Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Milan Kňažko: Tribúny môžu za slobodné voľby a za všetko ostatné štrnásť vlád a osem premiérov
Zdielať na

Milan Kňažko: Tribúny môžu za slobodné voľby a za všetko ostatné štrnásť vlád a osem premiérov

KOŠICE / Jednou z osobností, ktoré dali novembru 89 svoju tvár, bol herec Milan Kňažko. Herec, politik, 1. minister zahraničných vecí Slovenskej republiky a bývalý minister kultúry, ale aj výrazná osobnosť revolúcie. On sám nie je spokojný so všetkým, čo sa po novembri v našej krajine udialo. S duchom toho, za čo sme vtedy štrngali, to však podľa neho nesúvisí.

"To, čo sa podsúva verejnosti, že za všeličo môžu tribúny, tak tie môžu za slobodné voľby a za všetko ostatné 14 vlád a 8 premiérov," zhodnotil Milan Kňažko. 

​Zmena, ktorá sa udiala pred 30 rokmi, položila podľa neho priestor na základy novej budúcnosti. Avšak to, čo sa dialo potom, už bolo v rukách tých, ktorí sa k moci dostali. Ani jemu sa nepáči, že tí, ktorí krivdu zažívali vtedy, ju zažívajú aj teraz. Napríklad v podobe nízkych dôchodkov.

"Predsa nie je možné, aby tí, čo boli prenasledovaní za totality, sú prenasledovaní teraz. Sú diskriminovaní, znevýhodnení na úkor tých, ktorí ich prenasledovali. Je to veľká nespravodlivosť a s tým už dávno v parlamente mali niečo robiť," myslí si. 

​Milan Kňažko sám zažil vtedy krušné chvíle, aj to, že musel ukrývať svojho syna pred hrozbami a vyhrážkami. Dnes s odstupom času vníma ako chybu to, že sme sa s predstaviteľmi bývalého režimu dostatočne nevysporiadali.

"To sme mali urobiť nie ako akt pomsty, ale ako akt spravodlivosti. Mohli byť právoplatne odsúdení na vysoké tresty, ale po niekoľkých týždňoch či mesiacoch omilostení, oslobodení, ale vedeli by sme, kto bol za čiarou," poznamenal. 

"Je dôležité, čo sme dosiahli, že zmena je možná. Niekedy potrebná, a dnes je dokonca, ja si myslím, nevyhnutná," odkázal. 

Aj napriek tomu, že Nežná revolúcia bola celonárodnou udalosťou a zasiahla každého občana Československa, jej tvárami bolo najmä niekoľko osobností. Niektoré z nich potom formovali Česko a Slovensko ďalších 30 rokov. Tak ako napríklad jeden z bývalých prezidentov, známy spevák, kultový fotograf, či populárny herec: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy