Rigó megbeszélést tartott a Nemzeti Színház művészeivel, Laššáková szerint ez csak kampányhúzás

camera

1

Rigó megbeszélést tartott a Nemzeti Színház művészeivel, Laššáková szerint ez csak kampányhúzás

Rigó Konrád (TASR) 

Megosztás

Rigó Konrád kulturális államtitkár találkozóra hívta a Kultúra mellett állunk és a Szlovák Nemzeti Színház művészeit, miután a kulturális miniszter elutasította velük a találkozót. Laššáková erre azt reagálta, Rigó ezen lépése csupán kampányhúzás. 

Rigó Konrád a közösségi oldalán a következőket írta a találkozóval kapcsolatban:

"A művészet tükröt állít nekünk, a társadalomban zajló eseményeknek. Ezért a művészetre és a művészekre soha nem tekinthetünk úgy, mint támadó félre, hiszen mindössze cselekedeteink visszatükröződései, reakció lépéseinkre. Ezekért a visszacsatolásokért pedig hálásnak kell lennünk, hiszen a jó döntésekhez segítenek hozzá. A művészet viszont ezt a funkcióját csak akkor tudja ellátni, ha valóban szabad. Ezért meggyőződésem, hogy a demokráciában a politikusok feladata meghallgatni a művészeket, demokratikus és transzparens szabályokat felállítani és legfőképp védelmezni a művészi szabadságot – minden áron. Ez 1989 üzenete is. Éppen ezért, miután a miniszter asszony visszautasította a találkozót Stojíme pri kultúre (A kultúra mellett állunk) és a Szlovák Nemzeti Színház művészeivel, meghívtam őket egy egyeztetésre a hivatalba. Konstruktív volt, sok mindenben egyetértünk. Köszönöm."

Ľubica Laššáková, kulturális miniszter ehhez hozzáfűzte, nem kíván beleavatkozni a Szlovák Nemzeti Színház belső folyamataiba, ahol a színészi együttes egy része más ötletekkel rendelkezik, mint a megfelelően kijelölt színház- és drámamenedzsment. Azt ígérte, a hónap végén részt vesz egy belső színházi ülésen, ahol megvitatják a problémákat. Éppen ezért tartja Rigó Konrád találkozóját kampányhúzásnak. Hangsúlyozta, Rigó feladatai közé ugyanis nem tartozik a kultúra ezen részének kezelése.

para, dennikn

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program