Marta Kubišová vydáva novú kompiláciu Depeše

Depeše / výber piesní 1965 2019 je názov novej kompilácie speváčky Marty Kubišovej, jednej z osobností novembra 1989. Tridsiate výročie začiatku cesty k slobode oslávila speváčka výnimočným koncertom 16. novembra v pražskej Lucerne.

18.11.2019 13:00
Marta Kubisova Foto:
Marta Kubišová
debata

Súhrn speváčkinej mimoriadnej umeleckej tvorby vychádza na CD a prvýkrát aj na vinylovej LP. Obsahuje single zo šesťdesiatych rokov, ukážky z albumu Songy a balady, najlepšie nahrávky z obdobia po roku 1989 a tiež tohtoročnú nanovo nahranú a naspievanú Modlitbu pro Martu. Pesničky s požehnaním Marty vybral klavirista, skladateľ a kapelník Petr Malásek, dlhoročný spolupracovník a znalec jej repertoáru. Stojí tiež za tohtoročnou štúdiovou verziou Modlitby, ktorú zaranžoval a nahral s veľkým orchestrom. Vznikla tak unikátna nahrávka po viac ako 50 rokoch.

Kompilácia ponúka skladby Loudá se půlměsíc, S nebývalou ochotou, Cesta, Lampa, Ring-O-Ding, Magdaléna, Jesse, pojď spát, A to mě trápí, Nepiš dál, Modlitba pro Martu, Nechte zvony znít, Depeše, Dobrodružství s Bohem Panem, Já dovedu lhát, Nechci být ta druhá, Hej Jude, Máma, Cesta tvá má být tvůj cíl a Modlitba pro Martu 2019.

"Modlitbu sme nakrúcali niekedy okolo 23. augusta. Ako mi bolo, sa nedá ani rozprávať. Samotná pieseň, komponovaná už dávno pre Rudolfa, mi výborne sadla. K tomu tie okolnosti. Myslela som, že sa snáď zrútil svet. Na ulici som ale videla našich statočných ľudí, počula rozhlas, cítila ten nerudovský kváder, a iba si povedala, že musím byť z kremeňa, spomína na prvú nahrávku Modlitby speváčka.

Posolstvo tohto výberového albumu je o zásadnej umeleckej aj ľudskej jedinečnosti Marty Kubišovej, podporenej sériou piesní so spoločenským presahom. Aj keď jej neľútostné životné zákruty vzali takmer dvadsať rokov skvelo rozbehnutej kariéry, predsa je jej dôležitosť v histórii českej populárnej hudby nepochybná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #17. november 1989 #Marta Kubišová #Modlitba pro Martu