Perníkový stromček bez laktózy

1

Potrebujeme:

250 – 300 g hladkej múky
štipka soli
3 ČL jedlej sódy
100 g cukru krupice
130 g Hery
130 g medu
1 vajce
žĺtok na potieranie perníčkov

Postup

1.Hladkú múku zmiešajte vo veľkej mise so štipkou soli, korením a sódou. Do hrnca nasypte cukor, ktorý zahrievajte tak dlho, až z neho vytvoríte karamel. Vydržte až kým karamel nechytí krásnu zlatistú farbu. Následne pridajte med a Heru. Stále zahrievajte a miešajte. Zmes musí byť krásne hladká.

2. Vychladený karamel vlejte k sypkej zmesi v mise. Pridajte vajíčko a miešajte, kým nevznikne hladké nelepivé cesto. Ak cesto stále lepí, môžete pridať trocha múky. Vypracované cesto nechajte odpočívať v chladničke do druhého dňa.

3. Z cesta vykrajujte hviezdičky od najmenších po najväčšie. Vykrajujte taktiež malé kolieska, ktorými vytvoríte „kmeň“ stromčeka.

4. Pečte v trúbe vyhriatej na 180 stupňov asi 10 až 15 minút. Ihneď po upečení a vytiahnutí z trúby potrite rozšľahaným žĺtkom. Perníčky sú hneď mäkké, ale zároveň tak vydržia dlhú dobu.

5. Poslednú fázu kompletizácie do tvaru stromčeka tvorte až po vychladení perníčkov, ideálne deň po upečení. Začnite najväčšou hviezdičkou, ktorú umiestnite na spodok stromčeka. Bielkovým snehom nalepte do stredu koliesko. Na najmenšiu hviezdičku nalepte opäť koliesko a tak pokračujte, kým nebude stromček hotový. Celý stromček nechajte niekoľko hodín poriadne stuhnúť a na záver ozdobte bielkovým snehom.
Čítajte tiež: Tipy, ako cez Vianoce nepribrať – RECEPTY
Tipy na vianočné sviečky s pridanou hodnotou nájdete tu: https://samanskesviecky.sk/produkt/darcekove-vianocne-balenie-samanskych-sviecok-pomaranc/

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.