24.04.2024, meniny má
15. novembra 2019

Už zajtra budú brány divadiel otvorené do neskorej noci. Zažite Noc divadiel

Už zajtra budú brány divadiel otvorené do neskorej noci. Zažite Noc divadiel
Zdroj: regiontirnavia.sk/djp.sk
reklama

Rovnako ako múzeá, galérie, knižnice či kostoly aj divadlá majú svoju „Noc“. Myšlienka tohto spoločného podujatia vznikla na podnet francúzskych divadelných umelcov a ako pilotný program sa prvýkrát realizovala 25. októbra 2008 v Chorvátsku.

10 rokov ponocovania

Noc divadiel, ktorú koordinuje Divadelný ústav v Bratislave, otvorí v sobotu 16. novembra 2019 už po desiaty raz brány divadiel, kultúrnych centier a umeleckých škôl na Slovensku. Desiaty ročník sa nesie v znamení Nežnej revolúcie a ponúka výnimočné predstavenia, stretnutia s obľúbenými hercami a herečkami, pohľad do zákulisia divadiel či iné netradičné zážitky.

Noc divadiel sa tradične koná v tretiu novembrovú sobotu, kedy program v slovenských divadlách trvá až do neskorej noci. V sobotu tak divadlá, kultúrne centrá, umelecké školy aj ďalšie kultúrne priestory otvoria návštevníkom dvere aj zákulisia počas večerných a nočných hodín, aby demonštrovali svoju otvorenosť novým podnetom a inšpiráciám. Počas Noci divadiel môže divák skúmať, objavovať, zapájať sa do diania alebo sa len usadí a nechá sa unášať divadlom počas celej noci.

Veľká divadelná rodina

Do tohtoročnej Noci divadiel sa zapojilo 27 slovenských miest a viac ako 50 divadiel, kultúrnych centier, umeleckých škôl a ďalších kultúrnych priestorov. Toto výnimočné podujatie vytvára veľkú divadelnú rodinu a okrem profesionálnych umelcov zapája aj ochotnícke súbory. Okrem dobrého divadla je pripravený aj rozmanitý sprievodný program – výstavy, videoprojekcie, rozhovory s divadelnými osobnosťami, divadelné kvízy, workshopy, koncerty.

reklama

Noc divadiel. Zdroj: regiontirnavia.sk

Podrobnosti o programoch jednotlivých divadiel nájdete na tejto stránke. My by sme však chceli upriamiť vašu pozornosť na Divadlo Jána Palárika v Trnave, ktoré je k Seredi najbližšie a pripravilo si naozaj skvelý program.

Od 15.00 hod. sa na divadelnom dvore bude podávať „revolučný“ guláš pripravený trnavskými hercami. Od 16.00 hod. do 17.30 hod. sa v polhodinových intervaloch budú konať prehliadky divadla s názvom Revolučná escape room spojené s riešením úloh na štýl populárnych „escape roomov“. O 19.00 hod. prebehne nahrávanie rozhlasovej hry naživo a o 21.00 hod. a 22.00 hod. odohrajú herci predstavenie Nemá trieda – špeciálny interaktívny formát o udalostiach Nežnej revolúcie určený pre stredné školy, po prvý raz v exkluzívnom vydaní pre dospelých. Program Noci divadiel ukončí o 23.30 hod. strašidelná prehliadka divadla.

Zaujímavý program ponúkajú aj divadlá v Nitre, takže je už len na vás, ktorý smerom sa vyberiete. Zlomte väz!

Zdroj: nocdivadiel.sk

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: nocdivadiel.sk, djp.sk
Zdieľať na Facebooku