Slováci preferujú čo najdlhšiu viazanosť úroku na hypotéke, konštatuje riaditeľka pre úvery

18.11.2019 (14:10)

Klienti si najčastejšie fixujú hypotéku na tri alebo päť rokov.

Čoraz viac Slovákov v poslednom čase preferuje zaviazať svoj úrok na hypotéke na čo najdlhšie obdobie.Viaceré banky v tomto období zvýhodnili úroky pri 10-ročnej fixácii. "Pri súčasných rekordne nízkych sadzbách tak klientov ešte viac láka predstava zabezpečiť si nemennú splátku na čo najdlhšie obdobie," hovorí Eva Šablová, riaditeľka pre oblasť úverov FinGo.sk . Avšak nie je jednoduché predvídať ďalší trend vývoja sadzieb a tak voľba fixácie je podľa nej vždy tak trochu lotéria.

Fixáciu na hypotéke si určuje klient sám. Vo väčšine bánk s dĺžkou fixácie narastá aj výška úrokovej sadzby. Fixácia v prvom rade znamená istotu pre klienta, že sa mu za zvolené obdobie nezmení výška mesačnej splátky hypotéky. Po ukončení fixácie banka klientovi stanoví novú výšku úroku v závislosti od aktuálnych podmienok na trhu. Pred zmenou úroku ho o tom bude písomne informovať a klient sa môžete rozhodnúť, či nové podmienky na svojej hypotéke akceptuje, alebo sa rozhliadnete po nižšej úrokovej sadzbe, resp. lepšej ponuke hypotéky v iných bankách.

Klienti si najčastejšie fixujú hypotéku na tri alebo päť rokov. No v závislosti od ponuky konkrétnej banky si môžu vybrať napríklad aj najkratšiu jednoročnú alebo naopak 10-ročnú lehotu fixácie, ktorú v posledných mesiacoch ponúka čoraz viac bánk. Vo všeobecnosti sa v čase dlhodobo nízkych úrokových sadzieb oplatí zvoliť dlhšiu dobu fixácie, lebo cena za ňu je v súčasnosti naozaj veľmi priaznivá. Toto odporúčanie je vhodné pre tých, ktorí preferujú stabilitu a nemennosť splátky.

Na kratšie obdobie si obvykle ľudia fixujú splátku v čase vyšších úrokových sadzieb a dúfajú, že najbližšie výročie fixácie ich zachytí v lepšom období. To, či trafili správne obdobie, ukáže čas.

Desaťročná fixácia nemusí  znamenať, že  počas desiatich rokov klient nemôže hypotéku meniť. V súčasnosti už takmer polovica z bánk na trhu prepláca poplatok za predčasné splatenie hypotéky. "Takže v prípade nepredvídaných okolností nemusí byť ani dlhá fixácia prekážkou akýchkoľvek zmien," dodala Šablová.
 
Zdroj: SITA, Foto: redakcia