Prehľad najväčších dopravných a leteckých nehôd, ktoré otriasli Slovenskom

NETKY.SK • 14 November 2019, 16:45 • 2 min
Prehľad najväčších dopravných a leteckých nehôd, ktoré otriasli Slovenskom

BRATISLAVA – Včerajšia vážna dopravná nehoda, ktorá sa odohrala pri Zlatých Moravciach bola podľa vyjadrenia ministerky vnútra Denisy Sakovej jedna z najvážnejších v histórii Slovenskej republiky. Našu krajinu však za posledných 25 rokov postihlo už mnoho nešťastí.

slovakia

left justify in out

Pri premiestňovaní sa z miesto na miesto musíme rátať s tým, že sa môže niečo stať. Najhoršie na tom je, že dopredu to ovplyvniť nevieme. Medzi smrťou a zachránením celej situácie častokrát rozhodujú sekundy. Pri mnohých prípadoch dopravných či leteckých nehôd nie je dokonca na vine ľudský faktor, ale skôr technická kvalita vozidla.

 

img

 

Od vzniku Slovenskej republiky sa na našom území stalo hneď niekoľko tragédii, ktoré otriasli celou krajinou. My vám dávame do pozornosti tie najväčšie.

 

 

Tragédia v košickej VSŽ (27. október 1995)

 

Z doteraz neznámych príčin tu došlo k výbuchu potrubia, z ktorého začal následne unikať do ovzdušia vysokopecný plyn. Incident sa odohral 27. októbra o 9:10 hod. Vo večerných hodinách došlo v ovzduší k inverzii a pravdepodobne v dôsledku nej došlo k nekontrolovanému pohybu unikajúceho plynu v prízemných vrstvách. Napriek okamžite prijatým opatreniam a evakuácii pracovníkov z postihnutých miest, sa všetkým uniknúť nepodarilo. Následky tejto udalosti boli mimoriadne vážne - na otravu kysličníkom uhoľnatým 13 ľudí zomrelo a 244 postihnutých bolo ošetrených.
 

img

 

 

Dopravná nehoda autobusu v okrese Gelnica (3. august 2003)

 

V roku 2003 sa stala na slovenských cestách obdobná nehoda, ako tá zo včerajšieho dňa. Nad Úhornou v okrese Gelnica šofér autobusu nerešpektoval zákazovú značku vjazdu na Pačiansky kopec. Navyše zastavil v zákrute s nesprávne zaradeným prevodovým stupňom. Autobus však bol po technickej kontrole v poriadku. Zlá predvídavosť situácie vodiča spôsobila, že plne obsadené vozidlo sa na ceste, kde žiadne autá nepremávajú, prevrátilo. Nehoda si vyžiadala 11 obetí.

 

img

 

 

Pád lietadla so slovenskými vojakmi na palube (19. január 2006)

 

O tri neskôr z letiska v Prištine odštartovalo 15 minút po 17-tej hodine slovenské vojenské lietadlo AN-24 so slovenskými príslušníkmi kontingentu KFOR, ktoré nabralo smer Košice. Do cieľa sa však nikdy nedostalo. Maďarskí letoví dispečeri stratili radarový kontakt  so strojom krátko po 19:30 hod. Za nepriaznivých meteorologických podmienok a z príčin zlyhania ľudského faktora narazilo lietadlo za tmy do zalesneného kopca počas pristávacieho manévra. Pri náraze zahynulo 41 vojakov a 1 civilný zamestnanec ministerstva obrany SR. Nehodu prežil 1 človek.

 

img

 

 

Dopravná nehoda slovenských turistov v Chorvátsku (7. september 2008)

 

K nehode, pri ktorej prišlo o život 14 ľudí a 19 sa zranilo, došlo na diaľnici medzi Splitom a Záhrebom pri meste Gospić. Autobus zišiel z cesty, zdemoloval zhruba 20 metrov zvodidiel a vrazil do betónového piliera. Cestujúci smerovali z Košíc do chorvátskeho prímorského mesta Vodice.

 

 

 

Havária vlaku a autobusu v Polomke (21. február 2009)

 

Pri zrážke vlaku s autobusom v okrese Brezno zahynulo 21. februára 2009 dvanásť ľudí. Na železničnom priecestí v Polomke narazil osobný vlak na trati Červená Skala – Banská Bystrica do ľavej strednej časti autobusu, pričom došlo k jeho prevráteniu na pravú stranu a k vykoľajeniu motorového vozňa. Autobus bol takto tlačený 26 metrov až do zastavenia vlaku. Na mieste tragédie odhalili 30. októbra 2009 pamätník obetiam nehody. Takmer o mesiac neskôr na tunajšom železničnom priecestí sprevádzkovali nové signalizačné zariadenie. 

 

img

 

 

Výbuch v bani Handlová (10. august 2009)


Táto udalosť sa považuje za najväčšiu tragédiu v dejinách slovenského baníctva. Tragédia sa začala vypuknutím požiaru vo východnej šachte v hĺbke 330 metrov. Dispečer následne poslal k miestu baníkov, no tým sa požiar nepodarilo uhasiť. Ani následná podpora pri hasení požiaru už nedokázala nešťastiu zabrániť. Následky boli tragické. Dvadsať mŕtvych (z toho 11 banských záchranárov a 9 baníkov), deväť zranených. 

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies