Výstavba vlastných kotolní v bytových domoch sa pre vlastníkov môže zjednodušiť
16.11.2019 11:30
akt. 13.10.2020 05:21

Výstavba vlastných kotolní v bytových domoch sa pre vlastníkov môže zjednodušiť

2fotky v galérii
Ilustračná snímka Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk
Uložiť článok
Vlastníkom by nemala byť znemožnená výstavba vlastnej kotolne v bytovom dome.

Bytové spoločenstvá alebo súkromní vlastníci bytov by si mohli zvoliť výhodnejšie dodávky tepla a nemala by im byť znemožnená výstavba vlastnej kotolne v bytovom dome.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o tepelnej energetike, ktorú predložila skupina opozičných poslancov z hnutia OĽaNO na rokovanie Národnej rady SR.

„Návrhom zákona sa zároveň odstraňuje rozpor platnej právnej úpravy s Ústavou SR, konkrétne s právom na podnikanie," uviedli predkladatelia v dôvodovej správe k navrhovanej novele.

Poslanci spresnili podmienky, za akých má dodávateľ tepla podľa stavebného zákona postavenie dotknutého orgánu, ktorého stanovisko je záväzné. „V slobodnej spoločnosti a právnom štáte je absurdné, aby akýkoľvek ekonomický subjekt mohol svojím stanoviskom vetovať vznik vlastnej konkurencie či svojvoľne brániť v konaní nezaloženom na princípe podnikania," uviedli predkladatelia.

Zmena by mala nastať v uplatňovaní zákona tak, aby sa jeho ustanovenia platné pre veľké zdroje tepla nad 10 megawattov (MW) uplatňovali pri plánoch na výstavbu menších lokálnych zdrojov iba v nevyhnutnej miere.

„Pokiaľ je odberateľovi alebo, v konečnom dôsledku, konečnému spotrebiteľovi obmedzená možnosť alternatívneho riešenia zásobovania teplom, ktorého cieľom je predovšetkým zníženie výdavkov na energie, reálnym dosahom je najmä prehlbovanie energetickej chudoby na Slovensku," uviedli poslanci.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.