Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Navždy stratená pamiatka. Miesto pre pomník priekopníka fotografie Karola Divalda prenajali inému
Zdielať na

Navždy stratená pamiatka. Miesto pre pomník priekopníka fotografie Karola Divalda prenajali inému

PREŠOV / Mesto Prešov a jeho firma pred rokmi dopustili zmiznutie hrobu priekopníka fotografie Karola Divalda. Bol jedným z prvých ľudí, ktorí nafotili Vysoké Tatry. Jeho pomník bol zákonom chránený, no miesto jeho posledného odpočinku pred rokmi prenajali niekomu inému.

Pomníka bývalého lekárnika a fotografa Karola Divalda, ktorého ateliér bol voľakedy známy široko ďaleko, pripomína už len jedna z mála fotografií. Pohľad na tejto fotografii je už ale minulosťou.

Pomník zrejme skončil ako stavebný odpad a na mieste, kde mal odpočívať Uhorský fotograf, dnes leží niekto iný.

Karol Divald bol jeden z prvých, ktorí vystúpili na tatranské štíty s fotoaparátom a zachytil vrchy a doliny Vysokých Tatier. Jeho svetlotlačiarenská dielňa bola prvou svojho druhu v strednej Európe. Mestu hrozila za zničenie pamiatky až 200- tisícová pokuta. No prípad bol premlčaný. Jeho pravnuk dodnes žije pod Tatrami.

"Dotklo sa ma to samozrejme. Aj si vytýkam, že mohol som niečo spraviť, nevedel som čo, nevedel som, kde sa obrátiť," poznamenal pravnuk Karola Divalda Laurenc Divald. 

"Aby sme predišli podobným situáciám, upozornili sme správcu cintorína, aby sa zoznam pamätných hroboch významných osobností riadili všetci pracovníci mestskej firmy, ktorá sa stará o hrobové miesta," vysvetlil hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek. 

Za obeť skoro padol aj vedľajší hrob Divaldovho syna. Ten sa vďaka všímavým ľuďom podarilo zachovať i keď už na ňom vidieť stopy po búraní. Hrob Ľudovíta nie je pamiatkou, ale už pred tromi rokmi padol návrh, aby sa zachoval ako satisfakcia za zničený hrob jeho otca.

Už sú tomu 3 roky

Mesto už vtedy sľubovalo, že prehodnotí aj prípadný zoznam nových pamätihodností. Ten by mali schváliť pamiatkári. No zatiaľ nič na schválenie nedostali.

Webový portál prešovských technických služieb dokonca v takzvanom virtuálnom cintoríne má pri hrobe Karola Divalda poznámku, že je nezaplatený. Ani zmienka o tom, že ide o Národnú kultúrnu pamiatku, teda skôr to, čo z nej zostalo. Ale, že evidujú nezaplatený poplatok, to tam je.

"Tak neviem, o čom to svedčí, ale o nezáujme nás všetkých určite, a čo je potrebné urobiť, mesto musí nevyhnutne vytvoriť zoznam svojich dejateľov, ktorí prispeli k rozvoju mesta," zhodnotila Eva Semanová, riaditeľka KPÚ v Prešove. 

"Zaradenie hrobu pána Ľudovíta Divalda a rovnako tak ďalších pamätných hrobov do zoznamu pamätihodnosti mesta bude predmetom rokovania príslušnej komisie," potvrdil Vladimír Tomek. 

Netradičná zbierka pomôže ľuďom bez domova. Prešovskí dobrovoľníci reagujú na blížiacu sa zimu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy