Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Čaká nás netypicky teplý víkend. Vietor so sebou prinesie "fénový efekt"
Zdielať na

Čaká nás netypicky teplý víkend. Vietor so sebou prinesie "fénový efekt"

BRATISLAVA / Zobudili sme sa do víkendu, ktorý bude pokračovať v netypicky teplom novembrovom počasí. Ani začiatok týždňa nebude iný.

Sobotné ráno je rozdielne na západe, kde je zamračené a už aj prší a na východe, kde svieti slnko. Západ krajiny už ovplyvňuje frontálna vlna, ktorá sem prináša a aj počas dňa bude prinášať viac vlhkosti. Bude tu teda prevažovať oblačná až zamračená obloha, často bude pršať, prípadne mrholiť. Teplota bude od 10 do 14°C.
Východ Slovenska bude polooblačný až oblačný, zrážky budú iba ojedinele, najmä v podtatranskej oblasti a bude tu teplejšie, od 10 do 16-17°C. Vietor od juhovýchodu zafúka do 30, v nárazoch okolo 55 km/h. Na horách pozor na búrlivý vietor!  "Vietor od juhovýchodu prináša takzvaný fénový efekt do lokalít postavených kolmo na prúdenie. Teda miesta v okolí Rajca, ŽIliny, ale aj Bytča a okolie dnes budú mať profit z tohto prúdenia a budú patriť k tým teplejším v priebehu dnešného dňa," vysvetľuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Nedeľa bude pokračovať v prúdení teplého vzduchu, bude ale jemný rozdiel, bude menej zrážok a viac slnka na oblohe. Teplota ešte vyššia, od 12 do 18°C, na juhovýchode môže byť ešte aj o stupienok teplejšie. Stále veterno. 
Začiatok budúceho týždňa neprinesie zmenu, stále oblačnosť a zrážky a stále nezvyčajne teplo. V pondelok od 10 do 15, v utorok v jemne chladnejšom vzduchu od 8 do 14°C. 
Netrpezlivo čakáte na sneh? Nuž, u nás iba vo vysokých horských polohách, nad 2000 m, nižšie to všetko budú zrážky tekuté. Ale skúste Alpy, tam za uplynulý týždeň spadlo od 50 až do 100 cm nového snehu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy