SpravodajstvoVeda a výskum

Pozrite sa viac ako 40 rokov naspäť: Toto boli prvé misie NASA, ktorými sme ako ľudstvo začali skúmať MARS

Objavovať Mars sme ako ľudstvo začali ešte v 70-rokoch minulého tisícročia. Pozrite si prehľad prvých misií NASA z rokov 1962 až 1973.

V  rozmedzí rokov 1962 až 1973 NASA skonštruovala 10 vesmírnych plavidiel, ktoré niesli meno Mariner. Ich úlohou bolo preskúmať vnútornú slnečnú sústavu, teda planéty Merkúr, Venušu a Mars. Jednalo sa o drobné prieskumné stroje, ktoré sami o sebe vážili menej ako pol tony.

Mariner 3 a  Mariner 4

Prvé dve misie pod menom Mariner vyslali prieskumné stroje k Venuši. Prvá zlyhala rovno pri štarte takže za prvú sondu, ktorá kedy preskúmala túto toxickú planétu sa považuje až sonda Mariner 2. Rovnaký prípad nastal aj pri prvých pokusoch dostať sa k Marsu v roku 1964. Mariner 3 taktiež zlyhal pri štarte a až o tri mesiace neskôr sa začala prvá úspešná misia na červenú planétu. Po ôsmich mesiacoch sonda Mariner 4 dosiahla svoj cieľ a odfotila prvú fotografiu kráterov na povrchu.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
Mars
Fotka družice Mariner 4 Zdroj: NASA

Mariner 6 a  Mariner 7

Ďalší pár, ktorý v  roku 1969 vyštartoval k našej najbližšej planéte, s úlohou analyzovať jej atmosféru, povrch a popri tom odfotiť stovky záberov.

Mariner
Snímok červenej planéty zo sondy Mariner 7. Zdroj: NASA

Leteli popri rovníku a  južných polárnych regiónoch. Náhodou sa dostali nad oblasť posiatu krátermi, vyhli sa gigantickým severným sopkám a rovníkovému kaňonu, ktorý bol objavený neskôr. Ich priblíženie k planéte vyjasnilo záhadu, ktorá pretrvávala už od  začiatku 19. storočia. Temné črty, ktoré mohli ľudia pozorovať už vtedy, neboli umelo postavené kanále.

 

Mariner 8 a  Mariner 9

Posledné misie pod názvom Mariner. Obe plavidlá boli navrhnuté pre vstup na obežnú dráhu Marsu, čím by sa pokusy o prieskum pohli z fázy preletu popri planéte, ku stráveniu nejakého času v  jej blízkosti. Nanešťastie sonda Mariner 8 zlyhala pri štarte 8. mája 1971.  Ďalšia misia v poradí odštartovala 30. mája 1971 a 9. plavidlo v poradí sa stalo zároveň prvým umelým satelitom červenej planéty. Pri jednom zo svojich prvotných pozorovaní objavilo obrovskú púštnu búrku, ktorá zakrývala celý povrch planéty.

Mariner
Sonda Mariner 9. Zdroj: NASA

Vedenie NASA poslalo družici príkaz počkať, kým sa nepriaznivé počasie ukľudní. Búrka pretrvávala až mesiac, avšak po nej sa nám naskytol pohľad na úplne inú planétu než sme čakali. Viditeľné boli obrovské sopky a kaňon, ktorý sa tiahol až 4,800 kilometrov naprieč povrchom. Taktiež sonda odhalila pozostatky korýt pradávnych riek, ktoré boli kedysi prítomné na teraz už suchej a pustej planéte.

 

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close