Denník N

7 dobrých správ: Praha udelila čestné občianstvo zabudnutej hrdinke, ktorá zachraňovala Židov pred nacistami

Marie Schmolková. Foto - Wikimedia Commons/ Public domain
Marie Schmolková. Foto – Wikimedia Commons/ Public domain

V Komárne spustili bezplatnú MHD, na Duchonke objavili významný archeologický poklad a vo Veľkom Krtíši otvorili nocľaháreň pre ľudí bez domova. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Greta sa vracia do Európy

Švédska aktivistka Greta Thunbergová na svojom účte na Twitteri oznámila, že sa jej podarilo zohnať spojenie do Európy. Preplaví sa tam na katamaráne s názvom La Vagabond, ktorý zanecháva minimálnu uhlíkovú stopu a má aj solárne panely, uvádza denník Guardian.

Na cestu do Európy ju pozvali youtuberi Riley Whitlum a Elayna Carausu, ktorí sa plavia na lodi už päť rokov. Momentálne cestujú aj so svojím 11-mesačným synom.

16-ročná aktivistka dúfa, že sa jej podarí stihnúť konferenciu OSN COP 25, ktorá sa bude týkať klímy a prebehne začiatkom decembra v Madride.

Konferencia sa mala pôvodne konať v Chile, aj preto Thunbergová cestovala do Ameriky. Na poslednú chvíľu ju však presunuli do Španielska.

„Ukázalo sa, že som polovicu sveta precestovala zlým smerom,“ uviedla krátko po oznámení presunu konferencie Thunbergová.

2. Vyrába protézy pre deti

Pracuje s deťmi, ktorým chýba končatina. Nigérijčanku Crystal Chigbuovú k tomuto poslaniu inšpirovala jej dcéra, ktorej museli pre vrodenú chybu krátko po narodení amputovať nohu. Keď Beulah nastúpila do školy, chcela sa venovať plávaniu, no tréner jej povedal, že s jednou nohou sa plávať nedá. Chigbuová preto založila nadáciu, v ktorej vyrábajú protetické končatiny pre deti.

„Vždy, keď vidím jej úsmev a som schopná vyčariť úsmev aj inému dieťaťu, ako je ona, prináša mi to skutočnú radosť,“ povedala v reportáži BBC.

Pred troma rokmi vyrobila s kolegami prvé protézy pre deti. Dobrou správou tiež je, že ich vyrábajú z recyklovateľných materiálov.

„Boli sme nútení uveriť, že ľudia, ktorí majú istú formu postihnutia, majú problém. A tiež že každý takýto človek je prípadom pre charitu. Ja svoju dcéru nevidím s postihnutím, pretože Beulah má nadanie na mnohé veci,“ uviedla Chigbuová o svojej dcére, ktorá zas pre britskú stanicu povedala, že je šťastná, keď vidí, že má rovnaké možnosti ako ostatní.

„Človek s postihnutím, to automaticky neznamená, že mu niečo chýba,“ vysvetlila. „Znamená to len, že mu chýba nejaká časť tela a môže robiť väčšinu vecí ako ostatní.“

3. Čestné občianstvo získala až po smrti

Marie Schmolková je zabudnutou hrdinkou druhej svetovej vojny, počas ktorej pomáhala zachrániť židovské deti pred nacistami. Mesto Praha jej za jej zásluhy udelilo čestné občianstvo Prahy 1 in memoriam, uvádza Praha 1.

Schmolková sa narodila do po česky hovoriacej židovskej rodiny v Prahe a po smrti manžela v roku 1924 sa začala venovať sociálnej práci a politike. Keď sa v roku 1933 dostali v Nemecku k moci nacisti, Československo bolo jednou z krajín, kde hľadali útočisko nemeckí Židia a ľudia, ktorých režim prenasledoval. Ona im pomáhala cez Židovský výbor, ktorý im zaisťoval stravu aj ubytovanie a sprostredkoval im ďalšie možnosti emigrácie.

Keď v polovici roka 1938 vystúpila na konferencii vo francúzskom Éviane, žiadala pomoc od ostatných štátov. Na jej výzvu zareagovala Británia, ktorá do Prahy poslala mladého Nicholasa Wintona, aby organizoval takzvané detské transporty. Veľká Británia totiž poskytovala azyl len deťom bez sprievodu rodičov. V rámci neho sa zachránilo 669 československých detí.

Po okupácii Československa Nemci Schmolkovú zatkli a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie