S.O.S vyzýva pred Vianocami internetových predajcov k zodpovednému konaniu

18.11.2019 (15:00)

Spoločnosť ochrany spotrebiteľov upozorňuje na chemikálie v hračkách a dymové alarmy, ktoré nedokážu zistiť dym.

Spoločnosť ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) so sídlom v Poprade vyzýva internetových predajcov, aby nielen pred Vianocami konali zodpovedne. Pripomína, že hoci sa v súčasnosti dá tovar nakúpiť z celého sveta, prieskumy spotrebiteľských organizácií ukazujú, že tieto výrobky nemusia byť vždy bezpečné. „Zároveň apelujeme na zodpovedné orgány, aby spolupracovali efektívnejšie, trhové kontroly vykonávali spoločne a nebezpečné výrobky z trhov sťahovali, ak je to potrebné, súčasne i naprieč viacerými krajinami,“ uviedla za S.O.S. Petra Čakovská.

Spotrebiteľské organizácie nakupujú rôzne kategórie výrobkov na online platformách, ktoré tovar zákazníkom posielajú spoza hraníc Európskej únie. Podľa Čakovskej už na pohľad niektoré z nich, najmä hračky alebo oblečenie pre deti, nespĺňajú požiadavky európskej legislatívy. „Britská spotrebiteľská organizácia Which? zverejnila zistenia o zlyhávaní poplašných zariadení. Na internete sa predávajú dymové poplašné zariadenia, ktoré dym nezistia. Dánske spotrebiteľské združenia Forbrugerradet Taenk zasa našlo hračky, ktoré obsahujú ftaláty, teda látky spôsobujúce poruchy endokrinného systému. A nemecké spotrebiteľské združenie Stiftung Warentest informovalo, že populárne slizové hračky vylučujú bór, ktorý vo vyšších koncentráciách škodí zdraviu,“ priblížila.

Čakovská pripomenula, že viac ako polovica nebezpečných výrobkov nájdených v Európe v roku 2018 pochádza z Číny. „S.O.S. preto vyzýva spotrebiteľov, aby nielen pred Vianocami nákupom priamo z čínskych internetových obchodov venovali zvýšenú pozornosť. Ich výrobky často nie sú určené pre európsky trh a veľmi pravdepodobne nespĺňajú jeho prísne bezpečnostné požiadavky. Odporúčame vyhnúť sa najmä elektronike, oblečeniu, šperkom, kozmetike a hračkám, ktoré sa zdajú byť neprimerane lacné,“ varovala.

Elektronika a hračky na európskom trhu potrebujú označenie CE, ktorým výrobcovia potvrdzujú, že tieto výrobky sú bezpečné. Testy belgického spotrebiteľského združenia Aankoop/Test Achats však ukázali, že ani toto označenie bezpečnosť nezaručuje. Podľa Čakovskej sa totiž našli nabíjačky s označením CE, ktoré sa mohli vznietiť alebo explodovať. Aj chybné dymové poplašné zariadenia odhalené združením Which? boli všetky predávané prostredníctvom čínskych predajcov. „Aj v našom združení sme riešili problém zvončeka, ktorý vďaka technickej chybe skratoval a spôsobil požiar domu. Pochádzal z Číny. Nie je však možné žiadať spotrebiteľov, aby sami preverovali, či je produkt bezpečný. Zaistiť bezpečnosť svojich zákazníkov by mali predovšetkým sami online predajcovia tým, že budú dodržiavať pravidlá bezpečnosti a elektronického obchodu platné v krajine bydliska spotrebiteľa,“ dodala Čakovská.

Podľa Spoločnosti ochrany spotrebiteľov je úlohou zodpovedných orgánov naplánovať konkrétne opatrenia, ako sú napríklad spoločné kontroly trhu či koordinované sťahovanie výrobkov z predaja. Tie by sa mali realizovať tak, aby boli nebezpečné výrobky odstránené všade a súčasne o tom boli informovaní aj priamo spotrebitelia. „Vlády, ktoré sa snažia aktualizovať globálny súbor pravidiel o elektronickom obchode, sa musia súbežne vážne zaoberať aj otázkou bezpečnosti výrobkov, aby nakupovanie cez internet nebolo pre spotrebiteľov hrozbou,“ upozornila Petra Čakovská z S.O.S.
 
Zdroj: SITA, Foto: Shopify Partners, Burst.shopify.com