16.11.2019 22:48 | Správy

Kauza Huawei: Výnimku vraj predĺžia o dva týždne, už pripravujú dlhodobejšie riešenie

Zdroj: iStockphoto

Oficiálneho predĺženia sa máme dočkať už v pondelok.

Americká vláda údajne plánuje predĺžiť dočasnú obchodnú výnimku pre čínsky Huawei. Podľa nemenovaných zdrojov agentúry Reuters, ktoré mali byť prítomné na vládnej porade o tejto téme, dostane Huawei v pondelok ďalšiu dočasnú licenciu. Tentoraz na dva týždne. Téme sa agentúra venovala na svojom webe.

Oficiálne má byť dočasná dohoda predĺžená už v pondelok. V tento deň končí výnimka podľa súčasných nariadení, ktorá bola druhou v poradí a trvala 90 dní . Zároveň majú USA pripravovať dlhodobejšie riešenie. To ale kvôli právnym prekážkam ešte údajne nestihli dokončiť.

Firma Huawei aj príslušné ministerstvo odmietli situáciu pre agentúru Reuters komentovať. USA už s Čínou započali diskusiu s cieľom vyriešiť nezhody a ukončiť vyše roka trvajúcu obchodnú vojnu.

„Dočasná“ výnimka trvajúca mesiace

Pripomeňme, že výnimku má Huawei po predĺžení už od mája tohto roka. Vtedy ho USA pridali na „čiernu listinu“, čo znamenalo zákaz nákupu a používania amerických technológií a súčiastok v jeho produktoch. Vláda to odôvodnila obavami o národnú bezpečnosť a firmu obvinila zo špehovania pre Čínu. Huawei obvinenia dodnes odmieta.

Krátko na to ale USA udelili Huawei výnimku, čím mu dovolili podporovať už existujúce zariadenia a nakupovať vybraný americký tovar. Dôvodom je, že veľká časť sieťovej infraštruktúry je postavená práve na technológiách Huawei. Nové modely zariadení so zámorskými technológiami ale firma predávať nemôže.

Ak majú americké firmy záujem obchodovať s Huaweiom, vládu môžu požiadať o špeciálne povolenie. Niektoré firmy vďaka tomu obchody obnovili, napríklad Qualcomm . Ministerstvo obchodu v októbri evidovalo viac ako 130 takýchto žiadostí .

To je dôvodom, prečo boli smartfóny radu Mate 30 predstavené bez služieb Googlu . Špeciálnym prípadom sú zariadenia, ktoré stihol výrobca certifikovať ešte pred obmedzeniami . Huawei v lete ako alternatívne riešenie predstavil vlastný operačný systém . Dodal ale, že chce zachovať pozitívne vzťahy s Googlom a ostať verný jeho ekosystému.