Prípad sa podobá vlne úmrtí v Spojených štátoch, ktoré odborníci pripisujú látke známej ako acetát vitamínu E (umelo vyrobený vitamín E), ktorý sa používa na zahustenie olejov pre vaping (teda pre vdychovanie vodnej pary z elektronickej cigarety s prímesou rôznych náplní).

„Zistila sa súvislosť s elektronickými cigaretami. Iné vysvetlenie pre takú závažnú pneumóniu u tohto pacienta nie je, “ uviedla belgická ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková, keď vypovedala v belgickom parlamente.

Ministerku predvolali po tom, čo niekoľko médií uverejnilo správu o smrti Raphaëla Pauwaerta zo 6. novembra. Tento Bruselčan fajčil e-cigaretu s náplňou, ktorou bol derivát konope.

Podľa prvých zistení bol náplňou kanabidiol (CBD), obľúbený a legálny konopný olej s mierne uvoľňujúcimi vlastnosťami, ktorý sa ale predáva aj na čiernom trhu zmiešaný s ilegálnymi a nebezpečnými látkami.

Nebezpečné pre mladých

„Musí pokračovať vyšetrovanie, aby sa zistili presné okolnosti “ Raphaëlovej smrti, dodala M. De Blocková, ktorá upozornila na prísne belgické predpisy pre vaping. Podľa viacerých médií sa zosnulý mladík stal zrejme prvou obeťou vapingu aj v Európe.

Portál Telegraph.co.uk napísal, že 18-ročný Raphaël dostal e-cigaretu na narodeniny. Zomrel necelý mesiac po ochorení na pneumóniu, teda zápal pľúc, ktorý lekári pripísali vapingu.

Podľa správy zverejnenej v júli Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dospela k záveru, že elektronické cigarety sú „nepopierateľne škodlivé “ a nemôže ich odporúčať ako pomôcku ľuďom snažiacim sa prestať fajčiť.

Zdravotnícke úrady v USA klasifikovali vaping ako „nebezpečný“ pre mladých ľudí, a to v čase, keď sa počet stredoškolákov fajčiacich e-cigarety sa medzi rokmi 2017 a 2018 zvýšil takmer dvojnásobne.

Americkí predstavitelia v piatok oznámili, že acetát vitamínu E identifikovali ako pravdepodobného „vinníka“, ktorý stojí za epidémiou poškodených pľúc súvisiacou s vapingom - počas nej už zomrelo 39 ľudí a ochorelo viac ako 2-tisíc osôb.

Acetát vitamínu E sa nachádza v mnohých potravinách a takisto sa používa v rôznych doplnkoch a kozmetických výrobkoch, ako sú krémy na tvár, ale ak sa vdychuje, narušuje fungovanie pľúc.