Ako prepravovať čoraz viac ľudí po mestách a čo najšetrnejšie k životnému prostrediu? Práve s touto myšlienkou sa zaoberá koncept MaaS, o ktorom sa na Slovensku veľa nehovorí, ale v zahraničí sa stáva trendom. Jeho cieľom je dať ľuďom slobodu v mobilite. Snaží sa o to, aby ľudia prešli od klasického automobilizmu, ktorý je postavený na vlastníctve auta, k multimodálnym dopravným systémom, kde človek svoje potreby mobility naplní širokou škálou dopravných prostriedkov. 

V mestách existujú rôzne formy dopravných prostriedkov pre osobnú mobilitu: verejná doprava, taxíky, zdieľané autá, bicykle či kolobežky. Ľudia si pri presúvaní kombinujú rôzne formy dopravy. Multimodálna doprava znamená, že využívate mnohé dopravné prostriedky a plynule medzi nimi prestupujete.

Špeciálne aplikácie navrhnú tú správnu voľbu dopravných prostriedkov. Nie je podstatné, čím sa dostanete do cieľa, ale ako efektívne a rýchlo to bude. Vďaka kliknutiu v aplikácii nájdete najpohodlnejší či najrýchlejší spôsob dopravy pri výbere zo širokej škály poskytovateľov a rôznych dopravných prostriedkov.

Na revolúcii sa podieľa aj startup Slováka

Dôležitým prvkom pri mobilite v meste je vyplnenie medzery v preprave od dverí domu k najbližšej zastávke metskej hromadnej dopravy alebo od zastávky ku vchodu do kancelárie. Táto trasa sa nazýva „posledná míľa“. Práve v tejto oblasti MaaS pôsobí aj švajčiarsky startup Roll2Go, ktorého spoluzakladateľom je Slovák Lukáš Ballo. Podstata aplikácie spočíva v tom,

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa