Transsibírska magistrála počas pravej ruskej zimy

Rusko, najväčšia krajina sveta je spojená zo západu na východ legendárnou Transsibírskou magistrálou. Na svete neexistuje nič podobné ako táto železnica. Máme v pláne prejsť Transsibírsku magistrálu počas pravej ruskej zimy. Plán je začať pri perle Sibíra, zamrznutom Bajkale, ďalej pokračovať vlakom k vulkanickému národnému parku blízko Krasnojarska. Potom navštívime Jekaterinburg, historické mesto na pomedzí Európy a Ázie kde sa tiež lámal osud Ruska v 20. storočí. Celú trasu ukončíme kde inde ako počas dvoch dni v Moskve – ikonickom hlavnom meste Ruska, ku ktorému neodmysliteľne patria stalinské mrakodrapy a novodobí ruskí zbohatlíci. Hľadáme parťákov! A takýto je plán:

winter russia

1. deň: ODLET Z BRATISLAVY DO IRKUTSKA

Doprava letecky z Bratislavy do Irkutska. Odlet z Bratislavy je naplanovaný po obede (13:55). Do Moskvy sa prilieta na večer (18:25). Z Moskvy sa ďalej pokračuje o 20:45 a do Irkutska sa prilieta 7:30 na druhý deň ráno. Na letisku v Irkutsku nás budú čakať autá, ktoré zabezpečia náš presun k zamrznutému jazeru Bajkal (program už z 2. dňa).

2. deň: JAZERO BAJKAL

Presun z Irkutska do 70 kilometrov vzdialeného mesta Listvjanka. Po príchode sa ubytujeme a oddýchneme po dlhom lete. Ak sa podarí a počasie to dovolí, poobede vyskúšame jazdu na psom záprahu po zamrznutom Bajkale. Navštívime povesťami opradený Šamanský kameň a večer zregenerujeme v pravej ruskej bane s ozajstnou ruskou vodkou. Noc v hoteli v Listvjanke.

lake baikal

zradlo

3. deň: IRKUTSK 

Pred obedom vyrazíme z Listvjanky späť do Irkutska. Priamo v Irkutsku nás upúta historické centrum s pôvodnými drevenými domčekmi a tiež sa poprechádzame po nábreží rieky Angary. Večer sa presunieme na vlakovú stanicu a nasadneme na vlak smerom do Krasnojarsku. Noc vo vlaku.

irkutsk

irkutsk

4. deň: KRASNOJARSK

Pred obedom prichádzame do Krasnojarsku. Odvezieme sa do hotela, ktorý nám garantuje skorý check-in. Po krátkom oddychu vyrážame na prehliadku mesta, ktoré bude zahrňovať miestne katedrály, známy komunálny most a prehliadku hydroelektrárne na rieke Jenisej. Noc v meste Krasnojarsk.

5. deň: KRASNOJARSKÉ STĹPY (STOLBY)

Veľkolepá jedinečná prírodná rezervácia v blízkosti mesta Krasnojarsk. Stolby sú vysoké vulkanické skalné útvary zasadené do nádhernej ruskej tajgy. Človek nemusí byť športový typ, aby si mohol vychutnať okolitú krajinu a prechádzky po nej, pretože do horskej prírodnej rezervácie premáva lanovka (ešte upresníme podľa aktuálnej situácie, či lanovka premáva aj v zime).

krasnojarsk

6.deň: JAZDA TRANSIBÍRSKOU MAGISTRÁLOU

Skorý ranný presun na vlakovú stanicu v Krasnojarsku odkiaľ vyrážeme smerom do Jekaterinburgu. Nasleduje náš najdlhší presun vlakom, ktorý bude trvať 31 hodín.

Jazda transibírskou magistrálou nie je nikdy fádna, pretože vždy máte možnosť nadviazať rozhovor so spolucestujúcimi a dozvedieť sa o živote v súčasnom Rusku. Výhodou je, že z východu smerom do Moskvy býva všeobecne menej turistov. Spoznáte, že Rusi patria medzi najpriateľskejších ľudí akých môžete stretnúť, ktorí sú vždy pripravený podeliť sa so svojimi zásobami jedla a pitia a radi sa zapoja do konverzácii.

7.deň: JEKATERINBURG

Príjazd vlakom do Jekaterinburgu je naplánovaný okolo obeda. Mesto je veľké vedecké a kultúrne centrum na Urale. Priťahuje turistov bohatým historickým dedičstvom spojených s boľševickou revolúciou a československými légiami. Večer je možnosť tu možnosť zažiť kultúrny program v jednom z miestnych koncertných sál alebo divadiel a potom môžme vyraziť ďalej do ulíc zabávať sa podľa aktuálnych možností.

transsib

8.deň: CESTA VLAKOM 

Odjazd vlakom okolo obeda z Jekaterinburgu do Moskvy. Vo vlaku môžme ešte dospať prípadnú predchádzajúcu bujarú noc, pretože cesta bude trvať ďalších 25 hodín.

9.deň: MOSKVA

Príchod do Moskvy o druhej poobede (podľa aktuálneho príchodu vlaku). Ubytujeme sa vo veľkom spoločnom apartmáne v centre mesta, aby sme strávili posledné dva dni spoločne ako skupina. Pozrieme si slávne Červené námestie, s večne živým Leninom a krásnym Chrámom Vasilija Blažného. Večer zakončíme v nočných uliciach a podnikoch Moskvy.

moskva

10.deň: MOSKVA 

Voľný alebo organizovaný program v meste nekonečných možností. Milovník umenia, histórie alebo ruského undergroundu si príde na svoje. Moskva je známa svojou rôznorodosťou a bohatstvom, ktoré svojím návštevníkom ponúka.

11.deň: MOSKVA A ODLET DOMOV

Pred obedom navštívime Izmailov trh v Moskve pre nákup darčekov. Tento trh je plný umenia, ručne vyrobených suvenírov, starožitností a čohokoľvek ďalšieho, čo by ste si priali priniesť z mrznúceho Ruska a poobede už odlietame domov.

Predpokladané náklady na výlet: €1490 + spiatočná letenka Bratislava-Moskva a vnútroštátny prelet Moskva-Irkutsk (ceny skáču, záleží od momentálnej situácie, no ide približne o cenu približne 250 - 350e) 

Termín: podľa dohody. Ak máš záujem, prihlás sa. Ostatné dohodneme. 

V  predpokladanej cene je vybavenie ruských víz + poplatok za samotné víza, lístky na vlak počas celej trasy výletu, ubytovanie počas celej trasy výletu a ubytovanie v moskovskom byte, transfer z Irkutska na Bajkal.

V  predpokladanej cene nie je strava ani osobné vreckové. Tu ide každý podľa svojej spotreby.

  • Výlet je určený IBA pre ľudí dobrej nálady, spoločenských, zvyknutých cestovať aj v stiesnených podmienkach, zodpovedných, samostatných, ochotných spoznávať nové veci vôkol a ochotných podeliť sa o fľašu vodky :) A presne takýchto parťákov  hľadáme, nakoľko máme v pláne vytvoriť super partiu.

Poznámka: Zmena programu vyhradená! V Rusku je možné všetko. Môže byť havária, snehová kalamita atď... V takom prípade musíme program prispôsobiť aktuálnej situácii.

Ak si sa tu našiel, chceš sa pridať a vyraziť s nami na Transsibírsku magistrálu, píš na info@dobrodruh.sk alebo do správy na facebook Dobrodruh.sk a samozrejme môžeš sa zastaviť aj osobne v našej klubovni Dobrodruh, kde dáme kávu alebo pivo a pokecáme face to face :)

transsib