Na oblohe vrcholí meteorický roj Leonidy

Na oblohe vrcholí meteorický roj Leonidy
Ľubomír Franko

V čase od 15. do 20. novembra oblohu každoročne skrášľuje meteorický roj s názvom Leonidy. Inak tomu nebude ani tento rok, meteorický roj dosiahne svoje maximum už zajtra večer. 

Leonidy patria medzi najobľúbenejšie meteorické roje. Dôvodov je viac a to najmä ten, že v histórii sme pozorovali veľmi výdatné meteorické dažde nesúcim toto meno.

V roku 1833 v období od 11. do 12. novembra zasiahol nočnú oblohu rekordný meteorický roj, kedy mohli obyvatelia celého sveta pozorovať až 35-tisíc meteorov za hodinu.

Takto extrémne meteorické roje sa nevyskytujú často a ich frekvencia výskytu je 32 až 33 rokov. Výrazný roj sa naposledy vyskytol v roku 1997, najbližší nás preto čaká v roku 2030. 

Aj napriek tomu že tento rok nebudú Leonidy rekordné, tak ako každý rok ich budeme môcť pozorovať aj na našom území. Vidieť ich síce môžeme už od 15. novembra, no frekvencia meteorov bude najvyššia práve v noci z pondelku na utorok. 

Ako vznikajú meteorické roje? Ich zdrojom sú vo väčšine prípadoch kométy, ktoré prelietavajú cez pásmo planétok a asteroidov. Tie do menších telies narážajú a kométy ich následne dostanú na obežnú dráhu, ktorá časom pretína aj našu planétu. 

Keďže sú telieska malé a letia veľmi vysokou rýchlosťou, drvivá väčšina z nich zhorí v atmosfére. Pri svojom horení sú niektoré z nich natoľko svetlé, že ich môžeme pozorovať voľným okom.

V tohtoročnom maxime by sme mali v priemere pozorovať približne 25 meteorov za hodinu a vylietavať budú zo zdanlivého miesta nachádzajúceho sa v súhvezdí Lev, z ktorého pochádza aj názov meteorického roja. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Zajtra
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd