18.04.2024, meniny má
17. novembra 2019

Vedia vaše deti, o čom bola Nežná revolúcia? Môžu si o nej prečítať komiks či zahrať počítačovú hru

Vedia vaše deti, o čom bola Nežná revolúcia? Môžu si o nej prečítať komiks či zahrať počítačovú hru
Zdroj: artattackshop.sk/martindroppa.blog.sme.sk
reklama

Dnes si pripomínané udalosť, ktorá bola začiatkom Nežnej revolúcie. Nasledujúce nekrvavé udalosti mali za následok odstránenie komunistického režimu v Česko-Slovensku. 17. novembra 1989 sa totiž na oficiálnom pietnom akte pri príležitosti 50. výročia smrti Jana Opletala a zatvorenia českých vysokých škôl v roku 1939 nacistickým Nemeckom zišli v Prahe na Albertove českí aj slovenskí študenti vysokých škôl.

Bitka na Národnej triede

Študenti niesli štátne zástavy, spievali, skandovali a požadovali zmenu pomerov v ČSSR. Z Albertova smeroval 50-tisícový sprievod na Vyšehrad, kde bol oficiálny program ukončený, a potom sa dav vrátil späť do centra mesta. Približne desaťtisíc ľudí sa ocitlo na Národnej triede, kde im o 19.30 hod. zahradili cestu špeciálne jednotky a následne im zablokovali cestu k Národnému divadlu.

Polícia uzatvorila všetky susedné ulice a demonštranti tak zostali úplne obkľúčení. Asi o 20.15 hod. príslušníci Zboru národnej bezpečnosti a Oddielu osobitného určenia ministerstva vnútra razantne zakročili. Výsledkom bolo 568 zranených osôb. Táto udalosť vyvolala medzinárodné rozhorčenie.

Novembrové dni v Prahe v roku 1989. Zdroj: spravy.pravda.sk

reklama

Projekty k 30. výročiu Nežnej revolúcie

Už od októbra sme mohli zaregistrovať rôzne televízne programy, články v novinách, na internete, ale aj kultúrne podujatia k 30. výročiu Nežnej revolúcie. Pripomenutie tejto udalosti neobišlo ani Sereď.

Zároveň vzniklo vďaka Férovej nadácii O2 k tomuto výročiu na Slovensku mnoho zaujímavých projektov, ktoré určite stoja za vašu pozornosť a ktoré túto udalosť moderným jazykom priblížia aj mladšej generácii.

Čas-opis 1989

Digitálny projekt Slovenskej národnej galérie Čas-opis 1989 ukazuje menej známu podobu Nežnej revolúcie. Deň po dni sledujeme vývoj Nežnej revolúcie v denníku konceptuálneho umelca Júliusa Kollera, dokumentujúceho udalosti a nálady v spoločnosti počas zlomového roku. Prostredníctvom fotografií, plagátov, rozhovorov a videí spoznávame kreativitu občanov, ich požiadavky, názory a nádeje.

Časopis Juliusa Kollera. Zdroj: 1989.sng.sk

Videokurz a kvíz od Zmudri.sk

S podporou Férovej Nadácie O2 vytvorila stránka zmudri.sk videokurz  17. november 1989 o novodobých dejinách Slovenska s časťou o Nežnej revolúcii. Dozviete sa v ňom,  čo sa vtedy naozaj stalo, a prečo by vás to malo zaujímať; ako to ovplyvnilo váš život, hoci o tom možno neviete a mnoho ďalšieho. Okrem toho si môžete na tejto stránke overiť vaše znalosti o Nežnej revolúcii.

Iná nežná

V zbierke poviedok Iná nežná: Čo nebolo a/alebo mohlo byť sa autori pozreli na udalosti Novembra 89 netradične a využili pritom žánre sci-fi, urbánnej fantasy aj alternatívnej histórie. Zborník ôsmich poviedok tak pomocou fiktívnych zobrazení života v minulom režime sprostredkováva mladej generácii pocit „čo ak“.

Čo ak by sme sa odrazu zobudili do alternatívnej reality, v ktorej sa November 89 nikdy neodohral? Čo ak by sme sa vďaka časopriestorovému zlomu mohli stať jeho priamou účasťou? Čo ak by sme sa na udalosti daného obdobia pozreli pomocou kulís sci-fi či nadprirodzena? Na slovenské pomery sa jedná o jedinečný projekt, nakoľko sa novodobej alternatívnej histórii doteraz žiadna kniha u nás nevenovala!

Iná Nežná. Obálka limitovaného vydania zborníka v podobe samizdatu. Zdroj: scifi.sk

Spýtaj sa vašich 89

Dokumentárny film, ktorý prináša ilustrovaný záznam výpovedí obyčajných ľudí. Udalosti novembra 1989 sú stále živé nielen medzi našimi starými rodičmi, ale aj kamarátmi a kolegami. Cez príbehy bežných ľudí, ktorí majú na udalosti Nežnej revolúcie silnú spomienku, sa autori projektu Spýtajte sa vašich 89 snažia vytrhnúť tieto zásadné udalosti z učebníc dejepisu a zasadiť ich do kontextu histórie rodín, ľudských osudov a ich skúseností, ktoré našu krajinu formujú dodnes.

Spýtajte sa vašich 89. Zdroj: FB Spýtaj sa vašich

Vivat Sloboda

Počítačová hra, ktorá sa odohráva v taxíku počas Novembra 89. Je to hra s otvoreným svetom odohrávajúca sa v Bratislave, ktorá ťa prenesie do roku 1989. Si zamestnanec štátnej taxislužby a hru môžeš hrať s dvoma typmi zákazníkov – buď vezieš člena komunistickej strany, alebo študentov s transparentmi smerujúcich na Námestie SNP v Bratislave. Máš na výber dve možnosti – dve strany – dva opačné názory. Hra Vivat Sloboda je k dispozícii úplne zadarmo na tejto stránke.

Zdroj: vivatsloboda.sk

Nežný komiks

Séria štyroch komiksových kníh s príbehmi z obdobia okolo Novembra 89. Je určená predovšetkým mladým ľuďom, medzi ktorými chce rozprúdiť diskusiu o súčasných dejinách. Nežný komiks sa nesnaží nahradiť učebnú látku, ani nepodáva dokonalý opis histórie. Ponúka príbehy, ktoré sa odohrali v nedávnej minulosti.

Séria ponúka tieto štyri komiksy: №1 Čierna oslava (Michal Hvorecký, Klára Štefanovičová), №2 Bežná (Tereza Oľhová, Mária Kralovič), №3 Pé-er-dé (Soňa Balážová, Dávid Marcin), №4 Unesení (Daniel Majling, Jozef Gľaba).

Nežný komiks. №1 čierna oslava. Zdroj: neznykomiks.sk

Fetiše Nežnej revolúcie

Niektorí ste možno zaregistrovali päťdielny dokumentárny cyklus o udalostiach Novembra 89 z dielne RTVS. Fetiše Nežnej revolúcie bez pátosu a s nadhľadom približujú obdobie, ktoré zmenilo naše životy, zmýšľanie a otvorilo nám nové možnosti. Jednotlivé diely – 1. Kreativita revolúcie, 2. Rovnošata revolúcie, 3. Cesty revolúcie, 4. Škola, základ revolúcie a 5. Genius loci odkrývajú to, čo bolo pre November 89 najpríznačnejšie.

Zdroj: rtvs.sk

Krajina, kam sa už nechceme vrátiť

Spoločnosť O2 si okrem podpory vyššie uvedených projektov a rôznych ďalších verejnoprospešných aktivít pripravila kampaň s názvom Krajina, kam sa nechceme vrátiť. Hlavným predstaviteľom je slovenský YouTuber PPPeter, ktorý natočil netradičný cestovateľský vlog. Necestuje však v priestore, ale v čase a navštívi Slovensko pred rokom 1989.

Každý z týchto projektov spracoval udalosti Nežnej revolúcie po svojom a v inom formáte. Môžete si teda vybrať, či sa popasujete s kvízom, prelistujete si komiks či zahráte počítačovú hru.

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: sk.wikipedia.org, soda.o2.sk, 1989.sng.sk, culture.gov.sk, zmudri.sk, scifi.sk, spytajsavasich.sk, vivatsloboda.sk,
Zdieľať na Facebooku