Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Známemu tatranskému jeleňovi ide o život. Ohrozuje ho ľudská dobrota
Zdielať na

Známemu tatranskému jeleňovi ide o život. Ohrozuje ho ľudská dobrota

VYSOKÉ TATRY / Slovenskému jeleňovi, ktorý sa na leto presťahoval do Poľska, už ide o život. Jeho závislosť na ľuďoch sa prejavuje tým, že si sám prakticky nevie nájsť potravu. A želé cukríky od turistov jeho tráveniu tiež veľmi nepomáhajú.

Slovenský jeleň sa pritom najčastejšie pohybuje na chate pri Morskom oku – tam ho ale prikrmujú nezodpovední turisti. Jeleň pritom stratil plachosť už veľmi dávno. Minulý rok o takomto čase sa už pohyboval v Tatranskej Lomnici, tento rok je ešte stále pod Morským okom. Turisti však robia stále tú istú chybu. "Stále prichádza k ľuďom a oni ho kŕmia. A to je problém," vraví Janusz Gal z Tatranského národného parku v Poľsku. 

A to až taký, že jeleň môže zabudnúť na to, ako sa má v prírode poriadne stravovať. Dokrmovanie rôznymi druhmi potravín však preňho môže byť smrteľne nebezpečné.

"Žerie ľudskú stravu - tá jeho mikroflóra sa nedokáže prispôsobiť a môže dôjsť k problémom - v podstate až k úhynu," vysvetľuje Jozef Hybler zo štátnych lesov TANAP. "Samozrejme sladkosti, pomaranče, či dokonca želé, to nie je jedlo pre jeleňa," uviedol strážca parku Grzegorz Lorek. 

Poľskí ochranári nateraz odchyt jeleňa neplánujú. Dúfajú, že sa problém vyrieši sám. "Myslíme, že na zimu sa vráti späť na slovenskú stranu, kde si snáď urobí nejaké ležovisko a tam aj ostane," dodal Gal. 

Problémom po oboch stranách Tatier sú ale jelenice, ktoré sa po osadách túlajú. Aj tie sa čoraz viac spoliehajú na to, že im ľudia pomôžu. Opak je však pravdou. Ľudia by sa od nich mali držať čo najďalej, ak im chcú pomôcť.

"Dúfame, že sa vráti na slovenskú stranu keďže tuto sa narodil. Pokiaľ by sa tak stalo, tak dôjde ku odchytu, ktorý plánujeme urobiť v nasledujúcich týždňoch aj na ostatné jelenice, ktoré pobehujú po Tatranskej Lomnici," dodal Hybler. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy