Slovensko-česká lo-fi skupina Unstrung Harp uvádza v spolupráci so Swine Agency reedíciu svojho debutového albumu. Ten vyšiel pôvodne vlastným nákladom v roku 2018, ale keďže nahrávanie, mixovanie a samotné vydanie prebehli striktne v DIY duchu, vyvolal album pôvodne rozpaky iba medzi úzkou skupinou smutných ľudí, ktorí zablúdili na stránku kapely.

Od 31. októbra tohto roka je nahrávka s názvom Sketches of Future Sweaters dostupná na Bandcampe za "name your price" (teda ľubovoľnú sumu od 0 eur) s novým obalom a 120-stranovou knižkou s textami, ktorú navrhla a ilustrovala Ester Mládenková. Samotná knižka sa dá stiahnuť aj priamo z webu kapely. 

Album s ozvenami 60-tych rokov a alternatívnej hudby z poslednej dekády minulého storočia má necelých 28 minút a obsahuje jedenásť skladieb. Ich texty nesú náznaky príbehov o vynálezcovi smrtiacich lúčov, niekdajšom zázračnom dieťati (ktoré neskôr ako svetom zabudnutá tínedžerka páruje ponožky), hororovom spisovateľovi, osamelej basketbalistke, ktorá zvažuje kariéru superzloducha, o čakaní na nočný autobus, nezodpovedaných otázkach, reliktnom kozmickom žiarení a iných zvláštnych a znepokojujúcich veciach.

Vypočujte si nahrávku na Deezeri:



Skupina Unstrung Harp, ktorej členmi sú Krištof Budke (bicie), Vít Gvoždiak (gitara, klávesy), Marek Nagy (basgitara) a Michal Spáda (spev, gitara), na svojom Youtube kanáli postupne zverejňuje animované videoklipy, ktoré v rôznych štýloch (od karikatúry po pixel art) vytvorili spriatelení (často začínajúci) výtvarníci. Najnovšie videá ku skladbám Spiders a Daylight od Lívie Suchej a Dominiky Koššovej vyšli v septembri a októbri 2019.


Redakciu Hudba.sk za kapelu Unstrung Harp informoval Krištof Budke. Viac sa o skupine dozviete na oficiálnych stránkach unstrungharp.com, facebook.com/unstrungharp a instagram.com/unparkedcar. 

Foto: Ester Mládenková