15.11.2019 SPRÁVY

Slovensku hrozí medzinárodný súd kvôli rómskym deťom.

Ilustračné foto

Za neschopnosť vlády vzdelávať rómske deti Slovensku reálne hrozí súdny spor na Súdnom dvore Európskej únie v Luxemburgu. Vláda nemá na nápravu problému už ani mesiac. 

Európska komisia začala pred štyrmi rokmi konanie proti Slovensku pre kauzu Rokycany, kde neoprávnene zaraďovali rómske deti do špeciálnych škôl kvôli biznisu. 

„Urobila tak najmä kvôli tomu, že vláda nevie pracovať s rómskymi deťmi, v špeciálnych školách z nich vychováva ľudí bez kvalifikácie, presnejšie profesionálnych poberateľov sociálnych dávok,“ uviedol europoslanec za Slovensko Peter Pollák, ktorý na problém v Rokycanoch upozornil.

Pollákove tvrdenia potvrdila aj Štátna školská inšpekcia. Podľa nej školy v Rokycanoch zle diagnostikovala rómskych žiakov. Na jedno dieťa boli aj dva rozdielne posudky. Jeden hovoril, že dieťa do špeciálnej školy patrí, druhý že nie. Aj napriek tomu žiak skončil v špeciálnej škole. Podľa Polláka sa taktiež zistilo, že diagnostické centrá vykonávajú svoju činnosť pochybne, často používajú nesprávne testy, textové znenie posudkov je rovnaké, len ho kopírujú pre viaceré deti.



Európska komisia po opakovaných upozorneniach dospela k názoru, že tieto opatrenia, vrátane zákona o povinnej škôlke od piatich rokov, sú nepostačujúce, a stav v oblasti neoprávneného zaraďovania detí do špeciálnych škôl naďalej pretrváva.

Slovensko má čas do 11. decembra.

Približne pred mesiacom prešla Európska komisia do druhej fázy konania a Slovensku dala čas do 11. decembra. Dovtedy má vláda pripraviť plán a prijať potrebné opatrenia. „Ak nedobehneme to, čo sme stratili, nevyužijeme potenciál rómskych detí tak, aby sa z nich stali ľudia, ktorí budú mať kvalifikáciu, a nebudú len závislí na sociálnom systéme, tak Slovensku reálne hrozí za neschopnosť vlády vzdelávať rómske deti súdny spor na Súdnom dvore Európskej únie v Luxemburgu,“ dodal Peter Pollák.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.