Púchovčania, pozor! Pripravte sa na drahší život v meste!

0 99

Po roku vládnutia prichádzajú primátorka Katarína Heneková a púchovské mestské zastupiteľstvo s opatreniami, ktoré majú zabezpečiť väčší príjem do mestskej pokladnice. Väčšinu Púchovčanov však určite nepotešia, musia sa totiž pripraviť na podstatne drahší život v meste.

Od nového roka sa zdvihnú dane za rodinné domy a byty. Ročná parkovacia karta zdražie z 15 na 30 eur, pre podnikateľov a „cezpoľných“ dokonca až na 60 eur. Už v priebehu roka poslanci rozhodli aj o zvýšení poplatku za vývoz a uloženie komunálneho odpadu na 33,58 eur.

Od 1. januára sa zvýši napríklad aj vstupné na krytú plaváreň, ale aj lístky v MHD. Ak doteraz stál lístok kúpený u vodiča 50 centov, po novom by to malo byť 1 euro. Úplnou novinkou bude takzvaný poplatok za rozvoj. Každý, kto si v meste bude chcieť postaviť rodinný dom zaplatí 5 eur za každý meter štvorcový a za halu na podnikanie 30 eur za každý m².

Púchovská radnica už zverejnila návrhy všeobecne záväzných nariadení, ktoré by malo mestské zastupiteľstvo schváliť na svojom zasadnutí 4. decembra. Ponúkame krátky prehľad najdôležitejších zmien.

DAŇ Z NEHNUTEĽNOSTI

Majiteľ rodinného domu doteraz platil za 1 m² daň 0,1611 eur. Od nového roka navrhuje mestský úrad zvýšenie sadzby na 0,25 eur. Rovnaké zvýšenie platí aj pre byty – z 0,1611 na 0,25 za každý meter štvorcový. Zvýšiť sa majú aj dane za chaty. Ak doteraz každý chatár zaplatil za meter štvorcový 0,44 eur, po novom to bude 0,70 eur. Z miestnych daní sa má zvýšiť aj daň z ubytovania. Doteraz hoteloví hostia platili za jednu noc 0,50 eur, radnica navrhuje zvýšenie na 0,80 eur.

POPLATOK ZA ODPAD

O zvýšení poplatku za vývoz a uloženie komunálneho odpadu rozhodli púchovskí poslanci ešte na júnovom rokovaní mestského zastupiteľstva. Ten sa v Púchove zvyšuje po ôsmich rokoch. Púchovčania tak namiesto doterajšieho ročného poplatku 29,20 eur budú platiť 33,58 eur.

PARKOVNÉ

Bolo že to slávy, keď sa v roku 2016 znížili ceny ročných parkovacích kariet v Púchove z 30 eur na polovicu. „Chceme sa podeliť s občanmi o výsledok hospodárenia, a tým priniesť profit pre všetkých ľudí v Púchove, aby mali pocit, že v našom meste sa oplatí žiť. Taktiež týmto spôsobom plánujeme prilákať aj návštevníkov,“ skonštatoval vtedy primátor Rastislav Henek. Zdá sa, že jeho manželka má na vec iný názor. A Púchovčania pravdepodobne zostanú z nových cien šokovaní:

  • Platené parkovanie sa rozširuje na celé územie mesta s výnimkou miestnych častí ako sú napríklad Horné Kočkovce, Nosice, Hrabovka či Hoštiná.
  • Cena jednorazového parkovného na hodinu stúpne z 50 centov na 1 euro, v prípade hlavného parkoviska na Rožáku dokonca na 2 eurá.
  • Cena najlacnejšej ročnej parkovacej karty bude 30 eur. Na tú budú mať nárok len fyzické osoby s trvalým pobytom v Púchove.
  • Fyzické osoby s trvalým pobytom mimo Púchova, ako aj podnikatelia a ďalšie právnické osoby si môžu tiež kúpiť ročné parkovacie karty, ale už nie za 15 eur ako doteraz, ale za 60 eur.
Príďte v stredu 4. decembra na zasadnutie mestského zastupiteľstva povedať váš názor na pripravované zmeny. Taktiež môžete osloviť mestského poslanca za váš volebný obvod.
Pridať odpoveď

Váš email nebude zverejnený...

Odoslaním Vášho príspevku súhlasíte s Pravidlami diskusie.