Nocadeň, Chinaski a Čendeš - pop, rock a rusínska world music. To je hudobný mix, ktorý namiešali tvorcovia relácie 3 pódiá v jej najnovšom vydaní. Po týždňovej pauze bude odvysielané už v sobotu 23. novembra a diváci sa môžu tešiť aj na veľmi netradičnú (či skôr veľmi tradičnú?) coververziu skladby od nemeckej industriálno-rockovej legendy Rammstein.

Kapely Nocadeň aj Chinaski sa tešia, že môžu televíznym divákom v relácii 3 pódiá naživo predstaviť svoje novinky. Nebýva totiž zvykom, aby kapely mali príležitosť ukázať ochutnávku svojho aktuálneho koncertného programu naživo v televízii, a už vôbec nie pokiaľ ide nové pesničky, ktoré ešte fanúšikovia veľmi nepoznajú ani z rádií.

"Po všetkých talentových súťažiach, ktoré obsadili hlavný vysielací čas, je táto relácia určite príjemná zmena. Môcť vidieť na televíznej obrazovke aj etablované mená je niečo, čo my, ako kapela, oceňujeme. Pri nakrúcaní sme sa stretli s ľuďmi, ktorých viac-menej poznáme. Peťo Bič, ktorý sa zhostil úlohy moderátora, je mojím spolužiakom a poznáme sa ešte z čias našich prvých detských kapiel. Bola tam teda výborná atmosféra. Okrem našich známych hitov zahráme aj skladbu z aktuálneho albumu Auróra. Ktorá to bude? To si zatiaľ nechám pre seba, aby boli diváci trochu prekvapení,“ vraví s úsmevom spevák, skladateľ a textár kapely Nocadeň Rasťo Kopina.

Nocadeň v relácii 3 pódiá, 2019 Zdroj: Dominika KentošováNocadeň v relácii 3 pódiá - viac fotiek z nakrúcania

Formát relácie sa veľmi pozdáva aj členom populárnej českej kapely Chinaski, ktorá takmer na deň presne ako Nocadeň vydala tiež nový album. Divákom ponúkne malú ochutnávku z neho, ale tešiť sa môžu aj na spoločný jam Chinaski s Petrom Bičom. "Som rád, že takýto formát vznikol, pretože živej muziky a celkovo muziky je na obrazovkách televízií veľmi málo. Pritom hudba je predsa súčasťou denného fungovania väčšiny ľudí," hovorí spevák a frontman skupiny Michal Malátný

"3 pódiá sú mi sympatické, videl som z archívu každý diel. Zahráme svoje pesničky a spropagujeme nový album 11. Čendeš aj Nocadeň sme si radi vypočuli a pozreli. Vo svojich štýloch sú to špičkové kapely. No a hrať s Peťom Bičom, je pre mňa osobne vždy malý sviatok. Našich hudobných stretnutí je málo, aj keď si už roky sľubujeme spoločné nahrávanie. Stále sme blízki kamaráti, veď sa poznáme dlhé roky. Tento diel vám odporúčam, lebo Chinaski sú v plnej sile a verím, že je to cítiť," dodáva.

Michal Malátný, Peter Bič, Rasťo Kopina, 3 pódiá Zdroj: Dominika KentošováMichal Malátný, Peter Bič a Rasťo Kopina

Ani tentoraz popri mainstreamových menách nebude chýbať alternatívna, resp. "menšinová" a veľmi originálna hudba. Kapela Čendeš, ktorú tvoria muzikanti zo stredného Slovenska, hrá rusínske ľudové piesne v moderných aranžmánoch. Ale nielen to, vo svojej tvorbe spája prvky ľudovej, klasickej a populárnej hudby, balkánskych rytmov či jazzu. V relácii 3 pódiá si pre divákov nachystala aj nečakanú coververziu kapely, ktorej spojenie s tradičnými hudobnými nástrojmi by ste nečakali.

"Nakrúcalo sa príjemne, lebo muzikanti zo Slovenska a Česka sa skrátka poznajú, čiže to bolo ako stretnutie s kamošmi. S oboma kapelami sa nám nakrúcalo výborne, chalani sú veselí, šli do všetkého, čo Peťo Bič alebo režisér Rišo Raiman vymysleli. V relácii predstavíme tri naše skladby, v ktorých ukážeme, že aj Slovensko vie byť svetové a má zastúpenie na world music scéne. Okrem toho sme všetci vymodelovaní z iného hudobného cesta, a preto sme si strihli aj Rammstein s cimbalom a husľami. Myslím, že je sa na čo tešiť," uzatvára Robo Bošeľa z kapely Čendeš.

Verejnoprávna RTVS vysiela reláciu 3 pódiá každú sobotu večer o 22:20 na Jednotke (okrem sviatkov). Najbližšia sa vysiela 23. novembra. Viac sa dozviete na www.facebook.com/3podiartvs. Staršie diely relácie si môžete pozrieť v archíve na rtvs.sk:

Billy Barman, Lina Mayer, Alan Murin (premiéra 9.11.2019)

Dan Bárta, Banda, Lukáš Adamec (premiéra 26.10.2019)

Peter Lipa, Emma Drobná, Katarína Máliková (premiéra 19.10.2019)

Richard Müller, Vec, The Youniverse (premiéra 12.10.2019)

Marián Čekovský, Adam Ďurica, Karmen Pál-Baláž (premiéra 5.10.2019)

Katarína Knechtová, Štefan Štec, Dennyiah (premiéra 28.9.2019)

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Eva Sládková z Propaganda House. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Dominika Kentošová