Po 150 rokoch vo Windsorskom zámku znova sprístupnili legendárne priestory

Oficiálne sídlo kráľovnej Alžbety II. je jednou z povinných jázd pri návšteve Londýna a jeho okolia. Nachádza sa 30 kilometrov od Londýna, vo vojvodstve Berkshire. Spolu s Buckinghamským palácom a palácom Holyrood v Edinburghu patrí k trom oficiálnym kráľovským rezidenciám.

Kráľovná tu trávi väčšinu víkendov, usporadúva tu bankety alebo aj dostihy Royal Ascot. To, že sa práve nachádza na hrade, spoznáte podľa vlajúcej štandardy a pravidelného striedania stráže. V súčasnosti je druhým najväčším a zároveň najstarším obývaným hradom na svete. Okrem toho je však aj obľúbenou turistickou atrakciou.

Flickr.com

Ešte príťažlivejší

Demonštrácia typickej anglickej architektúry sa stáva od novembra 2019 pre turistov ešte zaujímavejšou. Medzi tradičné sprístupnené priestory patrí veža sv. Juraja či gotická kaplnka sv. Juraja, v ktorej je pochovaných desať anglických kráľov, galéria, kaplnka princa Alberta, miestnosť s domom bábik kráľovnej Márie či štátne apartmány s luxusným nábytkom, tapisériami a gobelínmi.

Po viac ako 150 rokoch pribudla k sprístupneným priestorom aj uvítacia hala. Tá sa oficiálne nazýva Inner Hall. Po roku 1820 ju nechal postaviť  kráľ Juraj IV. Využívala sa ako priestor „prvého kontaktu“ významných štátnych návštev. Tu svojich hostí vítal anglický vládca, no keď na trón nastúpila kráľovná Viktória, hala bola v roku 1866 uzatvorená.

Napriek rozmachu kultúry viktoriánskeho obdobia bol tento priestor zapečatený a uspatý na viac ako jeden a pol storočia. Doposiaľ sa priestory Inner Hall využívali ako sklad a verejnosť k nim nemala prístup. Kráľovná Viktória pôvodne plánovala priestor zrekonštruovať a opätovne využívať na vítanie návštev, no nestalo sa tak.

Doposiaľ čestní hostia Windsorského paláca vstupovali do areálu cez menšiu oficiálnu vstupnú halu, ktorá sa tiahne z východnej časti hradu až po západnú.

Nový život vo Windsore

Charitatívna organizácia Royal Collection Trust sa rozhodla situáciu zmeniť a v priebehu posledných dvoch rokov pracovala na renovácii priestorov haly. Obnovila historickú štukatúru, ktorej autorom bol v minulosti slávny ornamentalista Francis Bernasconi, zrenovovala reliéfy, stiahla zo stien niekoľko vrstiev starých náterov a obnovila stĺpy.

Z obnovenej haly sa môžu návštevníci aktuálne dostať na severnú terasu hradu k menšej a novšej uvítacej hale, ktorú môžu návštevníci osobne navštíviť prvýkrát, k hradným izbám aj ďalším tradičným zastávkam, ktoré sú turistami na hrade vyhľadávané.

Pomaly ale iste sa dostanú až k dlhočiznému chodníku Long Walk dlhému viac ako 4 kilometre. Ten dal v 16. storočí postaviť Karol II.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Windsor Castle (@windsor.castle), 8 Feb 2018 o 9:45 PST

Ďalšou novinkou v rámci návštevníckej trasy je aj veľký displej, ktorý prerozpráva viac ako tisícročnú históriu hradu. Pre turistov sa na hrade pripravujú aj ďalšie novinky. V priebehu budúceho roka sa tu má otvoriť vzdelávacie centrum a historicky prvá kaviareň na hrade v stredovekej časti Undercroft, ktorá je jedným z najstarších pôvodných zachovaných priestorov zámku. Tie sa datujú až do dôb vlády kráľa Eduarda III., do 13. storočia.

K impozantnej architektúre a očarujúcemu hradu je možné dostať sa niekoľkými spôsobmi – mestskou hromadnou dopravou, autobusom, vlakom aj autom. Ak cestujete vlakom, nastúpte na stanici Paddington a dovezte sa až na zastávku Windsor Central, ktorá je známa aj ako Royal Station. Autobusom je to najideálnejšie zo stanice Victoria linkou Greenline až k Windsoru.

Hrad je otvorený celoročne. Od marca do októbra je otvorené od 9:45 do 17:15, od novembra do februára zas len do 16:15. Na návštevu hradu si treba vyhradiť minimálne tri hodiny.