Vitajte na webe nezávislého časopisu o opere, klasickej hudbe a balete Opera Slovakia.

Reklama

Podporte činnosť Opera Slovakia

18. novembra 2019 Dáša Juhanová Sezóna 2019/2020

Dalibor Karvay sa stal koncertným majstrom Viedenských symfonikov

Dalibor Karvay
Veľkosť písma
A
A
A
Viedeň/Bratislava – Talentovaný slovenský huslista Dalibor Karvay sa stal novým koncertným majstrom jedného z najkvalitnejších európskych hudobných telies. Uspel v náročnom konkurze a od marca bude pôsobiť u Viedenských symfonikov. Doposiaľ sa profiloval hlavne ako sólista, preto bude pre neho práca s orchestrom novou výzvou.

Viedenskí symfonici, ktorých domovom je Konzerthaus vo Viedni, píšu svoju históriu už od roku 1900. Momentálne je šéfdirigentom Philippe Jordan, v roku 2021 ho vystrieda Andrés Orozco-Estrada. V priebehu roka 2020 budú Viedenskí symfonici spolupracovať okrem iného s dirigentmi ako Gianadrea Noseda, Enrique Mazzola, Kent Nagano, Manfred Honeck či Bertrand De Billy.

„Dalibora Karvaya poznám ako jedného z najskúsenejších huslistov klasickej hudby. Teším sa z jeho príchodu a vidím veľký potenciál v jeho práci pre umeleckú budúcnosť orchestra,“ uviedol intendant Viedenských symfonikov Jan Nast. Dalibor Karvay nastupuje na pozíciu koncertného majstra Viedenských symfonikov po Janovi Pospichalovi, ktorý odišiel z tohto miesta minulý mesiac.

Dalibor Karvay, foto: Zdenko Hanout

Dalibor Karvay, ktorý už dlhodobo pôsobí najmä vo Viedni, kde od roku 2014 pracuje ako pedagóg na Musik und Kunst Privatuniversität, prešiel trojdňovým náročným konkurzom. „Prihlásil som sa na konkurz, ktorý pozostával z troch kôl. Do druhého kola z dvanástich adeptov som postúpil len ja a jedna huslistka z Paríža. V prvom kole som hral skladby sólovo, alebo v sprievode klavíra, na druhý deň v druhom kole to už bola práca s celým orchestrom. Veľmi ťažké je vôbec dostať pozvanie na konkurz, pretože pri výbere sa zohľadňuje, aké máte skúsenosti, u koho ste študovali, či ste vyhrali nejaké medzinárodné súťaže a podobne. Nastúpiť by som na pozíciu koncertného majstra mal niekedy v marci.“ uviedol pre Opera Slovakia známy slovenský huslista.

Na svoje nové pôsobenie sa teší aj preto, že to pre neho bude práca na pozícii, ktorú nikdy predtým nezastával. „Koncertný majster je vlastne akýsi medzičlánok medzi orchestrom a dirigentom, musí dokonale poznať každé dielo, ktoré sa bude hrať, musí istým spôsobom tiež viesť orchester. No a popri tom má v niektorých skladbách sóla. Nie je to jednoduchá funkcia a pravdu povediac, nie celkom viem, čo ma čaká. Ale teším sa na to, bude to príležitosť spolupracovať so svetovými dirigentmi aj sólistami a podieľať sa na príprave úžasných diel. Bude to pre mňa veľká výzva a aj skúsenosť, predsa len – doposiaľ som sa zameriaval skôr na sólovú kariéru, nehrával som často s orchestrom. Lenže byť koncertným majstrom Viedenských symfonikov, ktorí patria medzi svetovú špičku, je obrovská česť.“ priblížil Dalibor Karvay čitateľom Opera Slovakia pozíciu koncertného majstra.

Rozhodne sa však nechystá skončiť so svojou dráhou sólistu. „Samozrejme, so sólovou dráhou nekončím, i keď to bude zrejme o čosi ťažšie zosúladiť si všetky povinnosti, no keď príde ponuka napríklad na husľový koncert Čajkovského či Brahmsa, neodmietnem. Do konca tohto roku ma čaká koncert v Poľsku, v decembri chystám recitál v mojich rodných Vrútkach. No a budúci rok budem mať dva koncerty v Berlíne, mal by som ísť do Japonska so Slovenskou filharmóniou, budem koncertovať so Slovenským komorným orchestrom. Na to všetko sa budem musieť pripraviť a popri tom prirodzene pracovať vo Viedni,“ dodal na záver.

Dalibor Karvay, zdroj: FB

Dalibor Karvay sa narodil 24. júla 1985. Vo veku troch rokov začal hrať na husliach pod vedením svojho otca. Už počas štúdia na Základnej umeleckej škole vo Vrútkach urobil niekoľko nahrávok pre Slovenský rozhlas v Bratislave. Absolvoval mimoriadne štúdium na Žilinskom konzervatóriu u prof. Bohumila Urbana a od roku 1999 študoval na Viedenskom konzervatóriu v triede svetoznámeho prof. Borisa Kuschnira. Zúčastnil sa taktiež viacerých majstrovských kurzov u uznávaných pedagógov – Eduard Grach, Mintscho Mintschev, Herman Krebbers.

Medzi jeho najvýznamnejšie úspechy patrí víťazstvo na stretnutí mladých hudobníkov v Córdobe (1996), cena Eurovízie – Grand Prix Mladý hudobník roka (2002), prvé miesto na súťaži Tibora Vargu (2003), cena Medzinárodnej tribúny mladých interpretov New Talent (2005), víťazstvo na súťaži Davida Oistracha v Moskve (2008).

Pozoruhodný bol aj koncert pre princa Charlesa z Walesu v roku 2003 vo Windsor Castle za spoluúčasti Mstislava Rostropoviča. Opakovane prijal pozvanie na Seiji Ozawa International Academy vo Švajčiarsku. V roku 2009 získal cenu ministra kultúry Slovenskej republiky za vynikajúce umelecké výsledky a úspešnú medzinárodnú reprezentáciu slovenského interpretačného umenia. Nadácia Tatra banky mu v roku 2011 udelila cenu „Mladý tvorca” v kategórii hudba.

Kristáľové krídlo za rok 2016, Dalibor Karvay pri preberaní ocenenia, foto: Archív Krištáľové krídlo

Ako sólista spolupracoval s renomovanými dirigentmi ako Leif Segerstam, Ion Marin, Hiroyuki Iwaki, Jaap van Zweden, Marek Janowski, Alexander Rahbari, Roman Kofman, Benjamin Wallfisch, Ondrej Lenárd, Oliver Dohnányi, Leoš Svárovský a ďalší. Medzi orchestre, s ktorými hral ako sólista, patria Rundfunk-Symfonie Orchester Berlin, English Chamber Orchestra, Camerata Salzburg, Orchestra Ensemble Kanazawa, Česká filharmonie, Nationaltheater-Orchester Mannheim, Radio-Symphonie Orchester Wien, Wiener Kammerorchester, Het Gelders Orkest, Solistes Européens, Luxembourg, Slovenská filharmónia, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Štátny komorný orchester Žilina a mnohé ďalšie.

Intenzívne sa venuje aj komornej hre, pričom spolupracuje so špičkovými umelcami, ako Radek Baborák, Julian Rachlin, Wenzel Fuchs, Boris Kuschnir, Daniel Buranovský a iní. Od roku 2014 pôsobí pedagogicky na – Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien. Dalibor Karvay hrá na husliach vyrobených viedenskou husliarkou Juliou Mariou Pasch.

Pripravila: Dáša Juhanová

Zdieľať:

O autorovi

Dáša Juhanová
spravodajkyňa a publicistka, členka redakčnej rady Opera Slovakia
Zistiť viac
Článok je chránený autorským zákonom a jeho akékoľvek použitie, alebo šírenie bez písomného súhlasu redakcie Opera Slovakia alebo autora je zakázané.
Opera Slovakia o.z. nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v časopise Opera Slovakia.

Komentáre

Pridajte komentár

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť/registrovať.


R. Strauss: Salome
Irish National Opera
záznam predstavenia z marca 2024
dirigent: F. Sheil | réžia: B. Ravella
osoby, obsadenie a viac info TU...