Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ján Budaj prehovoril o chybe po Nežnej revolúcii: Nepotrestané zlo sa vracia stále beštiálnejšie

Stretnutie členov koordinačných výborov VPN zo Slovenska 9. decembra 1989 v Bratislave. Na snímke členovia pracovného predsedníctva zľava dole Milan Kňažko a Ján Budaj. Zobraziť galériu (6)
Stretnutie členov koordinačných výborov VPN zo Slovenska 9. decembra 1989 v Bratislave. Na snímke členovia pracovného predsedníctva zľava dole Milan Kňažko a Ján Budaj. (Zdroj: TASR/Vladimír Benko)

BRATISLAVA - Za chybu generácie politikov, ktorí nastúpili v Československu k moci po takzvanej Nežnej revolúcii, označil niekdajší disident Ján Budaj nepotrestanie zločincov komunistického režimu. Budaj v rozhovore s ČTK tiež prirovnal protikomunistické mítingy v roku 1989, ktoré sám spoluorganizoval, k minuloročným protivládnym demonštráciám. Tie boli najmohutnejšie práve od roku 1989 a vyvolala ich vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

"Máme mnohé atribúty slobody, ale napríklad pri spravodlivosti november 1989 nesplnil to, čo splniť mal. Ani jeden zločinec bývalého režimu nebol v skutočnosti potrestaný," povedal šesťdesiatsedemročný Budaj, ktorý je v súčasnosti poslancom opozičného hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

Ján Budaj v rozhovore
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR- Rudolf Bihary)

"Keď hovorím o spravodlivosti, tak nie z dôvodu, že ako politický väzeň túžim po pomste. Bez otvoreného pomenovania viny nemožno dospieť k poznaniu celej pravdy o minulosti, ani k novej spoločenskej zmluve, v ktorej bude rozpoznané dobro od zla. Miesto právneho a demokratického štátu máme zatiaľ iba hybridný štát," povedal Budaj, ktorý počas komunizmu roky pracoval ako kurič.

V bratislavskom televíznom štúdiu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Ivan Rychlo)

Podľa Budaja si ponovembroví politici niektoré záležitosti spojené so zmenou režimu príliš uľahčili, a to vrátane otázky nastolenia spravodlivosti. "My dnes žijeme v krajine, kde nám mladí ľudia pripomínajú, že sme ani za tridsať rokov nevystúpili zo zóny, kde možno niekoho zabiť za to, že kritizuje mocných. Nevystúpili sme zo zóny, kde si zločinec drží v telefóne mená vplyvných ľudí a má takmer istotu, že ho ochránia," uviedol Budaj v reakcii na protivládne demonštrácie, ktoré po Kuciakovej vražde začali organizovať mladí občianski aktivisti.

Ján Budaj (vpravo) a
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Z objednávky Kuciakovej vraždy bol obžalovaný podnikateľ Marian Kočner, o ktorého kontroverzných aktivitách reportér písal. Po zverejnení prepisu komunikácie z Kočnerovho mobilu vyšlo v uplynulých mesiacoch najavo, že mal kontakty na politikov i predstaviteľov justície a že sa zrejme snažil prostredníctvom úplatkov ovplyvniť rozhodovanie súdov.

Ján Budaj prehovoril o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Budaj uviedol, že možno porovnať protikomunistické mítingy v roku 1989 s minuloročnými protivládnymi demonštráciami. "Mladí ľudia po tridsiatich rokoch zistili, že Zamatová revolúcia naplnila iba niektoré svoje body. Tie bolestnejšie ani plniť nezačala alebo začala a nedokončila. Nepotrestané zlo sa začalo vracať a vracia sa stále beštiálnejšie. Je našou historickou šancou a povinnosťou pomenovať - ​​a pokiaľ to ide, tiež napraviť - chyby novembra 1989," povedal.

Ján Budaj prehovoril o
Zobraziť galériu (6)

Počas Nežnej revolúcie stál Budaj pri vzniku hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN). Ako predseda VPN usiloval o pronárodnú a protikomunistickú orientáciu hnutia. V roku 1990 odstúpil z volebnej kandidátky, keď sa objavili informácie, že jeho meno je v zoznamoch spolupracovníkov komunistickej tajnej polície ŠtB. Spoluprácu s ŠtB Budaj poprel a postup ministerstva vnútra pri lustráciách VPN označil za intrigy federálnych politikov. Budajov zväzok z archívov zmizol, čo sa podľa Budaja nestalo v čase nezákonných skatácií, ale až po prvých slobodných voľbách po Nežnej revolúcii. Budajovo úsilie o vyšetrenie tejto krádeže bolo zatiaľ neúspešné.

Viac o téme: 17. november 1989Ján BudajNežná revolúcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu