Hovorí sa, že ľudia s vysokým IQ sú v reálnom živote nepraktickí. Poradia si s ťažkými rovnicami, ale nedokážu poskladať skriňu z Ikey.

Áno, do určitej miery to odráža realitu. Je to preto, že ľudia s nadpriemerným IQ majú iné životné priority. Praktické veci môžu pre nich predstavovať prekážku alebo jednoducho nepovažujú za potrebné venovať sa im a venujú sa radšej iným činnostiam. Samozrejme, výnimka potvrdzuje pravidlo. Nájde sa aj množstvo členov bez širšieho vzdelania s bohatou praxou a vysokým IQ.

Čo vlastne inteligencia je?

Mať vysoké IQ znamená vedieť rýchlo a logicky rozmýšľať. Ľudia si logické rozmýšľanie často asociujú s klasickými prírodnými vedami ako matematika či fyzika, preto si hovoria, že keď má niekto vysoké IQ, musí byť dobrým matematikom. To, samozrejme, nemusí byť vždy pravda, niektorí nadpriemerne inteligentní ľudia ju vôbec nemajú radi. Ani IQ testy nie sú založené na matematických vzorcoch, ale na abstraktných maticiach, ktoré sa nedajú porovnať so žiadnou praktickou činnosťou a nevenujú sa znalostiam, ktoré človek získal počas svojho života. Človek pri riešení testov využíva čistú logiku. To umožňuje testovať aj ľudí, ktorí nemajú klasické vzdelanie alebo sú kultúrne odlišní.

S akými problémami sa stretáva človek s vysokou inteligenciou v bežnej spoločnosti najčastejšie?

U neho ide logika do popredia. Logická argumentácia je preňho dôležitejšia ako všetky ostatné ukazovatele a faktory. Nerieši, či niečo má alebo nemá rád, či je to spoločensky akceptovateľné, či to má vyšší význam alebo nie. V tomto bode treba spomenúť emocionálnu

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa