Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
16.11.2019 01:05

Ďalšie príklady dobrej praxe sú z Levoče, Zvolena a Raslavíc


ZMOS - Kroky k úspechu - príklady dobrej praxe


Združenie miest a obcí Slovenska aj koncom jesene pokračuje s predstavovaním príkladov dobrej praxe. Tento krát sa sústredíme na výnimočnosť z Levoče, jedinečnosť Zvolena a inšpiráciu, ktorú ponúkajú Raslavice.


Celoročný jarmok pod radnicou v Levoči

Celoročný „Jarmok pod radnicou“ v historických priestoroch prízemia mestskej radnice úspešne nadväzuje na dávne trhy s ručne vyrábanými výrobkami, poskytuje priestor pre prezentáciu miestnych umelcov, vytvára most medzi minulosťou a modernou dobou. Projekt spája výrobcov s koncovým odberateľom v príjemnom prostredí, dotvára atmosféru dávno zašlých čias, ktorú umocňujú aj sprievodné akcie a podujatia so zapojením ľudového folklóru. Celoročný jarmok pod radnicou prináša kreatívnosť, iniciatívu, kultúru aj udržateľnosť, čo dokazuje tretí ročník podujatia s každoročne rastúcim počtom predajcov.

Zvolen má vyvýšené zeleninové záhony

V roku 2014 mesto Zvolen vybudovalo prvú komunitnú záhradu v areáli niekdajších kasární v časti Unionka v spolupráci s Centrom environmentálnej výchovy Živica a  rodinami zo sídliska. V júli 2017 boli vybudované vyvýšené zeleninové záhony ako súčasť projektu Mestské včely, kde sa pridala k spolupráci miestna Technická univerzita. Projekt lúky, ktorej kosenie je vykonávané ručne vo forme pásov v kombinácii s vyvýšenými zeleninovými záhonmi priamo pod oknami mestského sídliska, je unikátnym príkladom návratu k pôvodnému spôsobu obhospodarovania pôdy. Prináša množstvo pozitív od pestovania zeleniny a byliniek, zachovania pôvodných druhov flóry, udomácnenia včiel aj opeľujúceho hmyzu a vzniku atraktívnych miest pre realizáciu voľnočasových aktivít. Naštartovanie projektu nevyžaduje veľké finančné vstupy, podmieňuje ho predovšetkým komunita nadšencov s chuťou pracovať. Jeho možné uplatnenie je reálne i v ďalších mestách Slovenska.

Obecné služby Raslavice, spol. s. r. o.

V roku 2015 obec založila svoj podnik, ktorý funguje na parametroch sociálneho podnikania. Reflektuje tak na dovtedy vysokú nezamestnanosť obyvateľov pochádzajúcich zo sociálne znevýhodneného prostredia, z ktorých 95 % nemalo zamestnanie. Projekt obecného podniku zahŕňa starostlivosť o územie realizáciou poľnohospodárskej činnosti, riešiť najdôležitejšie potreby svojich obyvateľov aktívnou tvorbou pracovných príležitostí, pričom predstavuje uzavretý cyklus obehu domácej produkcie. Portfólio služieb dopĺňa stavebná činnosť a autodoprava. Projekt citlivo skĺbil viaceré pozitívne faktory a momentálne zamestnáva 74 obyvateľov naprieč jednotlivými obecnými aktivitami a činnosťami zabezpečovanými obcou.

„Každé dva mesiace predstavujeme nové a mimoriadne zaujímavé príklady dobrej praxe, ktoré dokazujú, že samosprávy majú veľký potenciál, vedia reagovať na potreby svojich obyvateľov a dokážu realizovať užitočné, udržateľné a samozrejme aj inšpiratívne aktivity, ktoré v rôznych oblastiach zvyšujú kvalitu života svojich obyvateľov,“ konštatuje predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger.

Námety na príklady dobrej praxe pochádzajú zo slovenských miest a obcí z vlastnej analytickej činnostinárodného projektu ModMUS. Rovnako sú vyhľadávané z podnetov, návrhov a informácií z médií. Každý príklad dobrej praxe je predmetom posúdenia hodnotiacej komisie, v ktorej pôsobia starostovia a primátori s minimálne 8-ročnými skúsenosťami. Ku každému z príkladov, ktorý je komisiou vysoko ohodnotený, je spracovaný manuál s názvom „Kroky k úspechu“, dostupný na webovej stránke Združenia miest a obcí Slovenska v rubrike národného projektu „Modernizácia miestnej územnej samosprávy (ModMUS)“, https://npmodmus.zmos.sk/manual-kroky-k-uspechu.html a súčasne  zasielaný všetkým samosprávam vrátane poslancov a asociácií pôsobiacich v prostredí miestnej územnej samosprávy.

Ďalšie príklady dobrej praxe budú predstavené o dva mesiace a vzídu z hodnotení členov hodnotiacej komisie.

Autor: (ZMOS - Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.01.2019
Smart komunálne odpady v praxi
Združenie miest a obcí Slovenska pripravuje workshop, na ktorom starostovia z Českej republiky spolu s expertmi predstavia úspešné a v praxi osvedčené Smart riešenia predstaviteľom slovenských miest a obcí.
viac
09.01.2020
ZMOS absolvovalo rok podujatí v regiónoch
Koniec a začiatok roka sa zvyčajne spája s bilanciou. Je to ideálne obdobie na objektívne hodnotenie rozhodnutí či aktivít.
viac
28.04.2020
Ďalšie príklady dobrej praxe sú z Hrabušíc, Medzian a Hankoviec
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje s predstavovaním príkladov dobrej praxe. Tentokrát sa sústredilo na výnimočnosť v troch obciach. A to Hrabušice, Medzany a Hankovce.
viac
08.06.2021
ZMOS predstavilo spoluprácu obcí v zdravotníctve a sociálnych službách
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) predstavilo v utorok v kysuckej Ochodnici príklady dobrej praxe v medziobecnej spolupráci v zdravotníctve a sociálnych službách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %