Históriu Slovenska by mal poznať každý študent. Fakulta masmediálnej komunikácie UCM v Trnave sa preto pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie rozhodla usporiadať podujatie s názvom 30 rokov slobody. Bude sa konať v pondelok 18. novembra 2019 o 17:00 v Aule Jozefa Matúša na Bučianskej. Vstup je voľný. Návštevníci si pripomenú, čo sa vtedy stalo, aké to bolo a prečo je to významný míľnik v našich životoch.

Už je to 30 rokov, čo naši rodičia a starí rodičia štrngali na námestiach kľúčmi a volali po zmene. Už je to 30 rokov, čo sa podarilo zvrhnúť socializmus a položiť základy demokratického právneho štátu. Už 30 rokov tu máme slobodu. Viete povedať, ako sa to všetko stalo? Podujatie 30 rokov slobody je vytvorené práve pre tých, ktorí to nemohli zažiť na vlastnej koži – dozvedia sa všetky podstatné informácie, a to z priameho zdroja. Ešte pred oficiálnym začiatkom programu si bude môcť každý návštevník obzrieť fotografickú výstavu našich študentov v priestoroch chodby pred Aulou Jozefa Matúša na tému Sloboda očami mladých.

Hostia a program

Na úvod programu si organizátori pripravili video so zábermi z revolúcie. Tie vám osviežia základné informácie, no taktiež priblížia fakty, ktoré ste doteraz možno ani len netušili. Tešiť sa môžete na hostí ako Zuzanu Mistríkovú, ktorá ako študentka organizovala demonštrácie v novembri 1989, Antona Popoviča, občianskeho aktivistu a študentského lídra počas Nežnej revolúcie na Slovensku. Na akcii sa zúčastní aj rektor Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Roman Boča, ktorý si tiež zaspomína na tento významný deň. Večer spríjemnia hudobné vystúpenia raperov Vec a Tono S., Timey Jazudekovej a univerzitného spevokolu UniTTy.

V Trnave sa sloboda oslavuje aj hudbou

Ak by ste sa chceli oslave tejto udalosti venovať ešte intenzívnejšie, v Trnave na Trojičnom námestí sa 16. a 17. novembra uskutoční séria koncertov pod názvom Pocta slobode. Na pódiu sa vystrieda množstvo známych interpretov rôznych žánrov. Všetky informácie nájdete na oficiálnej facebookovej stránke tejto akcie.

pocta slobode koncert nežná revolúcia
Pocta slobode. Zdroj: facebook.com/Pocta slobode – 30. výročie Nežnej revolúcie v Trnave

Do povedomia dávame skupinu Pražský výběr, ikonickú legendu československej hudobnej scény. Väčšina z ich piesní je doteraz symbolom odporu voči neslobode. Ani nie tak svojím obsahom, skôr spôsobom, akým sa komunistický režim k Pražskému výběru zachoval. Ďalšia skupina The Plastic People of the Universe je výnimočná tým, že v rokoch 1968 až 1989 patrila medzi hlavných predstaviteľov česko-slovenského undergroundového hnutia v období totality. Táto avantgardná skupina sa spočiatku nedobrovoľne ocitala v opozícii proti komunistickému režimu.

Čomu dať prednosť?

Výborná príležitosť navštíviť všetky podujatia, keďže každé jedno je v iný deň. Organizátori sprievodných akcií k oslavám Nežnej revolúcie si pre vás pripravili zaujímavý program, a teda je z čoho vyberať. Pre tých, ktorí chcú cez víkend oddychovať a zabávať sa, je jasná odpoveď koncert Pocta slobode. No a tí, ktorí dychtia po nových informáciach – radi vás uvidíme v Aule Jozefa Matúša.