Situácia vo vede si vyžaduje odvážne riešenia, zhodli sa účastníci okrúhleho stola

NETKY.SK • 15 November 2019, 14:52 • 2 min
Situácia vo vede si vyžaduje odvážne riešenia, zhodli sa účastníci okrúhleho stola

BRATISLAVA - Zlepšenie situácie vo vede, výskume a vysokom školstve si vyžaduje nielen zmeny v prístupe, ale aj odvážne riešenia.

slovakia

left justify in out

Zhodli sa na tom účastníci stredajšieho okrúhleho stola organizovaného predstaviteľmi univerzít, Slovenskej akadémie vied (SAV) a Učenej spoločnosti Slovenska (UCS). O tom informoval hovorca Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (STU) Fedor Blasčák. Podľa zúčastnených by sa mala zlepšiť aj vzájomná komunikácia a dlhodobé financovanie.


Okrem uskutočnenia smelých krokov účastníci súhlasili s tým, že by sa mala zlepšiť komunikácia medzi jednotlivými aktérmi vednej politiky. Riešenie by mohla predstavovať zhoda na dlhodobej koncepcii financovania vedy, výskumu a vysokého školstva. Podľa účastníkov majú veda a výskum potenciál byť rozhodujúcim faktorom pre úspešnú premenu hospodárskeho modelu na Slovensku smerom k väčšej konkurencieschopnosti v medzinárodnej súťaži.

Predseda UCS Peter Moczo identifikoval na úvod stretnutia zdroje problémov vo vede. Tie pramenia nielen zo strany štátu, ale aj z prostredia vedeckej komunity. Zákon o štátnej vedeckej politike je podľa Mocza zastaraný a absentuje aj medzinárodný audit výsledkov výskumu.

 

img

Moczo uviedol, že až na svetlé výnimky si vedci neurobili poriadok vo svojej vedeckej komunite. Sieť vysokých škôl je predimenzovaná, atomizovaná a nestratifikovaná. Predstiera sa vedecká kvalita a uplatňuje sa rovnostárstvo. Vytváranie zdravého konkurenčného a motivujúceho prostredia v nej absentuje.

Podujatie organizovali štyria rektori výskumných univerzít, a to STU, Univerzity Komenského v Bratislave, Technickej univerzity v Košiciach, Univerzity Pavla Jozefa Šafárika, predsedovia SAV a UCS. Stretnutia sa zúčastnili aj experti a zástupcovia štátnej správy či politických strán a zamestnávatelia inovatívnych firiem na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies