Reuters
StoryEditor

Veľké chyby vo švédskej štatistike rozhnevali centrálnu banku

15.11.2019, 19:05
Autor:
ČTKČTK
Ukázalo sa, že údaje o nezamestnanosti boli niekoľko mesiacov chybné.

Švédska centrálna banka Riksbank kritizuje švédsky štatistický úrad, pretože vyšlo najavo, že údaje o nezamestnanosti za niekoľko mesiacov boli plné chýb.

To mohlo mať vážny dopad na rozhodovanie banky, píše agentúra Bloomberg. Štatistický úrad vo štvrtok oznámil, že musel drasticky znížiť odhady nezamestnanosti za september.

Miera nezamestnanosti bola revidovaná na 6,6 percenta zo 7,4 percenta. Úrad súčasne upravil takmer všetky čísla od júla 2018. Z chýb viní svojho subdodávateľa.

Zvýšenie úrokových sadzieb

"To, čo sa stalo, je katastrofa," povedal námestník guvernéra banky Henry Ohlsson. "Verejné štatistiky sú základom pre ekonomiku, pre rozhodovanie o politike, a toto je smutný príbeh," dodal.

Revízia prišla v čase napätej debaty vo Švédsku tom, či by centrálna banka mala v decembri rozhodnúť o zvýšení úrokových sadzieb. Niektorí členovia centrálnej banky sú k tomu skeptickí, štvrtkové revízie údajov z pracovného trhu ale zvýšenie podporujú.

"Keď prišli pôvodné čísla z prieskumu o pracovnej sile za júl a august, veľmi nás prekvapili. My i mnoho ďalších sme ich považovali za veľmi zvláštne," povedal Ohlsson.

Revízia bude nutná

Vývoj môže prekvapiť tých, ktorí považujú Švédsko za stabilnú, transparentnú krajinu s dokonalými inštitúciami. Vláda, centrálna banka, švédski ekonómovia, všetci sa spoliehajú na prieskum o pracovnej sile švédskeho štatistického úradu pri vytváraní svojich prognóz, ktoré formujú politiku.

Údaje o nezamestnanosti sú tiež súčasťou odhadov o ekonomickom raste, ktoré teraz bude zrejme potrebné revidovať.

Rovnako pobúrená je aj vláda. "Ani vo sne by som si nedokázala predstaviť, že to môže byť až tak nepresné," povedala švédskej tlačovej agentúre TT ministerka financií Magdalena Anderssonová.

Šéfa štatistického úradu si predvolal parlament a Anderssonová vyhlásila, že údaje o zamestnanosti od štatistického úradu by mali v budúcnosti zohrávať menšiu úlohu pri utváraní politiky.

Môže za to externá firma

Vinníkom katastrofy je zrejme Evry, konzultačná firma najatá štatistickým úradom v roku 2017, aby mu pomohla s telefonickými rozhovormi, ktoré sú základom pre údaje o trhu práce.

Šéf štatistického úradu Joakim Stymme povedal švédskym médiám, že rozhodnutie presunúť túto činnosť na subdodávateľov bolo dané čiastočne rastúcimi nákladmi. Evry uviedla, že si najala firmu EY, aby prehodnotila "údajné odchýlky".

Falošné telefonáty

Niekoľko správ bulvárneho denníka Aftonbladet vyvoláva vážne otázky o obchodných praktikách Evry. Firma údajne zamestnancom znižuje peniaze, keď chodia na toaletu v pracovnej dobe.

"Celú dobu na nás tlačia kontrolóri, aby sme pracovali rýchlejšie, a všetci, ktorí tam pracujú, majú strach," povedal jeden zo zamestnancov.

Mnohí zamestnanci Evry spomínali možnosť, že štatistickému úradu boli v rámci prieskumu o zamestnanosti odovzdávané údaje z falošných telefonických rozhovorov.

Firma pochybenie odmieta. Oznámila, že zatiaľ nepozná príčinu nedostatkov v kvalite. Štatistický úrad ale spoluprácu s Evry pozastavil.

01 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 02 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 03 - Modified: 2024-04-13 09:57:51 - Feat.: - Title: hn 04 - Modified: 2024-04-11 14:46:23 - Feat.: - Title: Švédsko investuje vyše 33 miliónov eur do krytov a civilnej ochrany 05 - Modified: 2024-04-08 12:56:09 - Feat.: - Title: Švédsko vyhostilo čínsku novinárku s tým, že predstavovala bezpečnostnú hrozbu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:38