochutnávate aj vy.

Tento článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Sedita.

Zdroje: Foto: seredsity.sk
Zdieľať na Facebooku