Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
16.11.2019 03:05

Zrekonštruovanie fresky v centre Trebišova


Dielo Mikuláša Klimčáka na objekte Kultúrneho a spoločenského strediska.


Mesto Trebišov zachránilo umelecké dielo Mikuláša Klimčáka, ktoré je vystavené na obdiv verejnosti na objekte Kultúrneho a spoločenského strediska (KaSS) v centre mesta.


Poškodenú nástennú maľbu zrekonštruovali reštaurátori Mgr. Art. Martin Vojtko a Mgr. Art. Júliusa Karcola.

S rešpektovaním architektúry obnovovanej fresky (sgrafito) došlo k celoplošnému spevneniu omietok, doplneniu absentujúcich vrstiev a záverečnému farebnému sceleniu figurálnej kompozície.

Umelecký symbol Trebišova, ktorý dotvára výrazný charakter budovy, sa podarilo zrenovovať vďaka prostriedkom vo výške 10.820 € čerpaných z 200.000 € dotácie, ktorú vláda SR pridelila mestu na tohtoročnom výjazdovom rokovaní v Trebišove, za účelom zateplenia a revitalizácie KaSS. V budúcom roku 2020 prejde celá budova KaSS rozsiahlou obmenou obvodového plášťa.

Autor: Mgr. Martina MIŠTANIČOVÁ, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2016
Mesto zakázalo používanie zábavnej pyrotechniky, okrem Silvestra
Používanie zábavnej pyrotechniky v Trebišove bude okrem silvestrovských osláv zakázané. Výnimkou budú podujatia organizované mestom alebo iné príležitosti na základe vopred udeleného súhlasu mesta.
viac
21.04.2018
Každý deň je Deň Zeme
Environmentálne podujatie pri príležitosti osláv Dňa Zeme v Trebišove pripravili organizátori, ktorými boli Štátna ochrana prírody SR CHKO Latorica v spolupráci s mestom Trebišov (odd. školstva), ZŠ na Ul. M. R. Štefánika, ZO Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Trebišov.
viac
27.11.2021
Mesto Prešov oživili tri nové muraly
V uliciach mesta Prešov pribudli ďalšie zaujímavé „kultúrne novinky“. Priestor dostalo pouličné umenie, a to v podobe veľkoplošných nástenných malieb – muralov. Tri výnimočné umelecké diela už niekoľko dní zatraktívňujú verejný priestor na dvoch sídliskách a v centre mesta.
viac
20.03.2023
Z mestských ulíc sa za dva roky podarilo odstrániť 50 autovrakov
Z ulíc Liptovského Mikuláša za dva posledné roky zmizlo viac ako 50 autovrakov. Informoval o tom primátor Ján Blcháč s tým, že ďalšie nepojazdné autá sú aktuálne v riešení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %