Komentáre a názory 18. november 2019

Čo nám hovorí kandidátka KDH

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák
Kresťanskí demokrati stavili na moduly, starostov aj aktivistov.
Kresťanskí demokrati stavili na moduly, starostov aj aktivistov.
Jozef Majchrák

Jozef Majchrák

Čo nám hovorí kandidátka KDH
Foto: facebook KDH

KDH cez víkend ako prvá z väčších strán zverejnilo volebnú kandidátku. Schválila ju republiková rada hnutia a nie je na nej žiadne veľké prekvapenie, ani ohurujúce meno. Napriek tomu sa z nej dá vyčítať pomerne veľa o tom, akou stranou je dnes KDH.

Kandidátka je vyskladaná trochu nezvyčajne a kandidáti sú na nej zoradení podľa viacerých takzvaných modulov. Čo je novotvar, s ktorým v súvislosti s kandidátkou prišiel Alojz Hlina. Je tam modul zdravotnícky, školský, ktorý vedie bývalý rektor Trnavskej univerzity Marek Šmid, modul primátori a starostovia s primátorkou Prešova Andreou Turčanovou ako líderkou, modul osobnosti kresťanského sveta na čele s Mariánom Čaučíkom či modul Mladí ľudia.

Čo sme sa teda z volebnej listiny KDH dozvedeli? Po prvé to, že je politickou stranou, kde ešte stále existujú štruktúry a fungujú stranícke orgány. To si, samozrejme, so sebou nesie aj to, že ľudia, ktorí sa v týchto funkciách angažujú, majú záujem aj kandidovať vo voľbách. KDH je jednoducho iná strana ako OĽaNO a istej straníckosti sa pri tvorbe kandidátky nemôže vyhnúť. Navyše, ľudí, ktorí sa v strane angažovali, aj keď bola štyri roky mimo parlamentu, ani inak odmeniť nemôže.

Aj keď vo viacerých prípadoch ide o možno do vnútra strany aktívnych, ale verejne zatiaľ len málo známych ľudí (Andrej Klapica, Marek Cimbala). Prvá desiatka kandidátky v podstate kopíruje zloženie predsedníctva strany, s výnimkou Ivana Štefanca, ktorý je v europarlamente, a koordinátora pre regióny Albína Maslaňáka.

Ďalšou správou je, že KDH si uvedomuje, že ho čaká tuhý boj o kresťanského voliča. Do tohto priestoru sa bude tlačiť nielen OĽaNO a Andrej Kiska, ale aj kotlebovci s KDŽP či Harabinova strana Vlasť. Zároveň musia kresťanskí demokrati rozptýliť obavy časti svojich voličov z paktu o neútočení, ktorý strana uzavrela progresívcami.

Ako reakciu na tento fakt treba čítať druhú desiatku kandidátky KDH, ktorú tvoria viacerí kresťanskí aktivisti. Okrem už spomenutého riaditeľa koledníckej akcie Dobrá novina Mariána Čaučíka sú tu aj ďalšie v tomto prostredí známe mená. Napríklad pro-life aktivistky Renáta Ocilková, Anna Verešová, Miriam Kuzárová či koordinátor Pochodu za život Marek Michalčík. V tejto časti kandidátky zaujme aj trináste miesto biblistu Bohdana Hroboňa, učiteľa, ktorý pochádza zo známej evanjelickej dynastie.

KDH si je vedomé, že na to, aby sa vrátilo do parlamentu, mu už nestačí len jeho tvrdé voličské jadro. Zdieľať

Zo zloženia kandidátky je zrejmá aj ďalšia vec. KDH si je vedomé, že na to, aby sa vrátilo do parlamentu, mu už nestačí len jeho tvrdé voličské jadro. A to ani v situácii, keď by sa mu v kampani podarilo maximálne zmobilizovať svoje tradičné volebné bašty na Orave či na Spiši. Voličov musí zbierať po celej krajine, a to aj v regiónoch, ktoré sa doteraz nepovažovali za kádehácke.

S touto výzvou chce KDH bojovať vysokým zastúpením starostov a primátorov na kandidátke. Je ich tam tridsať a viacerí z nich sú z Horehronia, Malohontu či z Gemera, teda z tých častí Slovenska, v ktorých KDH nikdy veľké volené výsledky nevedelo urobiť. Teraz v hnutí stavia na to, že množstvo starostov na kandidátke im môže pomôcť získať aj nejaké hlasy od ľudí, ktorí by inak KDH nikdy nevolili.

Kandidátka poukazuje aj na jednu dlhodobú slabinu hnutia. Tou je nedostatok silných ekonomických tvárí. Na kandidátke je zastúpený školský modul, zdravotnícky modul, sú tam starostovia a kresťanskí aktivisti, ale ekonomický či hospodársky modul tam chýba.

V eurovoľbách KDH jeho kandidátka zafungovala, čo bol určite jeden z faktorov slušného výsledku. Boli na nej viaceré zaujímavé mená, ktoré dokázali mobilizovať a išla z nich energia. Niektorí z týchto ľudí (Čaučík, Kuzárová) kandidujú aj v parlamentných voľbách. Plus na volebnej listine sú aj ďalšie mená, ktoré majú potenciál zohrať obdobnú úlohu aj vo februárových voľbách.

Lenže samotná kandidátka je len jedným z mnohých predpokladov dobrého volebného výsledku. Až najbližšie týždne ukážu, či sa Hlinovej strane podarí zopakovať emóciu z eurovolieb a ak aj áno, či to bude na parlament stačiť.

V tejto chvíli sa dá povedať len toľko, že cez víkend schválenou kandidátkou sa KDH o šancu na dobrý výsledok nepripravilo.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia