Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.11.2019 11:10

V Skalici zvýšili daň za ubytovanie o 80 percent


Skalica - letecký pohľad. Ilustračná snímka, zdroj: wikimedia.org


Od 1. januára 2020 bude v meste Skalica platiť zmena Všeobecne záväzného nariadenia o dani za ubytovanie. V praxi to znamená, že sa zvýši sadzba dane z pôvodnej výšky 0,50 eura na osobu za prenocovanie na 0,90 eura.


V pôvodnom materiáli, ktorý na poslednom zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) predložila primátorka Anna Mierna, bola navrhovaná suma vo výške 1,20 eura. Mestský rozpočet si z daní za ubytovanie prilepšil v roku 2018 o sumu 10 828 eur, po zvýšení poplatku na 1,20 eura mesto predpokladalo príjem na úrovni 24 000 eur. "V každom prípade, toto je daň, ktorú vyberá mesto a nie je na to žiadny vzorec. Mesto má za to, že služby, ktoré poskytujeme návštevníkom, sú na relatívne dobrej úrovni," uviedla k zvýšeniu dane primátorka.       

Komisia pre ekonomiku, správu majetku a pôdohospodárstvo navrhla poplatok za ubytovanie vo výške jedného eura a zároveň navrhla tieto finančné prostriedky použiť na zlepšenie návštevnosti mesta v spolupráci s prispievateľmi - ubytovacími zariadeniami. Poslanci nakoniec odsúhlasili zvýšenie sadzby na 0,90 eura. "Ja som nemala problém s navýšením dane, nechala by som aj sadzbu 1,20 eura, ak by v tej cene dostali turisti, ktorí sem prichádzajú, niečo od mesta. Oni by síce zaplatili, ale dostali by poukaz do pamiatok v tej istej cene. Takto, aj keď sem turisti prídu, možno nejdú navštíviť pamiatky," uviedla poslankyňa Ľubica Bučková.       

Viacerí poslanci poukazovali na fakt, že zvýšenie prinesie do rozpočtu iba minimálny príjem. "Hlasoval som proti, lebo sa nestotožňujem so zvyšovaním poplatku. Príjem do rozpočtu bude podľa odhadov vo výške do 8000 eur ročne, čo je zanedbateľný príjem vzhľadom na to, že príspevok je demotivačný. Naopak, od mesta by som vítal kroky, ktoré podporia cestovný ruch priamo, čo znamená výrazne viac aktivít pre návštevníkov, ale aj Skaličanov. Zvyšovanie poplatku na úroveň kúpeľných miest a regiónov, kde je silný cestovný ruch, je nekoncepčné," informoval poslanec Vladislav Horňák.        

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.06.2019
M. Vallo zvažuje zvýšiť daň za ubytovanie pre turistov
Primátor Bratislavy Matúš Vallo zvažuje, že zvýši daň za ubytovanie. Jej prípadné zvýšenie by podľa neho mohlo prilákať iný typ turistov. Pre TASR to povedal hovorca hlavného mesta Peter Bubla.
viac
22.11.2019
Daň z nehnuteľností v Košiciach by sa mala zvýšiť
Mesto Košice navrhuje zvýšenie sadzby dane z nehnuteľností. Argumentuje, že musí vykrývať výpadok príjmov do rozpočtu, ako aj navýšenie výdavkov pre viaceré zmeny zákonov a rôzne vládne sociálne balíčky v celkovej výške zhruba 18 miliónov eur.
viac
27.11.2019
Mesto Skalica plánuje zvýšiť dane, primátorka A. Mierna to pôvodne odmietala
Mesto Skalica zverejnilo v pondelok 25. novembra na úradnej tabuli všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o miestnych daniach, v ktorom navrhuje zvýšenie viacerých daní.
viac
08.10.2020
Mesto zverejnilo návrh VZN, plánuje zvýšiť poplatok za odpad
Mesto Skalica zverejnilo na úradnej tabuli návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, z ktorého vyplýva, že poplatok by sa mal zvýšiť o viac ako päť percent.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %