Radíme: Tipy ako šetriť peniaze v rodinnom rozpočte

Autor: redakcia
19.11.2019 (09:40)

Množstvo Slovákov nemá žiadne, alebo len veľmi nízke finančné rezervy. Napriek tomu, že žijú z výplaty do výplaty, ľudia majú často zbytočné výdavky. Urobte si poriadok v domácich financiách a v konečnom dôsledku môžete nejaké peniaze ušetriť. Prinášame vám tipy ako na to.
 

1. Spočítajte si a sledujte predpokladané príjmy a výdavky

Mnoho ľudí minie značnú časť svojich peňazí hneď po výplate a na konci mesiaca im potom často neostávajú financie na nevyhnutné položky. Ideálne je snažiť sa udržať si predpokladané mesačné príjmy a výdavky minimálne v rovnováhe. Pomôže vám napríklad tabuľka v exceli. Nato, aby ste sa dopracovali v reálnym číslam, do tabuľky je potrebné zaznačiť všetky výdaje. Aj tie drobné. Po mesiaci uvidíte, na ktoré veci míňate najviac, prípadne uvidíte možnosti, kde by ste mohli v ďalšom mesiaci ušetriť.

2. Odkladajte si peniaze vždy, keď sa to dá

Neočakávané výdavky nás dokážu nezriedka prekvapiť v najmenej vhodnom čase. Preto je dobré si z každej výplaty odkladať vopred stanovenú čiastku, napríklad 5 percent, do fondu na horšie časy. „Keď sa vám potom pokazí chladnička či práčka a budete akútne potrebovať novú, siahnete po odložených peniazoch a uhradíte z nich prinajmenšom aspoň časť z jej nadobúdacej ceny. Ak s peniazmi už teraz nevychádzate a myslíte si, že nič odkladať nemôžete, skúste si znovu prejsť detailne všetky položky, za ktoré míňate peniaze. Vždy sa dá nájsť ešte nejaká rezerva, kde sa dá ešte niečo ušetriť. Určite si nejaké obdobie, napríklad 3 mesiace, počas ktorých sa budete snažiť byť maximálne zodpovedný vo vzťahu k vašim peniazom,“ hovorí ombudsman klientov spoločnosti Home Credit Miroslav Zborovský. Na nákupoch starostlivo zvažujte, či daný tovar naozaj potrebujete a či jeho kúpou neohrozíte splnenie svojich finančných cieľov.

3. Zlaďte si v rodine priority a naplánujte dlhodobé ciele

Priority jednotlivých členov rodiny bývajú nezriedka diametrálne odlišné. Pre niekoho sú v živote najpodstatnejšie investície trebárs do bývania, iní zase radšej investujú do seba. Skúste nájsť kompromis, aby ste dokázali z rodinného rozpočtu uspokojiť všetkých členov rodiny. Niektorých vecí sa možno budete musieť vzdať, iné väčšie ciele si zas rozdeľte na menšie a sporte na nich postupne.

4. Povinné výdavky zaplaťte čo najskôr

Niektoré výdavky sa naozaj neoplatí odkladať. Splátka hypotéky, úverov, úhrada energií, ​​poistného alebo faktúr za telefón či internet jednoducho nepočkajú. Nastavte si na takéto platby trvalý príkaz alebo inkaso. Úhrady z vášho účtu odídu automaticky a vy tak získate prehľad o tom, koľko peňazí vám ešte ostalo. Navyše, ak všetky tieto nevyhnutné výdavky uhrádzate včas, vyhnete sa drahým upomienkám či penále. Ak splácate úver, včasnými splátkami navyše získate pozitívne zápisy v úverovom registri, čo vám v budúcnosti môže uľahčiť prístup k hypotéke, či inému úveru.

5. Revidujte poskytovateľov všetkých vašich služieb

Nemalú sumu z vašej výplaty zhltnú každý mesiac už spomínané účty za elektrinu, televíziu a za ďalšie služby. Prejdite si ponuky rôznych spoločností a presvedčte sa, že máte naozaj ten najvýhodnejší produkt. Vďaka tomu môžete ušetriť v rodinnom rozpočte aj niekoľko desiatok eur mesačne. Rovnako dokážete usporiť aj správnou voľbou banky, v ktorej máte úver alebo účet. Neplaťte zbytočne poplatky za služby, ktoré konkurencia ponúka zadarmo, napríklad za vedenie účtu. „Ak používate kreditku, sledujte si, aké dlhé máte bezúročné obdobie a pokiaľ sa do neho zmestíte, nič nepreplácate na úrokoch. Úver poskytovaný z kreditnej karty býva totiž spravidla vo všeobecnosti jedným z najdrahších. Zároveň si zistite, aké asistenčné služby ponúka vaša kreditka, môže vám to tiež ušetriť peniaze, napríklad pri poruche auta,“ dodáva M. Zborovský.
Zdroj: Home Credit, Foto: Ivan Sedlák