Na film Kto je ďalší? útočia konšpirátori. Chcú ho zakázať!

Na Slovensku vzniklo za uplynulé tri roky množstvo kvalitných a úspešných filmov. Jedným z nich je aj film režiséra Mira Drobného Kto je ďalší?. Ten od jeho premiéry v auguste tohto roka videli desaťtisíce ľudí, aj vďaka tomu, že tento snímok využívajú hlavne školy ako prevenciu proti kyberšikane. Film totiž poukazuje na nástrahy, ktoré čakajú vo virtuálnom priestore internetu najmä na tinedžérov a pomáha im zvládať náročné situácie, ktorými prechádzajú. Po takmer troch mesiacoch, kedy sa stále teší veľkému záujmu zo strany škôl, sa však niekto nepochopiteľne snaží zabrániť, aby aj ďalší teenageri mali možnosť eliminovať hrozby internetu.

Séria troch príbehov, v ktorých si zahrala napríklad raperka Aless Caparelli, ruská herečka Angela Nikolau či americký herec Brian Caspe, poukazuje na tri rôzne nebezpečenstvá, ktoré sú súčasťou virtuálneho online sveta. A všetky boli inšpirované skutočnými príbehmi. Film ešte pred premiérou získal 15 ocenení na zahraničných filmových festivaloch, čo už v predstihu predpovedalo snímke úspech. Doteraz ho videlo takmer 60-tisíc ľudí. „Cieľom tohto filmu bolo otvorene komunikovať o nebezpečenstvách, ktoré prináša internet pre tinedžérov. S pokorou sme sa tešili z veľkého záujmu nielen v kinodistribúcii, ale aj na školách, ktoré si premietanie filmu objednávajú ako edukačný prostriedok pre svojich žiakov, celkovo je to už vyše 400 škôl. Viac ako 1200 pozitívnych reakcií najmä od študentov, ktorí film reálne videli, nás utvrdili v tom, že sme urobili niečo, čo má zmysel. Po troch mesiacoch sme však zostali šokovaní, pretože sa rozpútala nepochopiteľná antikampaň s jasným cieľom prestať premietať film Kto je ďalší? pre školy,“ povedal režisér Miro Drobný.

Podľa tvorcov filmu sa od začiatku novembra začali vytvárať iniciatívy so známkami „sektárskych“ praktík, iniciované úzkou skupinou ľudí. Zastrašovanie odborníkov, ktorí sa pozitívne vyjadrili na adresu filmu, prenasledovanie, posadnutosť, spisovanie petícií, podnety na rôzne inštitúcie. Dôvody tohto konania sú im však záhadou. „To sa môžeme len domnievať. V príbehu o pedofílii hrá hlavnú úlohu kňaz, v tom o kyberšikane sa zase objavia prívrženci neofašizmu, no tie dôvody môžu byť aj úplne iné. Výsledkom tohto „ťaženia“ nejakej záujmovej skupiny je, že Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie expresne vydal stanovisko s viacerými nepresnosťami, bez toho aby nás čo len vypočul. Toto stanovisko neodporúča premietanie pre školy, pričom si myslíme, že ten film možno ani nevideli,“ tvrdí Drobný.

So spomínaným stanoviskom však tvorcovia nesúhlasia a považujú ho za hrubý prešľap tejto inštitúcie. „Stanovisko VÚDPaP sa nám javí ako účelové, so zámerom film poškodiť, a tak vytvoriť priestor pre opakované online zneužívanie detí a tiež vytvorenie priestoru pre online agresorov a predátorov. Podľa nás je toto stanovisko neprofesionálne, nepravdivé a manipulatívne. Je šokujúce, že práve názory a úprimné vyjadrenia stoviek dospievajúcich a desiatok odborníkov či rodičov úplne odignorovali. Nepodpísané stanovisko VÚDPaP je zmätočné, lebo neodporúča film žiakom do 12 rokov, pričom film sa im ani nepremieta, odvoláva sa na pokyny v drogovej oblasti pričom film o drogách vôbec nie je,“ konštatuje Nataša Slavíková odborný garant filmu. Zároveň tvrdí, že deti sa dostávajú do virtuálneho sveta skôr, ako by sa zorientovali v tom bežnom. Práve preto je presvedčená, že s prevenciou je potrebné začať už na základných školách, neskôr nemusí byť účinná. Toto tvrdenie podčiarkuje aj názor samotnej hlavy cirkvi, pápeža Františka, ktorý sa len pred niekoľkými dňami na konferencii, organizovanou Pápežskou akadémiou sociálnych vied vyjadril, že maloletí používajú práve mobilné telefóny a filtre používané pre počítače sú tu neúčinné. Zároveň vyjadril obavu, že priemerný vek prvého prístupu k pornografii je momentálne 11 rokov a má tedenciu sa ešte viac znižovať.

Z udalostí, ktoré sa okolo filmu Kto je ďalší? dejú, je nahnevaná aj Aless Caparelli, ktorá si zahrala jednu z hlavných úloh. Sama si totiž prešla peklom kyberšikany a vo filme išla s vlastnou kožou na trh. „Je nemysliteľné, aby sa úzka skupina ľudí snažila zničiť naše niekoľkoročné úsilie a zabránila, aby sa o problémoch teenagerov hovorilo. Chápem, že téma zneužívania detí je veľmi citlivá a aj pre inštitúcie je jednoduchšie prikloniť sa na stranu konšpirátorov, no v tomto prípade to absolútne nie je na mieste. Som sklamaná z ich snahy film zakázať a nás, obete internetu, umlčať,“ povedala mladá raperka.

Podľa Nataše Slavíkovej je úroveň mediálnej gramotnosti, najmä u niektorých rodičov, pedagógov, ale aj psychológov, mimoriadne nízka. Online riziká niektorí stále nepovažujú za vážne a podceňujú ich. Ponuky vzdelávania na túto tému značne absentujú, hlavne ako kriticky analyzovať obsah a kde hrozia riziká. Sexuálne zneužívanie detí prostredníctvom internetu je stále tabu, dospelí často obetiam neveria, dokonca sa väčšina z nich vôbec nezaujíma, čo deti pri počítači robia. V spoločnosti je stále často „neviditeľným zločinom“, pre tisíce detí je však krutou realitou. Slavíková tvrdí, že stanovisko Výskumného ústavu je potrebné objektivizovať pedagógmi a ľuďmi, ktorí film videli a rešpektovať aj ich názory.

 Výber z reakcií detí a pedagógov na film Kto je ďalší? 
(Uvádzame bez mien, z dôvodu zachovania anonymity) 

Zdroj :TS