Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nápoj slobody

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Na svete existuje len málo ľudí, ktorí by ju nepoznali. Vyznačuje sa charakteristickou chuťou, ktorá sa nedá s ničím iným pomýliť. Je taká výrazná, že sa stala pojmom a dotyčný nápoj dokonca symbolom modernej doby, demokracie a Ameriky. Coca-cola.

Nápoj slobody JOSEF KOUDELKA/MAGNUM PHOTOS/PROFIMEDIA Zátišie s Coca-Colou, ktorá v totalite symbolizovala slobodu, odfotil svetoznámy český fotograf Josef Koudelka v Guatemale v roku 1999.

ako dieťa osemdesiatych rokov, ktoré vyrastalo v šedohnedej realite socialistického Československa, som sa veľmi často našiel podupkávať pred výkladom obchodu zahraničného tovaru Tuzex. Popri fúzkatých ujoch s nepokojnými očami, čo tam v koženkách polohlasom oslovovali okoloidúcich a dnes sedia v parlamente alebo za mrežami, som tam sníval svoj sen o vzdialených krajinách, kde sa vyrábajú také pestrofarebné a lákavé veci. 

Popri tých fádnych socialistických obaloch, ktoré by dnes isto vyhrávali všetky možné ceny za striedmy grafický dizajn, tieto vyzerali ako nespútaný ohňostroj, lákali voňavým dobrodružstvom a vzdialenými krajinami exotických chutí. Bol to svet, do ktorého sa chcela dostať každá zvedavá duša dieťaťa, vnímala ho ako bájnu rozprávkovú krajinu, kde sa môže všetko a do ktorej sa vstupuje cez zakázanú trinástu komnatu. 

Krajina bola, prirodzene, zakliata, lebo v nej vládol hrôzostrašný herec Reagan s rukou na atómovom kufríku. A celému tomu pestrofarebnému svetu, tomu výkladu obchodu Tuzex, tej reklame na slobodný svet kraľovala drobná plechovka kokakoly – posvätný zberateľský artefakt všetkých detí a tínedžerov toho rozdeleného sveta.

Kokakola vznikla na úsvite moderny, konkrétne v roku 1885 v Atlante. Istý plukovník John Stith Pemberton sa v rokoch prohibície rozhodol vymyslieť nealkoholický nápoj, ktorý by nahradil dovtedy obľúbený drink z Korziky Vin Mariani. Bola to ťažká úloha, pretože nahradiť šialený mix vína a kokaínu – čo Vin Mariani bol, to chce veľmi silnú vieru vo vlastný úspech. Nakoniec sa mu podarilo namiešať sirup z karamelu, vanilky, listov koky a výťažku z kolového orecha, ktorý sa dal riediť sódou a neriedený ho plukovník Pemberton predával aj ako liečivo. 

„Dnes už deti nemajú na poličkách plechovku kokakoly ako trofej a symbol slobodného Západu. Môžu snívať omnoho ďalej a odvážnejšie, ako sme mohli v osemdesiatych rokoch snívať my a svoje sny si aj splniť.“

Predaj sa začal v roku 1886 v Lekárni u Jakuba v Atlante a ako preukázané účinky kokakolového elixíru sa uvádzali úľava v brušnej dutine, pomoc pri bolestiach hlavy alebo pri závislosti od morfia, čo v tých časoch nebol až taký zriedkavý fenomén. Liečiť morfium kokaínom, tomu sa hovorí kvintesencia moderny! 

Zlé jazyky tvrdia, že sám Pemberton bol od morfia po zraneniach z vojny závislý a pri výrobe sirupu hľadal zaň vlastne neškodnú náhradu.  Samozrejme, pri propagácii nového bublinkového nápoja nesmela chýbať šepkaná fáma, že zázračne pomáha pri impotencii. Napriek tomu sa v prvých rokoch z kokakoly predalo denne len deväť kusov. 

Doktor Pemberton svoj patent na Coca-colu, ktorej názov a logo mu vymyslel jeho kamarát kníhkupec Frank Mason Robinson, a dodnes sa nezmenili, napokon predal a o dva roky zomrel nevediac, že jeho viera vo vlastný úspech bude mať také ohromujúce výsledky a z kokakoly sa stane nielen najpredávanejší nápoj všetkých čias, ale aj symbol Západu, voľného trhu a popkultúrna inšpirácia pre výtvarníkov, filmárov a jedného premiéra karpatského typu so sklonmi rojčiť o tom, že túto krajinu môže považovať za svoje feudálne panstvo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite